To je to što me zanima!

Operativu vodi Litavac, igrače dovode preko internet stranice

Čak i da ne uhvate kvalifikacije za EL iza Gorice je uspješna sezona. Zapravo toliko uspješna da su postali najbolji debitanti u povijesti HNL-a. Preskočili su Žužulov RNK Split koji je imao 54 boda
Vidi originalni članak

Momčad Gorice igra sezonu za pamćenje. U 35. kolu s 1-0 srušili su favorizirani Osijek na domaćem terenu i sada drže peto mjesto s 56 osvojenih bodova. Kolo prije kraja još imaju kakvu-takvu nadu da mogu uhvatiti Europu, a treba im poraz Osijeka na domaćem terenu protiv Intera te njihova pobjeda protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj.

Čak i da ne uhvate kvalifikacije za Europsku ligu iza njih je uspješna sezona. Zapravo toliko uspješna da su postali najbolji debitanti u povijesti HNL-a. Preskočili su Žužulov RNK Split koji je u sezoni 2010./11. imao 54 boda. Ipak, RNK Split je tada dohvatio treće mjesto u ukupnom poretku što Gorica ne može napraviti.

Radi se zapravo o vrlo mladom klubu koji je osnovan 2009. godine fuzijom Radnika i Poleta iz Buševca i od tada bilježi sjajne rezultate. Nekoliko puta su koketirali s ulaskom u 1. HNL, a to im je konačno pošlo za rukom prošle godine nakon velike bitke s Varaždinom.

Nikoličius postao Niko

U klub su prije otprilike dvije godine ušli litavski investitori koji predstavlja čudotvorac Mindaugas Nikoličius (35), prekaljeni direktor nogometnih klubova koji je iskustva skupljao u brojnim državama Europe i upravo zbog brojnih veza i poznanstava uspijeva dovesti kvalitetne strane igrače u Goricu.

Nikoličius je proveo je karijeru u Litavskom nogometnom savezu (2005-2006), Heart of Midlothianu (2006-2008) i Žalgirisu iz Vilniusa (2010 - 2017). Žalgiris je u njegovoj eri osvojio četiri litavska prvenstva, šest puta je slavio u Kupu i pet puta zaredom osvojio je Superkup.

- Sretan sam i počašćen što sam dobio šansu raditi u hrvatskom nogometu. Goricu sam izabrao zbog ambicioznih ljudi koje sam upoznao, smatram da im mogu pomoći u ostvarenju njihovih ciljeva, a to je 1.HNL - rekao je Litavac, a obećanje iste sezone i ispunio.

Prošle sezone momčad je vodio mladi Ivan Prelec (31) kojeg je Dean Klafurić uzeo k sebi u Legiju pa je kao vatrogasno rješenje uskočio Sergej Jakirović (42) koji se ljudima iz Gorice svidio još iz vremena dok je vodio Sesvete. Uvijek se Gorica u utakmicama 2. HNL mučila sa Sesvetama i to je Jakiroviću bila glavna preporuka.

Pokazalo se tu ključnim potezom. Sergej je svoje bogato inozemno i domaće iskustvo pretočio u trenerske vode. Često je igračima Gorice dopuštao eskapade usred sezone, ali tako je s njima održao prijateljski odnos. Recimo, Kristijanu Lovriću, Martinu Šroleru i Kristijanu Kahlini bilo je dopušteno sudjelovati na Kutiji šibica jer je na istom turniru sudjelovao i on sam. Lukaszu Zwolinskom maksimalno se izlazilo u susret zbog fakulteta koji pohađa u Poljskoj, Atiemwen je ponekad dobio poštedu na treningu jer je Jakirović znao da se Nigerijca ne smije previše pritiskati, a ovaj mu je to vraćao na terenu i naposljetku napravio najveći izlazni transfer u povijesti kluba.

Mindaugas Nikoličius, ili Niko, kako mu u turopoljskom kraju tepaju, u hrvatski je nogomet donio prilično inovativan način dovođenja igrača. Naime, on koordinira dva čovjeka koji uz pomoć skauting stranice InStat svako malo upravi Gorice serviraju neka zanimljiva imena koja se onda, ako su unutar financijskih gabarita, mogu dovesti. InStat je ruska kompanija koja ima podružnice diljem Europe, a Gorica praktički ima skauting službu za stotinjak eura mjesečno.

