To je to što me zanima!

Povlači se prvak svijeta: Lahm prestaje igrati na kraju sezone!

Nijemac Philipp Lahm prestaje igrati nogomet po isteku aktualne sezone. U svojoj 33. godini odlučio je završiti igračku karijeru poslije više od 500 nastupa za Bayern. Povlači se kao aktualni prvak svijeta iz Brazila...
Vidi originalni članak

Ono o čemu se posljednjih tjedana intenzivno nagađalo diljem europskih medija u noći je s utorka na srijedu dobilo i službenu potvrdu.

Kapetan njemačkog Bayerna Philipp Lahm (33) odlazi u mirovinu po završetku aktualne sezone.

Legendarni njemački univerzalac po mnogima je malo uranio povlačenjem iz svijeta profesionalnog nogometa, no sličan manevar izveo je i po završetku brazilskog Mundijala gdje je kao kapetan predvodio Njemačku do titule svjetskog prvaka. 

'Čarobni patuljak' kako mu tepaju, odlučio se povući na vrhuncu u 31. godini iz redova 'elfa'.

- Mogu nastaviti voditi momčad na terenu, davati sve od sebe svaki dan na svakom treningu do kraja sezone. Mogu to raditi do kraja sezone, ali ne i poslije toga - rekao je Lahm pa nastavio:

- Razmatrao sam ovu odluku posljednjih godinu dana. Kao čovjek moraš se testirati, moraš se uvijek pitati kako ti ide iz dana u dan, iz tjedna u tjedan na treningu i na terenu, kakav osjećaš imaš - rekao je Philipp.

Odlazak u ljeto 2017. znači da će Bayern napustiti godinu prije isteka aktualnog ugovora. On je Bayernovo dijete, a za klub je debitirao 2002. U karijeri je osvojio sedam naslova prvaka Njemačke u dresu bavarskog kluba kao i jednu Ligu prvaka.

Protiv Wolfsburga u njemačkom kupu odigrao je svoju 501. utakmicu u dresu Bayerna.

- Ako Phillip Lahm ne uspije u Bundesligi, nitko neće - govorio je o njemu Herman Hummels, jedan od njegovih prvih trenera u mladim selekcijama. 

Hermann Gerland koji je također pazio na njegov nogometni razvoj u mladim godinama rekao je kako je Lahm najtalentiraniji igrač kojeg je ikad trenirao. Prepoznao je njegovu lidersku crtu i dodijelio mu kapetansku traku. 

Phillipa Lahma pamtit ćemo kao velikog gospodina u kopačkama bez ijedne mrlje u profesionalnoj karijeri, ali i po pitanju privatnog života.

Po prirodi bek, desni ili lijevi, igrao je i u veznom redu po dolasku Pepa Guardiole u München. Njegov prirodni nogometni talent odveo ga je do neslućenih visina uz maksimalnu predanost nogometu, no kako je i sam rekao, poslije dugog razmišljanja, to više nije to.

Još nije poznato hoće li 'sjesti u fotelju' te preuzeti neku od direktorskih funkcija u Bayernu ili će se posvetiti trenerskoj karijeri. Što god pokušao, vrlo vjerojatno ga čekaju veliki uspjesi jer je rođeni pobjednik.

Da Lahma spomenemo i u kontekstu Hrvatske, pobrinuo se Split. Ne, nije Philipp fan Severine kao njegov bivši suigrač iz reprezentacije i Bayerna Bastian Schweinsteiger.

Mnogi će se sjetiti da je za 'Elf' je debitirao 18. veljače 2004. u Splitu protiv Hrvatske, dok je ukupno 113 puta nastupio za svoju zemlju uz pet upisanih golova.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • ruzik00 08.02.2017.

    malo MLS si je mogao priuštiti jos, on je mogao jos love pokupiti a nam je mogao jos dati vremena da se psihički pripremimo na njegov odlazak :(

  • loc 08.02.2017.

    Jedan od posljednih nogometnih mušketira starog kova koji su još aktivni,jednostavno dođe da si razmislis da je jedna nogometna era gotova sa svakim odlaskom velikana ...legenda Bayerna i svjetskog nogometa jednostavno igrač kakvog se poželjeti može...

  • PCapitalist 08.02.2017.

    Još i sad pamtim onaj njegov gol na otvaranju SP 2006 u Münchenu kada su igrale Njemačka i Kostarika.Jednostavno taj mi se gol kao ni jedan drugi nekako urezao u pamćenje.Lahm onako nizak i onda onako snažan precizan i odmjeren udarac u rašlje.Ma taj je nogometaš doktorirao na svoj poziciji on je doktor.Nadam se da će po umirovljenju ostati u Bayernu raditi kao stručnjak....

Komentiraj...
Vidi sve komentare