To je to što me zanima!

Riječki broj 1: Prakticiram jogu i upijam Ter Stegena i Alissona...

Kad sam imao 9 godina Marijan Jantoljak mi je rekao 'Mali ti možeš napraviti velike stvari' i te riječi nikad u životu neću zaboraviti. Rožman je fenomenalan i čovjek i trener, kaže mladi Rijekin golman Ivor Pandur
Vidi originalni članak

Ako taj mali ne postane golman prve momčadi Rijeke onda ja i svi koji radimo s njim ne znamo svoj posao. Autor izjave je Rijekina golmanska i trenerska legenda Marijan Jantoljak, 'mali' je Ivor Pandur, a citat izvučen iz 100% 'off the record' usputne ćakule na terasi kafića u jednom zapadnom riječkom kvartu.

Sada se i ta procjena može gurnuti u eter jer 'mali' ne da je stao među vratnice prve momčadi nego je pored najtrofejnijeg igrača u klupskoj povijesti Andreja Prskala (33) i još jednog (kažu izvanserijskog) talenta Davida Nwolokora (24), a pod trenerskim ravnanjem Simona Rožmana, čvrsto prigrabio - poziciju Rijekinog prvog golmana.

VIDEO: Ivor Pandur o svemu pomalo za 24sata

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ivor Pandur ima 20 godina, a kao Riječanin i žestoki navijača Rijeke,  taj dečko, najjednostavnije rečeno - živi svoj san.

- Istina. Ostvarenje dječačkog sna dogodilo se još 14. prosinca prošle godine kada sam kao 19-godišnjak debitirao za seniorsku momčad Rijeke u prvoligaškoj utakmici protiv Varaždina na Rujevici. To je bilo nešto od čemu sam maštao od kada me je Marijan Jantoljak doveo u Rijeku. Tada nisam riječima mogao opisati koliko sam sretan, a slično je i danas. Jer Rijeka je: najbolje od svega - sa širokim osmijehom na licu priča nam Pandur u uzavrelo riječko jutro koje Bijeli koriste za žestoke pripreme.

Jer u subotu (20.30) je u igri - trofej. Finale Kupa s Lokomotivom u Šibeniku. Prošle godine (u normalnom terminu: u svibnju, jer nije bilo ove lude pandemijske priče) Bišćanova je Rijeka u Puli senzacionalno zabila tri komada Bjeličinom Dinamu i osvojila Kup.

Simon Sluga koji danas brani u Lutonu tada je u finalu skinuo penal. Sada će Ivor braniti riječki gol i Rabuzinovo 'Sunce'.

- Jedna utakmica, za trofej. Naravno da idemo po taj Kup, ali ova Rijeka je mlada, ambiciozna, vrijedna, puna želje da donese radost navijačima... Sve samo: ne bahata. Lokomotiva je nakon korona-pauze još jednom dokazala koliko vrijedi, završila sezonu na drugom mjestu, igrala i igra odličan nogomet.  Mi smo Rijeka i navikli smo osvajati trofeje, ali... Realno, u jednoj utakmici izgledi su 50-50. To je jednostavno činjenica. Na žalost neće biti gledatelja na tribinama, ali siguran sam da će se igrati odličan nogomet i da će cijela Hrvatska moći uživati u jednom vrhunskom finalu.

Iz aviona se vidi odgoj koji mu je usađivan od prvog dana u Rijeci. I u koji se savršeno uklopio šef Rožman. Ambicije maksimalne, ali ni u jednom se trenutku iz vida ne gube zlatna pravila: respekt prema protivniku i nemjerljivo više rada nego priče.

- Ma Rožman je fenomenalan. Kao čovjek, kao trener... Ima nas sve više mladih, a on vjeruje u nas, daje nam šansu i daje nam svima sigurnost. Oduševio nas je sve načinom na koji se od prve minute u Rijeci 100% predao tome da od jutra do mraka sve posveti klubu i Rijekinom uspjehu. Ja stvarno mogu reći da sam imao golemu sreću što se tiče stručnjaka koji su me učili i uče nogometu. Od Marijana Jantoljaka koji je vjerovao u mene i kad ja sam nisam pa preko Velimira Radmana i trenera golmana prve momčadi Gojka Mrčele i šefa Rožmana. A to da je gospodin Jantoljak vjerovao u moj vratarski talent... To mi je rekao kad sam imao 9 godina! 'Mali ti možeš napraviti velike stvari', riječi su koje nikad u životu neću zaboraviti.

Pandur je počeo kao većina kvarnerskih klinaca. Maštao o tome kako za Rijeku zabija golove. Jantoljak i Radman prepoznali su vratarski nerv, brusili dijamant i Bijeli danas imaju 20-godišnjaka standardnog člana udarne postave, sa 21 utakmicom na golu prve momčadi.

Uzori?

- Alisson i Ter Stegen. Njih se gleda i upija. Spomenuo sam golmana Liverpoola, ali od svih stranih momčadi najdraži mi je Man United. Mi u Rijeci svi nekako posebno pratimo i Serie A, a tamo je moja momčad Juventus. Želja i neki plan jest jednog dana braniti  u jednoj od Liga petice, braniti u Ligi prvaka i, normalno, za Hrvatsku. Ali o tom potom. Ja u mojoj Rijeci uživam. Sretan sam i ponosan što sam tu gdje jesam, u mom klubu i u mom gradu. A Prskalo, Nwolokor i ja smo jedna stvarno povezana golmanska družina. Međusobna podrška je bezuvjetna. Da, dobar sam i sa tim, kako vi kažete 'postarijim gospodinom' Prskalom - smije se Pandur.

- Prki mi je velika potpora od prvog dana, kad sam kao 17-godišnjak pokucao na vrata prve momčadi. Uvijek je tu, spreman pomoći. Sa trenerom koji mi toliko vjeruje kao Rožman i iskusnim kolegom koji mi toliko pomaže kao Prskalo... Ma mogu im samo reći jedno veliko, ogromno 'hvala', od srca.

Slobodno vrijeme? Navodno je dosta toga posvećeno - jogi?

- Ma ne toliko kao što se koji put pokušalo prikazati. Je, opusti me i radim jogu povremeno, ali nije to neki veliki dio mog života. U slobodno vrijeme je... A klasika. Provedem ga s prijateljima, pokoja knjiga, pokoja serija. Kao i svi, ništa posebno.

Škola?

- Srednja trgovačka, komercijalist. Imam plan jednom upisati i fakultet, ali da je neka sportska priča: trener, menadžer... Vidjet ćemo. Klub je nedavno potpisao ugovor o suradnji sa Visokom poslovnom školom PAR tako da je i to sigurno jedna od najboljih mogućih opcija.

Što se o Panduru ne zna, što će prvi put sada otkriti?

- A stvarno nemam što. Mislim da sam otvorena knjiga, nema tu nekih tajni. Ali ako postoji nešto što se ne zna onda za to valjda postoji razlog pa će tako i ostati - opet Pandur lansira svoj zarazni, mladenački smijeh.

A kad smo kod 'zaraze' pala je i poruka Riječanima, navijačima:

- Ljudi, ako u subotu osvojimo Kup: radujte se, veselite se, pjevajte, nek' cijeli Kvarner grmi od sreće, izađite na balkone, ali izbjegnite masovna okupljanja. Budimo pametni!

Idi na 24sata

Komentari 5

  • NE MOGU SE SJETITI NICEG KONSTRUKTIVNOG 31.07.2020.

    srećan kurban bajram svim pripadnicima armade a posebno mom prijatelju kratkom Ri Fiumensu

  • jurkotic 30.07.2020.

    Mozda i najveci golmanski talent kod nas u zadnjih nekoliko godina. Nadam se da ce uspjeti i dogurati do najvecih klubova jer ima kvalitete. On i Šemper sjajan zalog za buducnost.

Komentiraj...
Vidi sve komentare