Obavijesti

Sport

Komentari 5

Riječki broj 1: Prakticiram jogu i upijam Ter Stegena i Alissona...

Riječki broj 1: Prakticiram jogu i upijam Ter Stegena i Alissona...
6

Kad sam imao 9 godina Marijan Jantoljak mi je rekao 'Mali ti možeš napraviti velike stvari' i te riječi nikad u životu neću zaboraviti. Rožman je fenomenalan i čovjek i trener, kaže mladi Rijekin golman Ivor Pandur

VIDEO

Ako taj mali ne postane golman prve momčadi Rijeke onda ja i svi koji radimo s njim ne znamo svoj posao. Autor izjave je Rijekina golmanska i trenerska legenda Marijan Jantoljak, 'mali' je Ivor Pandur, a citat izvučen iz 100% 'off the record' usputne ćakule na terasi kafića u jednom zapadnom riječkom kvartu.

Sada se i ta procjena može gurnuti u eter jer 'mali' ne da je stao među vratnice prve momčadi nego je pored najtrofejnijeg igrača u klupskoj povijesti Andreja Prskala (33) i još jednog (kažu izvanserijskog) talenta Davida Nwolokora (24), a pod trenerskim ravnanjem Simona Rožmana, čvrsto prigrabio - poziciju Rijekinog prvog golmana.

VIDEO: Ivor Pandur o svemu pomalo za 24sata

Pokretanje videa...

Ivor Pandur, ljeto 2020 04:33

Ivor Pandur ima 20 godina, a kao Riječanin i žestoki navijača Rijeke,  taj dečko, najjednostavnije rečeno - živi svoj san.

- Istina. Ostvarenje dječačkog sna dogodilo se još 14. prosinca prošle godine kada sam kao 19-godišnjak debitirao za seniorsku momčad Rijeke u prvoligaškoj utakmici protiv Varaždina na Rujevici. To je bilo nešto od čemu sam maštao od kada me je Marijan Jantoljak doveo u Rijeku. Tada nisam riječima mogao opisati koliko sam sretan, a slično je i danas. Jer Rijeka je: najbolje od svega - sa širokim osmijehom na licu priča nam Pandur u uzavrelo riječko jutro koje Bijeli koriste za žestoke pripreme.

Jer u subotu (20.30) je u igri - trofej. Finale Kupa s Lokomotivom u Šibeniku. Prošle godine (u normalnom terminu: u svibnju, jer nije bilo ove lude pandemijske priče) Bišćanova je Rijeka u Puli senzacionalno zabila tri komada Bjeličinom Dinamu i osvojila Kup.

Simon Sluga koji danas brani u Lutonu tada je u finalu skinuo penal. Sada će Ivor braniti riječki gol i Rabuzinovo 'Sunce'.

- Jedna utakmica, za trofej. Naravno da idemo po taj Kup, ali ova Rijeka je mlada, ambiciozna, vrijedna, puna želje da donese radost navijačima... Sve samo: ne bahata. Lokomotiva je nakon korona-pauze još jednom dokazala koliko vrijedi, završila sezonu na drugom mjestu, igrala i igra odličan nogomet.  Mi smo Rijeka i navikli smo osvajati trofeje, ali... Realno, u jednoj utakmici izgledi su 50-50. To je jednostavno činjenica. Na žalost neće biti gledatelja na tribinama, ali siguran sam da će se igrati odličan nogomet i da će cijela Hrvatska moći uživati u jednom vrhunskom finalu.

Iz aviona se vidi odgoj koji mu je usađivan od prvog dana u Rijeci. I u koji se savršeno uklopio šef Rožman. Ambicije maksimalne, ali ni u jednom se trenutku iz vida ne gube zlatna pravila: respekt prema protivniku i nemjerljivo više rada nego priče.

- Ma Rožman je fenomenalan. Kao čovjek, kao trener... Ima nas sve više mladih, a on vjeruje u nas, daje nam šansu i daje nam svima sigurnost. Oduševio nas je sve načinom na koji se od prve minute u Rijeci 100% predao tome da od jutra do mraka sve posveti klubu i Rijekinom uspjehu. Ja stvarno mogu reći da sam imao golemu sreću što se tiče stručnjaka koji su me učili i uče nogometu. Od Marijana Jantoljaka koji je vjerovao u mene i kad ja sam nisam pa preko Velimira Radmana i trenera golmana prve momčadi Gojka Mrčele i šefa Rožmana. A to da je gospodin Jantoljak vjerovao u moj vratarski talent... To mi je rekao kad sam imao 9 godina! 'Mali ti možeš napraviti velike stvari', riječi su koje nikad u životu neću zaboraviti.

Pandur je počeo kao većina kvarnerskih klinaca. Maštao o tome kako za Rijeku zabija golove. Jantoljak i Radman prepoznali su vratarski nerv, brusili dijamant i Bijeli danas imaju 20-godišnjaka standardnog člana udarne postave, sa 21 utakmicom na golu prve momčadi.

Rijeka i Dinamo sastali se u četvrtfinalu hrvatskog nogometnog kupa

Uzori?

- Alisson i Ter Stegen. Njih se gleda i upija. Spomenuo sam golmana Liverpoola, ali od svih stranih momčadi najdraži mi je Man United. Mi u Rijeci svi nekako posebno pratimo i Serie A, a tamo je moja momčad Juventus. Želja i neki plan jest jednog dana braniti  u jednoj od Liga petice, braniti u Ligi prvaka i, normalno, za Hrvatsku. Ali o tom potom. Ja u mojoj Rijeci uživam. Sretan sam i ponosan što sam tu gdje jesam, u mom klubu i u mom gradu. A Prskalo, Nwolokor i ja smo jedna stvarno povezana golmanska družina. Međusobna podrška je bezuvjetna. Da, dobar sam i sa tim, kako vi kažete 'postarijim gospodinom' Prskalom - smije se Pandur.

- Prki mi je velika potpora od prvog dana, kad sam kao 17-godišnjak pokucao na vrata prve momčadi. Uvijek je tu, spreman pomoći. Sa trenerom koji mi toliko vjeruje kao Rožman i iskusnim kolegom koji mi toliko pomaže kao Prskalo... Ma mogu im samo reći jedno veliko, ogromno 'hvala', od srca.

Slobodno vrijeme? Navodno je dosta toga posvećeno - jogi?

- Ma ne toliko kao što se koji put pokušalo prikazati. Je, opusti me i radim jogu povremeno, ali nije to neki veliki dio mog života. U slobodno vrijeme je... A klasika. Provedem ga s prijateljima, pokoja knjiga, pokoja serija. Kao i svi, ništa posebno.

Rijeka i Dinamo sastali se u četvrtfinalu hrvatskog nogometnog kupa

Škola?

- Srednja trgovačka, komercijalist. Imam plan jednom upisati i fakultet, ali da je neka sportska priča: trener, menadžer... Vidjet ćemo. Klub je nedavno potpisao ugovor o suradnji sa Visokom poslovnom školom PAR tako da je i to sigurno jedna od najboljih mogućih opcija.

Što se o Panduru ne zna, što će prvi put sada otkriti?

- A stvarno nemam što. Mislim da sam otvorena knjiga, nema tu nekih tajni. Ali ako postoji nešto što se ne zna onda za to valjda postoji razlog pa će tako i ostati - opet Pandur lansira svoj zarazni, mladenački smijeh.

A kad smo kod 'zaraze' pala je i poruka Riječanima, navijačima:

- Ljudi, ako u subotu osvojimo Kup: radujte se, veselite se, pjevajte, nek' cijeli Kvarner grmi od sreće, izađite na balkone, ali izbjegnite masovna okupljanja. Budimo pametni!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska