To je to što me zanima!

Pet pravila koja bi promijenila nogomet iz temelja: Pogledajte što predlaže ikonski napadač

Henry je našao način kako zaustaviti trošenje vremena, kako kazniti nepotrebna (beskonačna) dodavanja bez jasne ideje, predložio dodatne bodove, ali i ukazao na promjene koje se dotiču sudaca
Vidi originalni članak

Pitanje je trenutka kada će nogometna igra doživjeti nove drastične promjene. Svako malo pojave se novi prijedlozi kako unaprijediti igru, a jedan od zagovornika radikalnih promjena je i legendarni napadač Thierry Henry.

Jedan od najboljih napadača svoje generacije, pa i svih vremena, trenutno radi kao stručni komentator u CBS-ovoj emisiji zajedno s Jamiejem Carragherom i Micahom Richardsom, a voditeljica je Kate Abdo.

U srijedu nakon prve polufinalne utakmice Lige prvaka između Milana i Intera (0-2) iznio je svoje ideje.

1. Smanjeno zadržavanje vremena

Kao u ragbiju, ako momčad zadržava loptu, troši vrijeme i odigrava dodavanja "reda radi", sudac može dosuditi slobodan udarac za protivničku momčad.

2. Dodatni bodovi za veći broj golova (napadačka igra)

Ovo pravilo revolucionariziralo bi nogomet. Promijenilo taktičke postavke jer bi momčadi igrale više napadački. Henry predlaže da momčadi koje postignu tri ili više golova na utakmici dobiju nagradu. Odnosno, da dobiju dodatan bod. Pa bi, primjerice, rezultat 4-3 pobjedniku donio četiri boda, a gubitniku jedan.

3. Mikrofoni na sucima, presice nakon utakmica

- Suci moraju doći nakon utakmice i razgovarati s novinarima - rekao je Henry.

- Molim vas, možete li objasniti svoje greške ili koliko ste bili sjajni, želimo vam reći kako ste ponekad bili sjajni ili koliko ste loši kao što su nam ljudi govorili - prisjetio se 45-godišnjak, a onda predložio ugradnju mikrofona kod sudaca kako bi se čulo što govore igračima na terenu:

- Nekad nisu pristojni, nisam bio ni ja kao nogometaš, ali želim da to sami čujete - prokomentirao je.

4. Oprez s transferima

Ovo je jedino pravilo koje se ne tiče igre. Henry je pozornost usmjerio prema nogometnim transferima koji ne prođu onako kako se očekivalo.

- Vidio sam toliko igrača kako stižu na mjesta, a da nitko nije znao mogu li se tamo prilagoditi. To je nešto na čemu bi svaki klub trebao poraditi.

5. Privremene zamjene

Istra je u derbiju s Rijekom (2-2) primila pogodak duboko u sudačkoj nadoknadi, u trenucima dok se Anti Ercegu pružala medicinska pomoć zbog razbijene arkade. Istra je i ranije ostala s desetoricom pa je u tom trenutku imala devet igrača na travnjaku. Ovo pravilo omogućilo bi trenerima da ubace privremenu zamjenu u trenucima kada je to potrebno. Dok se nekome pruža pomoć i slično.

Istu ideju predložila je Premier liga Međunarodnom odboru nogometnih saveza (IFAB-u), no nije prošlo.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • kajzanavek 13.05.2023.

    I tekma koja završi 0:0, nikom ni bod. Odnosno nemreš dobit bod, ak ne postigneš gol.

  • Mata10 13.05.2023.

    Jel pomenuo štogod o namjernom igranju rukom??

  • Palmanova 13.05.2023.

    ikonski lopov,kako je zabio rukom Irskoj oda dana ga ne fermam.jel bi promjenio pravilo igranja rukom gdje zabija gol?

Komentiraj...
Vidi sve komentare