Sport

Komentari 18

Kličko: Nemam ništa protiv sportaša, ali ponosan sam što zabranjuju natjecanje Rusima

Kličko: Nemam ništa protiv sportaša, ali ponosan sam što zabranjuju natjecanje Rusima

Ponosan sam na svjetsku ujedinjenost i kada vidim da sportske zajednice stoje zajedno - Međunarodni olimpijski odbor, boksački savezi, Uefa, Fifa, Formula 1 - svi zabranjuju natjecanje ruskim ekipama, rekao je Vladimir

Bivši svjetski profesionalni teškaški boksački prvak Vladimir Kličko izjavio je kako je ponosan na ujedinjenu reakciju sportskog svijeta koji je izbacio ruske i bjeloruske reprezentacije i sportaše iz međunarodnih natjecanja nakon invazije na njegovu domovinu Ukrajinu.

- Ponosan sam na svjetsku ujedinjenost i kada vidim da sportske zajednice stoje zajedno - Međunarodni olimpijski odbor, boksački savezi, Uefa, Fifa, Formula 1 - svi zabranjuju natjecanje ruskim ekipama. Nemam ništa protiv sportaša, ali oni predstavljaju režim, a samim time u neku ruku i poveznicu s ratom. Sve dok se rat ne zaustavi, ne činimo dovoljno, ali važno je pokazati kako sportskom svijetu ovaj rat nije prihvatljiv - rekao je Vladimir Kličko za Sky Sports.

Ruska invazija na Ukrajinu traje već osmi dan, a brojni brojni bivši i aktualni ukrajinski sportaši ostali su ili su se vratili kako bi branili svoju domovinu. Pored braće Kličko, na posljednju crtu obrane stali su i boksački prvaci Vasilij Lomačenko i Oleksandr Usik, tenisač Serhij Stahovski, trener moldavskog Šerifa Jurij Vernidub..

- Ovo je vrlo izazovno vrijeme za život Ukrajinaca. Nikada mi nije palo na pamet da ću biti suočen s ratom. Čujete i vidite eksplozije, uništena vozila, zgrade, spsolutno je zastrašujuće što rat donosi. Ponosan sam na ukrajinski narod jer se držimo zajedno. Nikada nisam bio ponosniji što sam Ukrajinac nego sada - rekao je. 

Vitalij Kličko aktivno se uključio u ukrajinsku politiku 2005. godine, a pet godina kasnije osnovao je vlastitu stranku Ukrajinski demokratski savez za reformu (UDAR) da bi se 2012. u potpunosti prestao profesionalno baviti sportom. Vitalij je ring zamijenio parlamentom, a od 2014. došao je na funkciju gradonačelnika Kijeva. 

Najčitaniji članci