To je to što me zanima!

Shrvani trener: Valentina, ovu utrku nikako nisi mogla dobiti...

Opaka podmukla bolest nije joj dala nikakve šanse, čak ni da se bori za svoj život, a Valentina je uvijek bila pravi i istinski borac, oprostio se od trkačice njezin prvi trener Igor Čordaš
Vidi originalni članak

Bio sam joj prvi trener, koji joj je usadio ljubav prema sportu i atletici. Sjećam se kako je krajem devedesetih godina na treninge u OŠ Antuna Mihanovića u Dubravi, uz svog starijeg brata Marija, došla mala simpatična bucmasta djevojčica Valentina.

Tako je prof. Igor Čordaš, trener u Atletskom klubu Zagreb, počeo emotivni oproštaj od tragično preminule atletičarke Valentine Valjak.

Ona je umrla nakon kratke i teške bolesti, samo dva tjedna nakon što je pobijedila na Plitvičkom polumaratonu. I tjedan dana nakon svog 32. rođendana...

- Opaka podmukla bolest nije joj dala nikakve šanse, čak ni da se bori za svoj život, a Valentina je uvijek bila pravi i istinski borac. Od prvih treninga krasile su je neke osobine koje mi treneri izuzetno cijenimo kod sportaša: predanost, redovitost, motorička inteligencija, velika želja i natjecateljski duh - opisao je trener i nastavio:

- Prošla je kroz sve atletske discipline, ali najviše uspjeha u početku svoje karijere imala je u skoku u dalj. Manjak fizičkih predispozicija nadoknadila je odličnom tehnikom za taj uzrast te ju je bilo užitak gledati dok skače. U jednom trenutku prestala je aktivno trenirati i posvetila se školovanju.

Tu je napravila puno, Valentina je bila i dobitnica rektorove nagrade na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na geografskom odsjeku. Ondje je do smrti i radila kao asistentica.

BILA I ASISTENTICA NA PMF-u Naša je atletičarka Valentina Valjak preminula u 33. godini

- Valentina je i tu postigla izvrsne rezultate završivši težak i zahtjevan fakultet, gdje se kasnije zaposlila kao asistentica. Ljubav prema sportu ipak je bila jača te se ponovno vraća atletici, u rekreativnu grupu našega kluba, gdje smo se ponovno zbližili i ugodno družili. Natjecateljski duh koji je imala ipak joj nije dao mira, tako da je u jednom trenutku odlučila ponovno krenuti u natjecateljske treninge, ovaj put u pitanju je bilo trčanje na duge pruge. U vrlo kratkom vremenu vidjelo se da je kao stvorena za te discipline: niska, lagana i racionalnog stila trčanja vrlo brzo je napredovala. Uz svoj redoviti posao trenirala je koliko god je mogla, predano i srčano, te je bila primjer mnogim drugim sportašima u mojoj grupi svojim pristupom treninzima i natjecanjima. Godine 2016. postiže i svoj najveći uspjeh osvojivši treće mjesto na seniorskom državnom prvenstvu na 10.000 m. Kasnije se prebacila na cestovne trke i uživala u tome. Na svojoj je zadnjoj utrci, Plitvičkom polumaratonu, pobijedila. Nažalost, Valentina, ovu utrku nisi mogla dobiti. Uvijek ću pamtiti naše zajedničke  sportske trenutke, tvoj blagi pogled i iskreni osmijeh. Ostat ćeš svima nama zagrebašima zauvijek u sjećanju. Tvoj trener Igor.

I njezin drugi bivši klub, AK Svetice, oprostio se od Valentine.

 

Idi na 24sata