To je to što me zanima!

Raspustili Rađin stručni savjet!

Iako u medijskim istupima nije davao do znanja da misli otići, bivši hrvatski košarkaški reprezentativac nakon odluke Upravnog odbora HKS-a napušta mjesto u Stručnom savjetu, kao i ostali
Vidi originalni članak

Vodstvo Hrvatskoga košarkaškog saveza raspustilo je Stručni savjet za mušku košarku ovaj petak, 12 dana nakon debakla i poraza od Finske u Rijeci u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Članovi Stručnog savjeta bili su Dino Rađa (55) kao predsjednik od 2015. te Toni Kukoč (53), Damir Knjaz i Aramis Naglić uz predstavnike klubova.

Priopćenje HKS-a prenosimo u cijelosti:

"Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza je na 34. sjednici održanoj elektroničkim putem u petak, 15. srpnja 2022. donio odluku o raspuštanju Stručnog savjeta za mušku košarku koji je bio ustrojen kao stručno i savjetodavno tijelo Upravnog odbora.

Upravni se odbor Stručnom savjetu zahvaljuje na dosadašnjem radu i uloženom vremenu, no s obzirom na nemogućnost adekvatnog djelovanja uslijed novonastalih okolnosti, donosi se odluka o promjeni u strukturi samog HKS-a kojom se ukida tijelo Stručnog savjeta za mušku košarku.

Upravni odbor će u dogledno vrijeme donijeti odluku o daljnjim koracima vezanima uz stručno djelovanje na razini HKS-a te o istome bez odgode obavijestiti javnost."

Na vrhu saveza ostaju Stojko Vranković kao predsjednik, Nikola Rukavina kao dopredsjednik i Joke Vranković kao tajnik. Poziciju bi trebao sačuvati i izbornik Damir Mulaomerović, koji će povesti Hrvatsku u kvalifikacijama za kvalifikacije za EuroBasket 2025., ali i glavnom turniru ovogodišnjeg EuroBasketa.

'Treba stvari gledati iz realnog kuta'

Uoči utakmice Slovenije i Hrvatske u Ljubljani, Rađa je u intervjuu za Sport Klub djelova smireno po pitanju budućnosti.

- Gledaj, uvijek ti je kao sportašu razočaranje kad ne napraviš nekakav rezultat. Međutim treba gledati stvari iz realnog kuta. Mi sad imamo četiri igrača koja nismo imali ranije u kvalifikacijama. Naravno da djelujemo skroz drugačije. Mi smo malo tržište, nas ima četiri milijuna. U usporedbi s nekim Poljacima, Grcima, Francuzima kojih ima 30, 40, sigurno imaju veći bazen iz kojeg biraju. Kad nam je sezona, kad nam Euroliga i NBA ne daju igrače, jako smo osakaćeni. Čak i da prođemo u sljedeći krug, opet se postavlja pitanje što će biti u onom dijelu kvalifikacija kad ne budemo imali NBA igrače - govorio je Rađa.

Hrvatska je tu utakmicu izgubila, kao i onu od Finske u nevjerojatnoj završnici. Ponovno neće vidjeti Mundijal, kao ni Olimpijske igre. Ispala je u niži rang europske košarke i protiv Poljske, Švicarske i Austrije morat će se boriti da uopće igra glavne kvalifikacije u sljedećem ciklusu za EP.

'Trebamo se pogledati u ogledalo, svi se*u po savezu'

"Vidim da je konsenzus oko Rađinog odlaska. Mislim da treba ostati i kao pravi predsjednik Stručnog savjeta biti vođa puta na pretkvalifikacijama po Gibraltaru, San Marinu, Luksemburgu ili gdje nas već ždrijeb odnese!", sarkastičan je bio bivši izbornik Aco Petrović.

Dino je u razgovoru za Antenu Zadar bio dosta kratak i oštar po pitanju kritika prema savezu nakon poraza od Finske.

- Moramo se malo pogledati u ogledalo, svi se*u po savezu!

