To je to što me zanima!

Rumunji pišu: Uefa bi trebala Ukrajincima oduzeti pobjedu protiv Hrvatske na Euru U-21

Poslali smo relevantne dokumente klubovima i pitali Uefu za dopuštenje. Te napravili kako mislimo da je najbolje, rekao je ukrajinski izbornik Rotan. No, HNS je čekao Uefin stav i objavio da Ukrajinci neće biti kažnjeni
Vidi originalni članak

Strahujete li da bi Uefa mogla oduzeti Ukrajini pobjedu nad Hrvatskom?

To je pitanje sletjelo izborniku ukrajinske U-21 reprezentacije Ruslanu Rotanu dan uoči okršaja s Rumunjskom. Tema koja je u oba tabora izazvala dosta pažnje.

U čemu je problem? U pobjedi nad Hrvatskom 2-0 na otvaranju Eura za Ukrajinu je branio Trubin, a igrao Sudakov, koji su dva dana ranije igrali za ukrajinsku A reprezentaciju kvalifikacijsku utakmicu protiv Malte (1-0). Što, pišu rumunjski mediji, prema pravilima nije dopušteno, odnosno igrači ne smiju igrati dvije utakmice u 48 sati.

"Fifa zahtjeva dva dana odmora između utakmica i potvrdila nam je da ako je igrač u ponedjeljak igrao za A reprezentaciju, nema pravo u srijedu igrati za mladu", navodi Sport.ro.

- Obratili smo se Uefi, koja nam je rekla da se o tome treba dogovoriti s klubovima. Obavijestili smo klubove (obojica igraju za Šahtar, nap. a.), razgovarali smo s našim liječnicima i samim igračima, analizirali smo sve i napravili kako mislimo da je najbolje. Momci zaslužuju igrati na ovom turniru. Ako su spremni tjelesno i mentalno, ako to žele, neka igraju. A jako su htjeli igrati. I Mudrik i Vanat htjeli su igrati, ali nisu bili dovoljno spremni - rekao je ukrajinski izbornik Rotan pa naglasio:

- Da, poslali smo relevantne dokumente klubovima i pitali Uefu za dopuštenje.

Načelno, postoji pravilo koje zabranjuje igranje dvije utakmice u tako kratkom razdoblju, zbog brige o zdravlju igrača, ali postoje iznimke na pojedinim natjecanjima. Jesu li Ukrajinci iskoristili tu iznimku ili ipak Trubin i Sudakov nisu imali pravo nastupa? I kakva je kazna predviđena ako nisu? Raspon je od novčane kazne, preko gubitka utakmice 3-0 bez borbe do izbacivanja s natjecanja i o tome odlučuje Uefina disciplinska komisija.

Rumunjski izbornik Emil Sandoi o istoj je temi rekao da se ne želi miješati ni razmišljati o tome, a HNS nam je odgovorio: "HNS je svjestan te situacije te ćemo obavijestiti javnost o poduzetim radnjama te stavu Uefe prema tom predmetu."

No, nešto kasnije stigla je i konačna Uefina presuda:

- HNS je komunicirao s Uefom o navedenoj temi te, prema povratnim informacijama od Uefe, navedeno pravilo ne odnosi se na natjecanja izvan Fifinog kalendara međunarodnih utakmica te ne postoji nikakvo drugo pravilo Uefe i/ili Fife koje zabranjuje nastupanje istog igrača za obje reprezentacije.

Dakle, nema kazne za Ukrajince.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • 24.06.2023.

    Samo da ukrajina pobjedi slava ukrajini

  • minhen1967 24.06.2023.

    cuj to pa sta vam je ukraina mora cak i na evroviziji biti prva

  • Rvat12 24.06.2023.

    Hahaha zamisli veliki Rumunji pišu …pa od davno smo isti ko Rumunji …Bugari …i ostala bagra

Komentiraj...
Vidi sve komentare