To je to što me zanima!

Özil: Gađali su nas ciglama, jurili, htjeli mi zgrabiti ženu...

U Njemačkoj rasizam više nije problem samo ekstremne desnice, ušao je dublje u društvo. A moja fotografija s Erdoganom pokazala je to, sve te reakcije nekih ljudi... Osjećao sam se bespomoćno, otkazivali su mi reklame, nisu me htjeli čak ni u mojoj školi...
Vidi originalni članak

Vozio sam od svoje kuće do Seadove. Bio je vani i razgovarali smo. Moja je supruga sjedila kraj mene. I onda su došli ti momci, počeo je Mesut Özil priču kako su ih pljačkaši napali nožem.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U velikom intervjuu za The Athletic Özil je nastavio:

- Kolašinac i ja pogledavali smo se 10-15 sekundi, mislili smo da možda žele fotografiju s nama ili tako nešto, što se inače događa. Ali potom smo uočili da jedan drži oružje. Očito su vidjeli velik automobil i kako mi je Sead taman nešto davao, uočili su i njegov skupocjen sat.

Özil i Sead Kolašinac bili su žrtve napada u srpnju, ali zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti bh. nogometaša, odbili su napadače i pobjegli. No, zbog prijetnji i šoka, neko su vrijeme bili izvan momčadi Arsenala.

- Rekli su mu 'Daj nam sat!' Seadova je reakcija bila vrlo, vrlo hrabra jer napao je jednog od napadača. Drugi je s mopedom stajao ispred moga auta tako da nisam mogao voziti.

- Nedugo prije toga sam se oženio i bio sam jako uplašen sa svoju suprugu. I za Seada, nisam razmišljao o sebi. Bojao sam se da ne otvore ženina vrata. I pokušali su, ali sam preko sjedala uhvatio kvaku da ih zatvorim. Tada sam vidio šansu da pokrenem auto i pobjegnem, jer da su mi zgrabili ženu, svašta grozno moglo joj se dogoditi. Vozikao sam se naprijed-natrag i vikao Seadu 'Uskači!' Drugi je pokušao otvoriti njegova vrata, ali Sead ih je zatvorio i pobjegli smo.

- Najprije su nas počeli gađati ciglama razbacanima okolo, a potom su krenuli na mopedima za nama. Vozio sam brzo, ali stalno su se približavali. Pokušao sam ih blokirati, pobjeći, žena mi se jako uplašila.

- Srećom, policija ih je ubrzo ulovila i rekla da su na sličan način pljačkali druge ljude u blizini. Moja je žena odmah htjela da odemo odande, nije se osjećala sigurnom. Čak i kad bih izišao u dvorište s našim psima, govorila bi mi 'Uđi radije u kuću'. I Seadova i moja žena govorile su nam da se vratimo u Njemačku, barem dok se sve ne smiri, ali nikad nisam htio trajno napustiti London zbog toga.

- I kad sam se vratio treninzima, razmišljao sam o ženi, kako je sama u kući i nikad ne znaš što se može dogoditi.

FOTO/VIDEO: KAKAV LUKSUZ Londonska kuća Mesuta Ozila od 10 milijuna € odiše Turskom

Rekao je i da ne želi otići iz Arsenala jer ima ugovor do ljeta 2021.

- Kad sam potpisao novi ugovor, bila mi je to najvažnija odluka u karijeri, htio sam se vezati uz Arsenal do kraja karijere. Da, došao sam u Wengerovoj eri, iz Reala, kad Arsenalu nije išlo. Ali ovdje mi je dom i osjećam se sjajno. Ne idem više nikamo.

No, nekad nije u prvom planu trenera Unaija Emeryja...

- Naravno da sam razočaran, ali to je nogomet, treba poštovati odluke trenera. Iako kad gledaš utakmicu kod kuće, osjećaš se tako bespomoćno... Ali imam samopouzdanja, radim dodatno i igrat ću opet.

Kritike ga pogađaju...

- Bivši igrač sjedne u TV studio i kritizira me i onda se ostali samo nakače i nastave, te svima uđe u glavu. Ako izgubimo veliku utakmicu, ja sam kriv. A kako onda neke izgubimo i kad ja ne igram? Uostalom, u Premier ligi ne postoje male i velike utakmice, ovdje svatko može pobijediti svakoga.

