To je to što me zanima!

Strahonja: Preočita pogreška, morao je biti penal za Osijek, a Livaja je zaslužio isključivo žuti

Obrambeni igrač preuzeo je rizik otvorenosti ruke koja je bila izvan normalne pozicije i kažnjiva je, kazao je Strahonja za situaciju u kojoj je Keita igrao rukom nakon ubačaja Kleinheislera
Vidi originalni članak

Svi su očekivali atraktivniju utakmicu, rekao je Mario Carević u HRT-ovoj emisiji Stadion za vječni derbi Hajduka i Dinama koja se igrala pred punim Poljudom, a završila je remijem bez golova. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hajduk je krenuo vrlo agresivno, ali što je dvoboj odmicao, inicijativa domaćina je kopnjela te je Dinamo počeo pokazivati napadačke ambicije. 

- Hajduk je ostao na pet bodova manje od Dinama što je prvaku i bio cilj. Nedostajalo je hrabrosti i rizika s obje strane, ali mislim da su 'modri' zadovoljniji - kazao je Carević.

Trener Hajduka još uvijek nije pronašao model kako uigrati dvije najmoćnije karike svoje momčadi. 

- Puno se pričalo o tome mogu li Kalinić i Livaja mogu zajedno, a Dambrauskas očito misli da ne mogu - kazao je Carević nakon čega se osvrnuo na Petkovića: 

- Nakon 30. minute Dinamo je uspostavio ravnotežu i zaprijetio je koncem prvog poluvremena. Uz dozu sreće lopta se odbila od Gojaka, Petković je pucao, ali nije pogodio. Nećemo se lagati, od Petkovića svi očekuju puno više. 

Glavni sudac najvećeg hrvatskog derbija bio je Dario Bel iz Osijeka, a pomoćni suci bili su Goran Pataki i Marjan Tomas.

- Suditi derbi je čast za sucu te niti jedan sudac ne bi odbio taj zadatak.  Nije lako jer i mediji i klubovi rade pritisak, ali dajem visoku ocjenu derbiju, sucu i cijelom timu - kazao je Mario Strahonja nakon čega je prokomentirao 12. minutu susreta:

- Mikanović je igrač visokog intenziteta, a ovo je čisto gaženje. Druga situacija gdje je čvrsto ušao bila je u 65. minuti kada je rukama odgurnuo Dinamovog igrača te kronološki je trebao dobiti jednu opomenu. Livaja je laktom pogodio Šutala što je bilo za čisti žuti karton.Livaja je napravio zamah i pogodio rukom igrača u vrat. Ovo je isključivo prekršaj za žuti karton, koliko god teatralno izgledalo. 

- Nemojmo od nogometa raditi balet. Dobro je što je igra bila tečna - kazao je Carević na što se Strahonja nadovezao:

- Imao je ujednačen kriterij i stvarno je odlično sudio utakmicu. 

Hrvatski dragovoljac je priredio veliko iznenađenje u Kranjčevićevoj pobijedivši Rijeku s 2-1.

- Apsolutna senzacija i to nitko nije očekivao. Rijeka je mlako ušla u utakmicu i jednostavno nisu imali svoj dan - kazao je Carević nakon čega je Strahonja prokomentirao glavnog suca utakmice Maria Zebeca:

- Sudac je dobro sudio i nije bilo jednostavno jer je Rijeka bila podređena. Bile su samo dvije sporne situacije u kojem su pomoćni suci odradili odličan posao.

Nogometaši Osijeka i Gorice u posljednjem su dvoboju 27. kola odigrali 0-0, a glavni sudac susreta bio je Ante Čuljak. 

- Suđenje nije bilo očekivano dobro. Problem je bio kriterij. Neke ruke su bile kažnjive, a neke ne. Bilo je osam žutih kartona prema igračima, a da ne spominjemo službene osobe. 

U 30. minuti susreta bio je penal za Goricu nakon što je Mitrović ubacio loptu s desne strane, a Čeberko je rukom zaustavio njezin let. Čuljak nije dvojio ni sekunde, ali VAR je provjerio regularnost odluke.

- Dobro dosuđeni kazneni udarac. Ruka je bila u neprirodnom položaju i bila je to dobra odluka suca. Tu nije bilo dileme. VAR se morao javiti, ali na kraju su ustanovili da je riječ o zaleđu. Veliki propust pomoćnog suca jer je bilo preočigledno da se radi o zaleđu, ali VAR je spasio situaciju - rekao je Strahonja. 

U 42. minuti Osječani su tražili penal, ali Čuljak je odmahnuo rukom. Nakon ubačaja Kleinheislera, lopta je pogodila Keitu u ruku. VAR nije provjeravao ovu situaciju iako je bila gotovo identična situacija kao kod ruke Čeberka, gdje je dosuđen penal. 

- Jasno je da se radi o kaznenom udarcu i ovo je preočita pogreška. Obrambeni igrač gleda napadača i on očekuje centaršut. Faktor blizine treba eliminirati. Obrambeni igrač preuzeo je rizik otvorenosti ruke, obujam tijela je maksimalno proširio, ruka je izvan normalne pozicije i kažnjiva je - kazao je Strahonja. 

U 86. minuti susreta Ivušić je istrčao daleko s gola kako bi zaustavio protivničku kontru, a u intervenciji je igrao rukom izvan svojeg kaznenog prostora zbog čega mu je Čuljak pokazao žuti karton. 

- Zanimljiva situacija. Ovdje napadač nije u izglednoj poziciji za postizanje pogotka jer ne kontrolira let lopte. Lopta se nalazi visoko iznad njega. Golman ima ulogu igrača i svjesno igra glavom i spušta je uz tijelo. Ruka je bila uz tijelo što je potpuno ispravno.  Ovdje je najbolja odluka ništa ne dosuditi. Ovo nije niti prekršaj niti žuti karton - zaključio je Strahonja. 

Idi na 24sata

Komentari 182

  • BrankoDelišimunovič 16.03.2022.

    Strahonja ti stvarno neznaš ili nećeš priznati da je Livaj za onaj lakat morao dobiti crveno karton malo si pogledaj po evropi kako se sude laktovi

  • kicovz 15.03.2022.

    molim hrt da postavu objektivnog stručnjaka!

  • Porto1x2 15.03.2022.

    Strahonja ,imam provjerenu informaciju da neces jos dugo biti na HTV u ,evo svi screen shot napravite ovaj moj komentar,jer ovo što radis ,kako komentiraš nije sjelo nekim ,,jako jako moćnim ljudima,,a ti kao BIVŠI pošteni sudac dobro znas tko su ti ljudi😗

Komentiraj...
Vidi sve komentare