Na konstataciju novinara da i navijači Zadra koji prate reprezentaciju nisu zadovoljni i da ima onih koji bi bili najsretniji da napusti HKS Rađa je ispalio:

- Ti navijači Zadra, jesu li se ikad pogledali u ogledalo i zapitali kojeg je to igrača svjetskog kalibra nakon Arijana Komazeca KK Zadar izbacio? I da takvi navijači traže moju ostavku, takvi navijači uopće nemaju pravo glasa! Kad bi se slušalo navijače, gdje bi mi došli? Ostavka? Bit ću u HKS-u dok god je i Stojko tu.

'Hrvatska košarka na najnižim granama'

KK Zadar odgovorio mu je idući dan.

"Nastavno na uvredljive izjave predsjednika Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza gospodina Dina Rađe u kojima je izravno prozvao navijače Košarkaškog kluba Zadar, ovim putem želimo stati u obranu i dignitet naših navijača te najoštrije osuđujemo ovakav način komunikacije, pogotovo prema onima koji još uvijek vjeruju u hrvatsku košarku.

Podsjećamo gospodina Rađu da je i on u svojoj košarkaškoj karijeri branio zadarske boje, kao i gospoda Vrankovići, te im je tada mišljenje i glas zadarskih navijača itekako značio. 

U situaciji kada je hrvatska košarka svedena na najniže razine u svojoj povijesti, mišljenja smo da bi svi oni koji obnašaju najviše funkcije trebali preuzeti odgovornost za ovakvo stanje te se minimalno ispričati svima. 

Sportski je priznati poraz a da ne bi ostalo samo slovo na papiru - mi kao Košarkaški klub Zadar preuzimamo odgovornost za sve loše što se događalo u klubu i ispričavamo se našim navijačima na svemu što su proživljavali ili proživljavaju te ovim putem pozivamo vodstvo Saveza da naprave isto i javno se ispričaju, kako zadarskim, tako i svim ljubiteljima ovoga sporta. Jer oni su jedini razlog zbog kojeg još uvijek postojimo."

Idi na 24sata

Komentari 30

  • shanik 17.07.2022.

    Sad u raznim tiskovinama piše kak fetivi kiklop već dugo razmišlja o odlaku. Hahaha 🤣👎 i najveći bedak zna da su ga konačno poterali kak bi i dalje mogel ići na cajke tu i po 'celom regionu'. Naročito na raznim tv po zemljici srbijici svjedočeći svoju u maminu ljubav prema zločoncu Titi'brozu, onom kojeg je uvrstio među 10 najvećih zločince 20og st. Kak onda kikloposoba može željeti dobro Hrvatskoj košarci, sportu i Državi Hrvata općenito. Odoba koja mrzi one 'gori', Purgere i 'kaj' pokupi krpe i preseli se u Agram Zagrepčancima. Na žalost nije jedini...Ipak svako čišćenje dobro dojde a ovo jedva dočekano...

  • kp 16.07.2022.

    To je jedan odveliki iskoraka bahatost i nestručnost Rađe očigledno.Igrač top ali savjetnik ili šta već nek ga trepe u Splitu itd.van repke veliki posao uništio je HR košarku.Toliko su se otimali za njega da je došao u posrnulu repku moš misliti. Malo novaca ima pa došao očistiti sa Vrankovićom i ostalim iz HKS kasu laka lova ništa neradiš uzmeš pare a Repka među najgorim u EU.Da su pošteni ljudi to je normalno u cjelom svijetu ostavke svi na stol logično.Nije Rađa izmislio to mjesto što je on kao radio nego kumovi,projatelji rodbina itd.Nije samo politika korupirana ili lopovsks gdje god ima lake love tu su lešinari.

  • 16.07.2022.

    Taj samo place,kuka i naravno gdje ne treba je fjajer...Daleko od svega,za RH napravio puno,ali kao covjek mislim da nije na nivou...

Komentiraj...
Vidi sve komentare