- Možda ljudima smeta moj dobar ugovor, ali za to me baš briga. No, znam da se od mene očekuje više, to i sam od sebe očekujem. Ali ne zaboravite da ne igram samo ja i da su neki suparnici jednostavno bolji od nas.

Puno se toga u njegovom životu promijenilo nakon što se fotografirao s turskim predsjednikom Erdoganom...

- On je predsjednik Turske i poštovao bih svakoga na toj poziciji. Iako sam rođen u Njemačkoj, porijeklo mi je tursko (treća je generacija, nap. a.). I da njemački predsjednik ili kancelarka Merkel dođu u London i požele me vidjeti, porazgovarati, naravno da bih to učinio, iz poštovanja.

- A ljudi moraju poštovati što sam ja učinio za Njemačku: igrao sam devet godina za reprezentaciju, osvojio SP, bio ponajbolji igrač... Moja je generacija promijenila njemački nogomet, postali smo zabavniji, kao Španjolska.

- Ali nakon te fotografije osjećao sam se nezaštićeno, primao sam rasističke uvrede, čak i od političara, a nitko iz reprezentacije nije istupio i rekao 'Prestanite! On je naš igrač i ne možete ga tako tretirati!' Svi su samo šutjeli...

- Očekivalo se da se ispričam zbog tog sastanka i priznam da sam pogriješio ili više nisam dobrodošao u momčadi. To nikad neću učiniti. Znate, oduvijek postoji rasizam, a neki su tu situaciju iskoristili da ga oslobode. Kao što ja imam pravo fotografirati se s nekim, tako svatko ima pravo da mu se to dopada ili ne dopada. Ali ono što je uslijedilo razotkrilo je rasizam.

- Nažalost, u Njemačkoj rasizam više nije samo problem ekstremne desnice, uvukao se dublje u društvo.

To je iskusio i nakon Svjetsko prvenstva u Rusiji i šokantnog ispadanja Njemačke u skupini.

- Vikali su mu 'Vrati se odakle si došao, J**bi se, turska svinjo...' Prije SP-a igrali smo prijateljsku utakmicu u Leverkusenu i zviždali su Gündoganu (koji se također slikao s Erdoganom, nap. a.), vikali su mu 'J**baču ovaca' i slično.

- Ja sam, pak, prije SP-a trebao biti u nekim reklamama, ali sve su otkazane. Neki od humanitarnih udruga s kojima sam surađivao maknuli su me kao ambasadora i sugerirali mi da se ispričam. Ali najviše me uzrujala reakcije škole koju sam pohađao u Gelsenkirchenu. Uvijek sam im pomagao, zajedno smo pokrenuli jedan program i kad sam trebao doći na ceremoniju i upoznati se s djelatnicima škole i djecom, od kojih su mnogi imigrantskoga porijekla, poručili su mi da ne dolazim zbog medijske pažnje i porasta desničara u gradu. Nisam mogao vjerovati! Moj rodni grad, moja škola. Pružio sam im ruku, oni su je odbili. Nikad se nisam osjećao lošije.

- Ali dovoljno sam snažan da stojim uz svoja uvjerenja, nisam oportunist, i dalje imam jaku poveznicu s Njemačkom, marketinšku tvrtku ondje, što znači da plaćam milijune eura poreza. Mogao sam je preseliti, ali nisam htio. Ali s reprezentacijom je gotovo.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Sandokan Janosik 17.10.2019.

    slikao si se ti s Erdoganom i to nije nikakav problem al je problem tekst ispod slike ..."za mog predsjednika" reći da je predsjednik Turske tvoj predsjednik je vrlo ponižavajuće za Nijemce.............naravno da više ne treba igrati za Njemačku nego za državu svog predsjednika.......................

  • KajaHe 17.10.2019.

    Koliko se sjecam bio je na listi kandidata za njemacku nacionalnu selekciju, a on se nesto prije toga slikao s Erdoganom i dresom na kojem je pisalo "za mog predsjednika". Loew ga izabrao, a Njemci ljuti

  • EmilCandor 17.10.2019.

    Slikao si se s teškim rasistom, a onda reakciju na to nazivaš rasizmom. Nogometaši i ne moraju biti osobito pametni, ali slijed događaja ih ne bi trebao zbunjivati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare