To je to što me zanima!

Paraolimpijci skrivali let za Peking da Rusi ne sruše avion, nogometaš poginuo u tenku...

Ukrajinski nogometni reprezentativci sakupili su i poslali više od 600.000 eura pomoći ukrajinskoj vojsci, mnogi su sportaši na frontu, no trojica su nogometaša i trenera ostali raditi u Rusiji
Vidi originalni članak

Kad govore puške, šute ne samo muze, nego, naravno, i sportska natjecanja. Apsolutno sva ukrajinska prvenstva, ekipna i pojedinačna, prekinuta su na trenutak rata s Rusijom. Takve odluke donesene su po hitnom postupku 24. veljače, prvog dana rata.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Čelnici nekih ukrajinskih saveza pokušavali su nastaviti sezonu do posljednje minute. Konkretno, kada je zemlja već bila u izvanrednom stanju, kada je ruski predsjednik Putin najavio priznanje takozvanih "Narodnih republika Luhansk i Donbas", ukrajinsko nogometno prvenstvo trebalo se nastaviti 25. veljače. I iako izvanredno stanje ne predviđa masovna sportska događanja, odlučeno je da se utakmice nogometnog prvenstva održavaju bez gledatelja. Međutim, izravna ruska agresija 24. veljače poništila je sve ove i druge inicijative ukrajinskih sportskih dužnosnika.

Zapravo, prvog dana rata predstavnici ukrajinskog sporta počeli su pokazivati ne samo svoj građanski stav (na primjer, bivši kapetan Dinama i ukrajinske nogometne reprezentacije Oleksandr Šovkovskij rekao je da će ostati u svom rodnom Kijevu i uzeti za potrebe u ruke oružje), ali i financijsku potporu Oružanim snagama Ukrajine. Igrači nacionalne "žuto-plave" nogometne reprezentacije Ruslan Malinovskij, Vitalij Mikolenko, Oleksandr Zinčenko, Andriij Jarmolenko, Roman Jaremčuk, Viktor Kovalenko, kao i poznati ukrajinski nogometni trener Serhij Rebrov stvorili su fond za pomoć Oružanim snagama Ukrajine, kojem su poslali više od 600.000 eura. Novac je pomogao ukrajinskoj vojsci.

Međutim, mnogi ukrajinski sportaši nisu se ograničili riječima ili financijskom potporom. Neki od njih su otišli u rat. Legendarni ukrajinski boksači, olimpijski i svjetski prvaci Oleksandr Usik i Vasilj Lomačenko postali su borci teritorijalne obrane. Njihovu inicijativu podržala su još dva ukrajinska borca Andrij Tiškovecj i Andrij Koteljnik. Vjerojatno je suvišno podsjećati da je sada na prvoj crti bojišnice još jedan ukrajinski boksač, bivši svjetski prvak Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva. Karatist Stanislav Goruna prijavio se u oružane snage. Biatlonac Dmitro Pidručnij i skijaški trkač Dmitro Mazurčuk trenutno služe u Nacionalnoj gardi. Obojica su sudionici nedavnih Olimpijskih igara u Kini. Teritorijalnoj obrani priključili su se bivši nogometaši Mihajlo Kopolovecj i Oleksandr Alijev, kao i svjetski prvak u kickboxingu Roman Ščerbatjuk. Oružanim snagama države pridružio se nogometni trener Jurij Vernidub, koji je raskinuo dosadašnji ugovor s moldavskim Šerifom.

Nažalost, među ratnicima sportašima već ima žrtava. Vitalij Sapilo, bivši nogometaš lavovskih Karpata, herojski je poginuo. Bio je zapovjednik tenka. Dječak je imao samo 21 godinu. Preminuo je i igrač FK Gostomel Dmitrij Martinenko...

Ruska agresija na Ukrajinu natjerala je ukrajinske nogometaše i trenere, koji su donedavno igrali u ruskom nogometnom prvenstvu, da preispitaju svoj stav. Ruske klubove već su napustili Jaroslav Rakitskij, Andrij Voronin, Jaroslav Godzjur, Dmitro Litvin, Andrij Kravčuk, Oleksandr Kaplijenko, Dmitro Ivanisenja, Artem Poljarus i Denis Kulakov. A trojica su odlučila ostati: Glib Gračov, Ivan Ordecj i legendarni bivši kapetan ukrajinske reprezentacije, njezin rekorder u broju utakmica (144) Anatolij Timoščuk, koji radi u Zenitu kao trener.

POČIVALI U MIRU Na tlu Ukrajine poginula dvojica mladih nogometaša i biatlonac

Cijeli se sportski svijet se sada udaljava od ruskog agresora i njegovih sportaša, masovno oduzima Rusiji međunarodna natjecanja koja su se trebala održavati na njenom teritoriju, a ruske reprezentacije diskvalificiraju s mnogih reprezentativnih natjecanja. Reprezentacija Rusije (a i Bjelorusije) nije primljena na Paraolimpijske igre koje se trenutno održavaju u Kini. No ukrajinsku delegaciju pozdravljeno je pljeskom. Ukrajinski paraolimpijci dugo su putovali u Kinu. Informacija o njihovom letu za Peking nije objavljena u medijima - da Rusi ne sruše avion.

Ako je ruski sport sada podvrgnut najstrožim kaznama - svojevrsnim sankcijama svjetske zajednice - ukrajinski je sport iskreno podržan u cijelom svijetu. Ovoj snažnoj akciji pridružuju se i hrvatske sportske zvijezde. Legendarni bivši kapetan donjeckog Šahtara, a sada direktor kluba Dario Srna, u svom je obraćanju rekao:

ZBOG INVAZIJE NA UKRAJINU Kličko: Nemam ništa protiv sportaša, ali ponosan sam što zabranjuju natjecanje Rusima

- Dragi Ukrajinci, zadnjih nekoliko dana gledam kroz što sam prošao prije 20 godina. Gledam zlo. Gledam rat koji nikome neće dobro doći. Ljudski život je najvažniji. Znam da ste sada u teškoj situaciji, ali želim vam poručiti da je cijeli svijet uz vas. Svi sportaši svijeta su uz vas. Govorimo i pišemo, govorit ćemo i pisat ćemo da u Ukrajini mora biti mir. Čuvajte se, dragi Ukrajinci, volimo vas.

Hvala, Dario! Hvala cijelom svijetu na podršci. Svjetlo će sigurno pobijediti tamu, a život će pobijediti smrt.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Noksukao 06.03.2022.

    "Sto je pjesnik htio reci" potpisujem...ali naslov Vam je (malo je reci ) kao da su ga sastavljala djeca u osnovnoj skoli pod temom rata... sakriti komercijalni let ??? Sakriti let putnickog aviona ... pa di vi to zivite ... dalje, u tenku poginio nogometas??? Nogometasi su na nogometnom terenu,igralistu,sradiinu, eventualno u svlacionici... u tenku je poginuo VOJNIK...  

  • Čistokrvni gmo free 06.03.2022.

    Neko kaže da je ukraina demokracija, meni više liči na aristokraciju kojom vladaju ukrainski oligarsi pa ukraina je jedna od najkorumpiranijih država nešto slično nama... 🙄

  • strapac 06.03.2022.

    Zna li se koliko je ljudi danas na respiratoru?

Komentiraj...
Vidi sve komentare