To je to što me zanima!

Škoti i Česi traže šansu za drugi krug, Olmo debitira na Euru

Škotska i Češka igraju na Hampden Parku u 15 sati, Poljska i Slovačka u Sankt Petersburgu u 18, a u zadnjoj utakmici dana Španjolska kod kuće igra protiv Švedske
Vidi originalni članak

Nakon jučerašnjeg poraza Hrvatske od Engleske, danas će prvo kolo skupine D zatvoriti Češka i Škotska na Hampden Parku. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vjerovali ili ne, češka nogometna reprezentacija nikada nije propustila Europsko prvenstvo! U sklopu Čehoslovačke sudjelovali su na tri Eura, a na svakom su uzeli odličje, najsjajnije u Jugoslaviji 1976. te dvije bronce. Od osamostaljenja 1993. igrali su na svakom Euru (od 1996. u Engleskoj do 2016. u Francuskoj), a najbolji im je rezultat na tom debitantskom kao samostalnoj državi u Engleskoj. Izgubili su tada u finalu od Njemačke, a odličje oko vrata su zavrijedili i 2004. u Portugalu kada su u polufinalu ispali nakon produžetaka protiv Grčke.

LUDNICA U AMSTERDAMU Nizozemska srušila Ukrajinu u dosad najljepšoj utakmici Eura!

Škotskoj je, s druge strane, ovo prvo Europsko prvenstvo nakon punih 25 godina, a još nikad nisu prošli grupnu fazu. No, sada imaju respektabilnu 'premierligašku' momčad prevođenu lijevim bekom Liverpoola Andrewom Robertsonom, a tu su još i Scott McTominay iz Manchester Uniteda, Kieran Tierney iz Arsenala, John Mcginn iz Aston Ville, Southamptonovi Che Adams i Stuart Armstrong. 

Češki najboljiskuplji igrač također dolazi iz engleskog Premiershipa, Thomas Soucek (40 milijuna eura), dok napad predvodi Leverkusenov Patrick Schick.

Poljska i Slovačka u Sankt Petersburgu otvaraju skupinu E, a Portugalcu Sousi na klupi Poljske samo je jedno važno. Robert Lewandowski je spreman! Fantastični golgeter minhenskog Bayerna i kapetan reprezentacije ozlijedio se krajem ožujka te propustio neke važne utakmice u Europi, ali se vratio za sam finiš prvenstva, oborio rekord Gerda Mullera i zaputio u rodnu domovinu.

Poljska je u Francuskoj prije pet godina ispala u četvrtfinalu, što joj je bio najbolji rezultat na nekom Euru, ujedno trećem kojem su bili. Za Slovačku će, s druge strane, ovo biti drugo Europsko prvenstvo od kada nastupaju kao samostalna država. U Francuskoj su prošli skupinu, a onda izgubili od Njemačke. 

Slovaci, koji su bili s Hrvatskom u kvalifikacijskoj skupini, osigurali su plasman na drugi uzastopni Euro zahvaljujući boljem izvođenjem penala protiv Irske u doigravanju. Najveća zvijezda im je Interov stoper Milan Škriniar, a osim njega i Napolijevog Lobotke, praktički nemaju igrača iz vrhunskog kluba. 

POGLEDAJTE VIDEO Vatreni se vratili u Rovinj: Dalić radi dvije promjene za Češku

Četvrti dan Eura zatvaraju Španjolska i Švedska. 'Furija' prvi put na neko natjecanje ide bez igrača Real Madrida, a koliko mu ne treba Sergio Ramos ili neki drugi 'kralj', Luis Enrique je pokazao time što uopće nije prijavio maksimalan broj igrača. Španjolci su od 2008. do 2012. osvojili tri velika natjecanja zaredom, a onda je uslijedila smjena generacije. I to više nije bila ta reprezentacijA. Ubitačna momčad koja momčad koja melje sve pred sobom.

No možda je sad došla ta nova generacija spremna pokoriti Europu. Zadnju su utakmicu izgubili od Ukrajine u Ligi nacija u listopadu prošle godine, a prije toga - u studenome 2018. od Hrvatske. Pobjeđivati očito znaju, vidjet ćemo ih na velikoj smotri.

Švedska neće tu imati previše šanse. Zlatan Ibrahimović vratio se u reprezentaciju nakon pet godina pa ozlijedio te ga neće biti na turniru, dok je druga zvijezda, Juvetusov Dejan Kuluševski, otpao zbog pozitivnog testa na koronu.

Raspored utakmica:

Skupina C

Škotska - Češka (15 sati, Glasgow)

Skupina E

Poljska - Slovačka (18 sati, Sankt Peterburg)

Španjolska - Švedska (21 sat, Sevilla)

Idi na 24sata

Komentari 2

  • trixforkidz 14.06.2021.

    Poljska igra sa Slovackom,a ne Rusijom.

  • Busi 14.06.2021.

    cesi i skoti remi

Komentiraj...
Vidi sve komentare