To je to što me zanima!

Strah od trave: Najbrži teren HNL-a 'igra' za Keka i Rijeku

To je nekakav miks umjetne i prirodne trave, jako je brz, nitko u Hrvatskoj ne igra na takvom travnjaku, smatra Hilal Soudani. Riječani igraju na podlozi kakvu koristi i Real Madrid
Vidi originalni članak

Mislim da je Rujevica velika prednost Rijeke, nitko u Hrvatskoj ne igra na takvom travnjaku. To je nekakav miks umjetne i prirodne trave, jako brz teren, pa nama koji ne treniramo na njemu predstavlja problem. Ne tražim alibi, takve nam stvari nisu i ne smiju biti isprika, rekao je najbolji Dinamov igrač Hilal Soudani.

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Miks umjetne i prave

Rijekin travnjak je, dakle, najbrži i vjerojatno najbolji travnjak HNL-a. Savršen za igru kakvu forsira Matjaž Kek. Kombinacija je to 70-80 posto prave trave i još 20-30 posto umjetne.

Podloga se zove Mixto i koristi je i Real Madrid. No Riječani je nisu “ubrali” na Santiago Bernabeuu nego u talijanskom gradiću s kojim dijele vlasnika, Gabrielea Volpija, i koji im je “posudio” nekoliko ključnih igrača ove sezone, prije svega Ristovskog i Vešovića.

- Teren je fenomenalan! Malo je drukčiji, malo je to sve skupa kompaktnije. Vidio sam to već u La Speziji. Teren na kojemu mi treniramo na Rujevici je sigurno najbolji u Hrvatskoj - objasnio je Matjaž Kek.

Najbolji je Riječanima, dok dinamovci imaju dosta problema.

- Treba nam više vremena kako bismo se navikli na takvu, čak bih rekao i dosta sklisku podlogu - rekao je Soudani.

Lopta ide brže

Rijeka na travi Rujevice nije izgubila niti jednu utakmicu, a u čemu je tajna, saznali smo kod Miljenka Sakomana, jednog od najvećih stručnjaka u tom području i čovjeka koji se dugi niz godina brine o Dinamovu travnjaku.

- Soudani je apsolutno u pravu. To je kombinacija prirodne i umjetne trave, u omjeru 70 posto prirodno - 30 umjetno. Kad se polije vodom, zbog niže trave, travnjak je puno brži. Dobro je igrati na takvom terenu, estetski izgleda dobro, te je trend u Europi. Mnogi klubovi prakticiraju tu vrstu travnjaka, pogotovo u zatvorenim arenama i nepogodnim vremenskim prilikama. Također je puno lakše održavati. To je čisti pijesak, nema zemlje - smatra Miljenko Sakoman.

Prilagodba gostujuće momčadi na takav travnjak traje malo dulje, a potrebne su i posebne kopačke. Sve to mora Petev posložiti kako bi se s Rujevice vratio neporažen.

Najbolji travnjak za najbolju utakmicu

- Razlika je između normalnih i hibridnih travnjaka. Lopta je nešto brža i tvrđi je travnjak kod drugog tipa. Da takvi travnjaci postoje u svim hrvatskim prvoligaškim klubovima, razina nogometa bila bi još kvalitetnija - smatra Sakoman, koji ga je usporedio s Maksimirom.

- Dinamov travnjak nije spor, lopta je također brza jer se travnjak šiša na ekstra nisku razinu. Dodatno, u slučaju Rujevice, lopta dobije još veće ubrzanje - zaključio je Dinamov direktor stadiona.

Umjetna trava u ovom sistemu služi kao podrška iz koje raste i razvija se prirodna trava. Posebna podrška od umjetne trave omogućuje prirodnoj travi kako bi se razvila duboko u unutrašnjost zemlje, a tim ese izbjegava mogućnost podizanja trave i uništavanja busena.

Najbolji travnjak za najbolju utakmicu HNL-a. Ili, kako su je već svi nazvali - utakmicu godine. Rijeka na rujevičkoj travi nije izgubila niti jednu utakmicu. U Dinamu vjeruju - samo do ove subote...

Idi na 24sata

Komentari 26

  • alcapone123 07.04.2017.

    Nemojte se nadati ničemu Dinamovci,Rijeka to dobiva i kraj priče!

  • klokan_jack 07.04.2017.

    bbb su dobili 350 karata!! sramota !!! ovaj stadion od 5000 gledatelja nije dostojan derbija to je stadion za U10!!! Sramota ko je dao odobrenje da na tom stadionu igra rijeka !!!

  • južnijeTužnije 07.04.2017.

    kaže glumac "oskarovac" u Hrvatskoj

Komentiraj...
Vidi sve komentare