To je to što me zanima!

Odlazak legende: Tim Duncan se oprostio nakon 19 godina

Sad već legendarni košarkaš San Antonio Spursa Tim Duncan službeno je otišao u mirovinu nakon 19 godina. Duncan je pet puta osvojao naslov NBA prvaka sa Spursima
Vidi originalni članak

Nakon pet NBA titula, dvije nagrade za NBA MVP-a, 15 All Star nastupa i po mnogima najboljeg centra u povijesti košarke, zvijezda San Antonio Spursa Tim Duncan završila je karijeru.

Duncan, koji je u travnju napunio 40 godina, u ponedjeljak je obznanio kako napušta NBA nakon 19 sezona, svih provedenih u redovima San Antonija.

Njegova posljednja utakmica bila je poraz od Oklahome 113-99 u šestoj utakmici polufinala Zapadne konferencije 12. svibnja. Duncan je u zadnjoj utakmici karijere podsjetio na zlatne dane kada je utakmicu završio s 19 poena, pet skokova i jednom blokadom u 34 minute provedene na parketu.

Četiri godine je proveo u Wake Forestu da bi ga Spursi 1997. godine na draftu doveli kao prvi pick. Odmah je pokazao o kakvom klasnom košarkašu je riječ osvojivši nagradu za rookieja godine sljedeće sezone. U svojoj drugoj sezoni vodio je Spurse do naslova, a proglašen je MVP-em finala.

Kasnije je osvojio još četiri naslova NBA prvaka 2003., 2005., 2007. i 2014. godine, još je dva puta biran za MVP-a finala 2003. i 2005. godine, a dva puta je osvojio nagradu za najboljeg igrača sezone 2002. i 2003. godine.

Duncan je karijeru završio s prosjekom od 19 poena, 10,8 skokova, 3 asistencije i 2,2 blokade po utakmici. Zauzima 14. mjesto svih vremena po broju zabijenih poena (26,496), šesto po broju skokova (15,091) i peto po broju blokada (3,020).

Jedan je od najboljih defenzivnih igrača u povijesti NBA-a. Čak osam puta bio je u najboljoj obrambenoj petorci, a tek je treći košarkaš u povijesti koji je u regularnom dijelu sezone u karijeri skupio preko 1000 pobjeda. Kareem Abdul-Jabbar i Robert Perish su jedini igrači s više pobjeda od Duncana.

Košarkaški svijet je nakon Kobea Bryanta ostao bez još jedne istinske legende, a Spursi su već našli zamjenu. Njegovo mjesto popunit će Pau Gasol.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • BiTcH_pLeAsE1 12.07.2016.

    Nezz sta napisati a da izrazim kako se osjecam... i nqkon svega preseravanja s Kobeom a ova legenda otisla u mirovinu isto.... samo cu reci ...HVALA TI ZA SVE LEGENDO... The Big Fundamental.

  • montello 11.07.2016.

    nisam nikad volio spurse ali sam ih cjenio duncana pogotovo,falit ce nba iceman, jedan od najboljih igrača,,,

  • wwww 11.07.2016.

    Neki dan ste s ovom izjavom preuranili pa sam vas ja demantirao,pošto je Manu Ginobilli odlučio odigrati još jednu sezonu za Spurse i bila su razmišljanja da Duncan odigra još jednu sezonu za neki 2.9 mil.$ ali izgleda da Spursi žele otvoriti prostor može bitnom dolasku Westbrooka,tako da im je svaki dolar bitan i tu je Duncan opet odigrao najbolji "the champion" potez za svoj klub a o veličini igrača Tima Duncana je najbolje opisao bloger Bernard Jurišić."Dok svakakva drva ovog ljeta uzimaju stotine milijuna, a neki koji su se smatrali šampionima pokazuju da to nisu, on je odlučio otići. S njim pod ruku i ostaci ostataka neke druge NBA lige. I neke druge košarke. Jednom sam negdje pročitao da Tim Duncan nije tip koji će inspirirati nekog klinca da se bavi košarkom. Jer ne urliče dok zakucava. Jer ne šara s reality-zvijezdama. Jer ne snima filmove. Jer ne organizira oproštajne turneje. Jer je dosadan. I vjerojatno je baš zbog toga čitav ovaj današnji svijet toliko sjeban. Jer tipovi poput Tima Duncana ne inspiriraju. Oni "samo" pobjeđuju. I dok se ljudi ubijaju u raspravama tko je legitimniji nasljednik Michaela Jordana, Kobe ili LeBron, ovaj će se tip na te priče samo nasmiješiti. I otići svojim putem. Kao jedan od onih koji ljude oko sebe nisu zabavljali. Nego ih pretvarali u pobjednike. Kao jedan od najvećih šampiona u povijesti sporta."

Komentiraj...
Vidi sve komentare