Obavijesti

Sport

Komentari 17

Nova suluda odluka Fife: SP 2030. na čak tri kontinenta!

Nova suluda odluka Fife: SP 2030. na čak tri kontinenta!

Svjetsko prvenstvo 2030. tako će se održati u dvije europske zemlje (Španjolska, Portugal), jednoj afričkoj (Maroko) i tri južnoameričke (Urugvaj, Argentina, Paragvaj)

VIDEO

Maroko, Španjolska i Portugal imenovani su domaćinima Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, a tri utakmice održat će se u Južnoj Americi, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

Zajednička kandidatura Maroka, Portugala i Španjolske bila je jedini kandidat za domaćinstvo turnira. Međutim, tri utakmice s tog prvenstva igrat će se u Urugvaju, Argentini i Paragvaju povodom obilježavanja stote obljetnice turnira koji je prvi put održan 1930. Urugvaju. Ova će odluka biti službeno potvrđena na Kongresu FIFA-e 2024. godine.

FIFA Women's World Cup Australia and New Zealand 2023 - Final - Spain v England

To je prvi put da će se nogometno SP održati na tri kontinenta i u šest zemalja. Također, na prvenstvu će nastupiti čak 48 zemalja, što je jedna od bizarnih odluka koje je Fifa donijela posljednjih godina. Takav sustav natjecanja stupit će na snagu za tri godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku. 

- Fifino Vijeće jednoglasno se složilo da će jedina kandidatura Maroka, Portugala i Španjolske biti domaćin događaja 2030. godine," objavila je FIFA u priopćenju.

- Osim toga, uzevši u obzir povijesni kontekst prvog Svjetskog prvenstva, Vijeće se jednoglasno složilo da Montevideo bude domaćin jedinstvene ceremonije proslave stote obljetnice kao i da će se tri utakmice SP-a održati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju - dodaje se.

FILE PHOTO: FIFA World Cup Qatar 2022 - Final - Argentina v France

Svjetsko prvenstvo 2030. tako će se održati u dvije europske zemlje (Španjolska, Portugal), jednoj afričkoj (Maroko) i tri južnoameričke (Urugvaj, Argentina, Paragvaj).

- U podijeljenom svijetu, FIFA i nogomet se ujedinjuju - rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

- Godine 2030. imat ćemo jedinstveni globalni trag, tri kontinenta - Afrika, Europa i Južna Amerika - šest zemalja, Argentina, Maroko, Paragvaj, Portugal, Španjolska i Urugvaj, koje će dočekati i ujediniti svijet dok zajedno slave prekrasnu igru i stogodišnjicu Svjetskog prvenstva - dodao je predsjednik FIFA-e.

Iduće SP na raspredu je 2026. godine, a ugostit će ga SAD, Meksiko i Kanada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.
VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza
IZ NEPOZNATIH RAZLOGA

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza

Andrej Kramarić zabio je dva gola u porazu Hoffenheima u 31. kolu Bundeslige, a nakon utakmice kamere su ga uhvatile u žestokoj svađi s navijačem