Sport

Komentari 8

Naša je atletičarka Valentina Valjak preminula u 33. godini

Naša je atletičarka Valentina Valjak preminula u 33. godini

Prije samo dva tjedna istrčala je Plitvički polumaraton i pobijedila u konkurenciji trkačica. Prije tjedan dana imala je 32. rođendan. Hrvatska je atletska obitelj u šoku...

U Zagrebu je u 33. godini, nakon kratke i teške bolesti, preminula atletičarka AK Svetice Valentina Valjak, obavijestio je Hrvatski atletski savez.

Valentina je rođena 22. studenoga 1988. Atletikom se počela baviti 2001. godine u AK Novi Zagreb.

Od tada je mijenjala klubove pa je, osim Svetica i Zagreba, bila članica Zrinjevca i Sljemena.

Do juniorskog uzrasta trenirala je skok u dalj, a prelaskom u seniorsku konkurencije počala je trenirati duge pruge. Zadnju utrku koju je istrčala bio je nedavni Plitvički polumaraton, 15. studenoga, na kojem je pobijedila u ženskoj konkurenciji.

Na Prvenstvu Hrvatske na 10.000 m 2016. godine u Zagrebu osvojila je brončanu medalju.

Njezin bivši klub AK Zagreb oprostio se od nje sjećanjem Valentinina trenera:

- Opaka podmukla bolest nije joj dala nikakve šanse, čak ni da se bori za svoj život, a Valentina je uvijek bila pravi i istinski borac. Kao njezin prvi trener koji joj je usadio ljubav prema sportu i atletici osjećam se dužnim napisati nekoliko riječi. Krajem devedesetih godina na treninge u OŠ Antuna Mihanovića u Dubravi, uz svog starijeg brata Marija, došla je i mala simpatična bucmasta djevojčica Valentina. Od prvih treninga krasile su je neke osobine koje mi treneri izuzetno cijenimo kod sportaša: predanost, redovitost, motorička inteligencija, velika želja i natjecateljski duh. Prošla je kroz sve atletske discipline, ali najviše uspjeha u početku svoje karijere imala je u skoku u dalj. Manjak fizičkih predispozicija nadoknadila je odličnom tehnikom za taj uzrast te ju je bilo užitak gledati dok skače. U jednom trenutku prestala je aktivno trenirati i posvetila se školovanju. Valentina je i tu postigla izvrsne rezultate završivši težak i zahtjevan fakultet, gdje se kasnije zaposlila kao asistentica. Ljubav prema sportu ipak je bila jača te se ponovno vraća atletici, u rekreativnu grupu našega kluba, gdje smo se ponovno zbližili i ugodno družili. Natjecateljski duh koji je imala ipak joj nije dao mira, tako da je u jednom trenutku odlučila ponovno krenuti u natjecateljske treninge, ovaj put u pitanju je bilo trčanje na duge pruge. U vrlo kratkom vremenu vidjelo se da je kao stvorena za te discipline: niska, lagana i racionalnog stila trčanja vrlo brzo je napredovala. Uz svoj redoviti posao trenirala je koliko god je mogla, predano i srčano, te je bila primjer mnogim drugim sportašima u mojoj grupi svojim pristupom treninzima i natjecanjima. Godine 2016. postiže i svoj najveći uspjeh osvojivši treće mjesto na seniorskom državnom prvenstvu na 10.000 m. Kasnije se prebacila na cestovne trke i uživala u tome. Na svojoj je zadnjoj utrci, Plitvičkom polumaratonu, pobijedila. Nažalost, Valentina, ovu utrku nisi mogla dobiti. Uvijek ću pamtiti naše zajedničke  sportske trenutke, tvoj blagi pogled i iskreni osmijeh. Ostat ćeš svima nama zagrebašima zauvijek u sjećanju. Tvoj trener Igor.

Smrt ju je zatekla kao asistenticu na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na geografskom odsjeku. Kao studentica, dobila je rektorovu nagradu.

I Hrvatsko geografsko društvo oprostilo se od svoje "drage suradnice i djelatnice".

Valentina je pokopana danas, u srijedu, na mjesnom groblju općine Breznički Hum.

Najčitaniji članci