Nije to ni loše kada se pogleda kakve je sve igrače Gorica dovela. Bez odštete su stigli igrači poput Zwolinskog, Suka, Miye...

Sedam veličanstvenih

Izdvojili smo nekoliko igrača koji su se istaknuli ove sezone i svojim predstavama oduševili hrvatsku nogometnu javnost.

Kristijan Kahlina (26) - On je u momčadi Gorice već senator. Prošao je Dinamovu nogometnu školu, ali u redovima 'modrih' nikad nije dobio pravu priliku, igrao u Vinogradaru, u Sloveniji se okušao u Koperu, a prije tri godine stigao je u Veliku Goricu. Ove sezone branio je u svih 35 prvoligaških utakmica, čak 11 puta sačuvao svoju mrežu, primio je tek 44 gola. Iz kluba je otjerao Rumunja Branescua koji je stigao na posudbu iz Juventusa, a sada mu u leđa gleda Ivan Čović koji je došao iz prvog razreda grčkog nogometa i godinama je uspješno branio za Inter Zaprešić. Za Goricu je branio u 102 uzastopne utakmice i trebalo bi dobrano zaviriti u povijesne knjige i vidjeti kome je to uopće i pošlo za rukom. Ma biti drugi golman u Gorici najnezahvalniji je posao na svijetu.

Marijan Čabraja (22) - Stigao je u smiraj ljetnog prijelaznog roka bez prevelikih očekivanja. Čovjek je neumoran, ima strašnu moć ponavljanja kakva u HNL-u možda nikad nije ni viđena. Počeo je u Jadranu iz Poreča, igrao u Dinamu, a sada se skrasio u Gorici. Našao se i na posljednjem popisu izbornika U-21 reprezentacije Nenada Gračana i jedan je od najozbiljnijih kandidata za ovoljetni Euro u Italiji i San Marinu. Odigrao je u 1. HNL ove sezone 25 utakmica, jednom je zabio i četiri puta asistirao.

Farouk Miya (21) - On je razlog zbog kojeg je većina komentara na društvenim mrežama velike Gorice na engleskom jeziku. Reprezentativac Ugande za tu zemlju znači koliko je Luka Modrić za našu, a to puno znači ako znate da ta afrička zemlja ima gotovo 45 milijuna stanovnika. Europsku avanturu počeo je u belgijskom Standardu iz Liegea, ali tamo nije dobio ozbiljniju šansu pa je ovog ljeta preselio u Goricu. Igrao je u 28 utakmica, zabio četiri gola i dodao tri asistencije. Od ta četiri gola tri je zabio Hajduku, a usput je i svoju reprezentaciju stigao odvesti na Afrički kup nacija. Igra na poziciji centralnog veznog ili krila, a Transfermarkt ga cijeni na gotovo milijun eura.

Kristijan Lovrić (23) - Ovaj Ogulinac pravi je dragulj Gorice. Stigao je ljetos nakon raskida ugovora s Lokomotivom u kojoj kao da nisu znali što bi s takvim igračem. Hvalili su ga, govorili da je talentiran, ali da ga treba još brusiti. Otišao je na posudbu u drugoligaša Kustošiju u kojoj je zabio 12 golova u 12 nastupa. Ni to nije bilo dovoljno da zadovolji istančane ukuse 'lokosa'. Okušao je šansu u Gorici, vidjelo se da ima ono nešto, ali prva polusezone otišla je u zaborav. Bez konkretnog učinka, nekoliko pogođenih prečki i stativa, počelo se o njemu pričati kao o najvećem pehistu u povijesti HNL-a, a onda na proljeće eksplozija. Zabio je osam golova i još osam golova namjestio u 29 utakmica, a nedavno je stavio novi paraf na dugogodišnji ugovor s Goricom. Prate ga najveći turski klubovi. Lovrić ima najbolji slobodnjak u državi.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Joey Suk (29) - Čovjek je baš pojava. Onako istetoviran baš podsjeća na Belgijca Radju Nainggolana, a obojica porijeklo vuku iz Indonezije. Suk se godinama potucao po nizozemskom niželigaškom nogometu, bio i u Belgiji pa ljetos odlučio doći u Hrvatsku. Propustio je kompletne pripreme Gorice, došao je uoči prvog kola protiv Rijeke na Rujevici i trebalo mu je neko vrijeme da uhvati ritam. Odigrao je 26 utakmica ove sezone, zabio je čak pet golova i dvaput asistirao. Jako lijepe brojke za igrača kojem je primarna zadaća destrukcija protivničkih napada. I da, stigne Suk koju 'kintu' uzeti i od manekenstva pa je tako snimio i nekoliko reklama za lokalne hrvatske brendove.

Lukasz Zwolinski (26) - Došao je u Goricu sa stigmom igrača koji nije zabio gol dvije godine. Strašan mu je pritisak bio igrati u takvom okruženju nabrijanih poljskih navijača i kao da mu je laknulo kada je došao u sredinu koja ima nešto manje ambicije i u kojoj su stvari ipak ponešto opuštenije. Odigrao je 32 utakmice, zabio čak 14 golova i ostvario tri asistencije. U drugom dijelu sezone ipak je pao, ali jedno je od otkrića sezone.

Cherif Ndiaye (23) - Jackpot uprave Gorice i bez imalo sumnje jedan od najvećih kandidata za otkriće sezone. U klub je došao zimus kao zamjena za Lukasza Zwolinskog koji je koketirao s jednim švicarskim klubom, a na kraju su ostala obojica i sada čine jedan od ubojitijih napadačkih tandema lige. Senegalac je bez kluba bio šest mjeseci, živio je u trošnom stanu u Parizu, marljivo trenirao i čekao angažman, a dobio ga je u Gorici. Zahvalnost je vratio sa osam golova i dvije asistencije u 16 utakmica. Za gol mu treba nešto više od 100 minuta. Visok je 190 centimetara, ali ima izvrsnu kontrolu lopte i nevjerojatno je da su ga olako otpustili u Waasland-Beverenu.

Preostalo je još odigrati jedno kolo pa na zasluženi odmor. Nigerijac Atiemwen dobrano je napunio klupsku blagajnu, ali kad dovodite igrače na ovakav način onda se zna dogoditi i poneki kiks. Sjetimo se samo Aršakjana, Branescua, nisu puno pokazali Oboabona, Deaconu... Neće uvijek Nikoličius izvući zeca iz čarobnog šešira. Pred upravom Gorice je zahtjevna misija podizanja jačeg omladinskog pogona jer je to jeftiniji i provjereniji način. Lako je kasnije napraviti dopunsku selekciju sa strancima. Nadolaze mladi igrači poput Šrolera, Čepe i Krizmanića. Dobrim rezultatima seniorske momčadi upravi kluba bit će kudikamo lakše zadržati talentirane mladiće jer nogomet sada u Gorici 'in'.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Zmar116 20.05.2019.

    Dvije pobjede i dva neodlućna protiv Hajduka...Sve skupa nevjerovatnih 8 bodova...A i Rijeka se dobro oparila sa njima.No sve skupljeno su na kraju prosuli protiv Rudeša..Znaći trebaju još papati čokolina i juhice dok još malo narastu i ojačaju za uraditi neke ozbiljnije stvari...I paziti da im se ne dogodi na kraju kao i Splitu da u par godina totalno nestanu sa nogometne scene..Mi malo stariji se sjećamo i Kamen Ingrada dok je sa Schalkeom 04 igrao u Europi...Segeste ,Karlovca,Marsonije koja je dala vrsne nogmetaše,Zadra koji je iznjedrio Luku Modrića,Subašića,,Vrsaljka i Livakovića..Svi ti klubovi poodavno više nisu u prvoj HNL..Evo Varaždin koji je izbacio Aston villu i dočekao proljeće u Europi se jedva vratio nakon 8 godina..Iako u Varaždinu neki kažu da jedan drugi klub baštini sve te rezultate..A taj klub igra sada u 4 ligi..Znaći Goričanci ,oprez i nek vas ne zavara samo jedna dobra sezona..To bi trebao biti samo jedan dobar početak..

  • ja92 20.05.2019.

    Iduću sezonu prodaju igrače i idu u drugu ligu 😂

  • 20.05.2019.

    Ako politika ne umijesa svoje prste bit ce to za 1-2 dobar klub.

Komentiraj...
Vidi sve komentare