To je to što me zanima!

Proizvode vrhunske igrače, a žive samo od uspomena

Klubovi u kojima su stasali vrhunski igrači jedva utjeruju 'crkavicu’. Samo su Pletikosa, Ćorluka i Modrić karijeru počeli u prvoligaškim sredinama
Vidi originalni članak

Stotinjak kilometara sjevernije, u Orahovici, stasao je Danijel Pranjić. Priča slična, gotovo ista.
- Papuk je danas četvrtoligaš, ali nije lako, nimalo. Za sezonu nam treba oko 800.000 kuna, a od Pranjićeva transfera dobili smo, i to nakon velike muke, oko 5000 eura - kažu u Orahovici, koja je osim Pranjića dala još nekoliko prvoligaških igrača, ali i pet reprezentativki. Travnjak je također dotrajao, male tribine čekaju na remont. I opet uspomene. Sjećaju se kako je Danijel bio tjedan dana u Hajduku, gdje su, kao i Modrića, proglasili premalenim i otjerali, pričaju da je danas u Heerenveenu najveća zvijezda. Hvale ga da je dobrotvor, da je nedavno donirao 10.000 eura za liječenje slijepih blizanaca iz njegova sela Predrijeva. Pranjić je ovdje ikona, svuda njegovi dresovi.
- On toliko voli Papuk i Orahovicu da je spreman sve učiniti za klub. Dao je već lopti i lopti, dresova, a u blizini je otvorio igralište s umjetnom travom na kojemu treniraju Papukovi klinci. Ne, danas se stvarno nama malima ne isplati proizvoditi igrače, ali smo ponosni što su naši klinci nedavno pobijedili Dinamo i Osijek - govori Stanko Jović, član uprave kluba.
Planira Pranjić na zimu dovesti Slavena Bilića da nekoliko dana radi s djecom. To je najveća dobit od ulaganja u mlade igrače, jedino oni to vraćaju.
- Nikola i danas zove nakon svake utakmice, dolazi ovdje često. Često pošalje lopte, dresove, slika se s djecom. To nam je svima velika čast - kaže Damir Bogdan, predsjednik NK Bratstvo iz Jurovca, međimurskog mjesta sa šestotinjak stanovnika iz kojega je ponikao Nikola Pokrivač. Bratstvo je županijski trećeligaš, zadnja liga.
Ni u Međimurju ne vole pitanja o novcu, koliku im je zaradu “donio” reprezentativni kandidat.
- Uh, teška tema. Od HNS-a još čekamo tih jedan posto, jer u međuvremenu su taj propis promijenili. Međimurski nogometni savez dao nam je 20.000 kuna - otkrio je Bogdan.
Malo, jedva da je dosta za dresove i kopačke. I to je sudbina svih naših malih klubova, zahvala za otkrivanje talenata koji su danas igrači sedme reprezentacije svijeta, doista je mizerna. Olić, Pranjić i Pokrivač u tim se sredinama rode jednom ili nikad, a ti klubovi žive samo od priča o prvim koracima velikih zvijezda.
A njih su trojica pravilo, jer u prvoj reprezentaciji je danas velika većina igrača iz tih “amaterskih” sredina. Križanac je stigao iz Omiša, Vukojević iz Mladosti iz Ždralova, Lekin iz NK Posavine, koja više i nema seniorsku momčad...

IVANA RAKITIĆA KLUB NIJE DAO BASELU
Stipe Pletikosa karijeru je počeo u Hajduku, Vedran Ćorluka u Dinamu, Luka Modrić u Zadru. Ta trojica jedini su iz prvih 11 koji su krenuli iz prvoligaških klubova. Ivan Rakitić s četiri je godine počeo u Möhlinu. Basel ga je htio uzeti bez odštete pa ga Möhlin nije želio pustiti dok nema pravo na naknadu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare