To je to što me zanima!

Tko je Zvonimir Butić, igrač koji je udario Španjolca? I njegove četiri sestre igraju za Hrvatsku

Butić je u zadnjoj minuti prve četvrtine na otvaranju EP-a protiv Španjolske udario protivnika u glavu i zaradio crveni karton. On, inače, dolazi iz velike vaterpolske obitelji
Vidi originalni članak

Vaterpolist Zvonimir Butić kao igrač Jadrana dospio je i do statusa hrvatskog reprezentativca i jedan je od izabranika Ivice Tucka za obranu europskog zlata. Međutim, nakon prve utakmice prijeti mu rigorozna kazna zbog udaranja u glavu španjolskog vaterpolista. 

Butić je u zadnjoj minuti prve četvrtine udario u glavu Španjolca, što je primijetila i sudačka postava. Na prvu se nije moglo jasno vidjeti što se dogodilo, no na usporenoj snimci mogao se vidjeti zamah našeg vaterpolista prema glavi protivnika.

Zasad je dobro i prošao jer suci njegov prekršaj nisu označili kao "brutalan", no to mogu naknadno napraviti, kao što su napravili i na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj u ljeto 2022. kada su naknadnim pregledom snimke Rina Burića zbog udaranja Japanca suspendirali na tri utakmice.

Zvonimir inače dolazi iz velike vaterpolske obitelji o kojoj smo pisali 2020.:

U Hrvatskoj, tako barem kaže popis, postoji 585 obitelji koje broje sedmero djece. Međutim, jedna je, u to smo uvjereni i bez dodatne provjere, rekorder Lijepe naše. A, vrlo lako moguće, i svjetski, no tu ćemo dužnost prepustiti ekipi iz Guinnessa.

O čemu se radi? Oni se zovu Krešimir (29), Ivana (27), Zvonimir (25), Domina (23), Domagoj (21), Magdalena (19) i Jelena (13) uz zajedničko prezime Butić. I svi, baš svi, igraju vaterpolo.

 

Za ljubav sedmoro djece prema vaterpolu "krivi" su roditelji Zoran i Nera, dakako, ponosni na svoje carstvo koje su stvorili. Zoran je kao bivši vaterpolist "krivac" i za odabir sporta.

- Sve je krenulo kada je najstariji brat Krešo bio na plivanju i jednom prilikom završio u golu. Zvone i on došli su iz plivanja, a nas četiri odmah u vaterpolo - priča nam najstarija od četiri sestre, Ivana.

I trenutno najstarija, ne računajući roditelje, u kući. Stanu, točnije.

- Sad je malo i komotnije jer Krešo je otišao igrati u Francusku. On je jedini koji je pobjegao, ha, ha. Slušaju li me sada? Normalno, moraju. Ali slušamo svi jedni druge, najviše onoga koji je u pravu.

Prije nekoliko godina Butići su postavili još jedan rekord koji će teško netko nadmašiti. U istoj večeri svoje je utakmice igralo svih njih sedmero. Na tim je utakmicama postignuto 50 golova, a oni su potpisali njih 14.

- Nama je to lijepo, ali mislim da je mami veći problem jer kada dođemo kući i ostavimo odjeću za pranje... Dobro je i njoj dok je na tribini, ali kasnije joj padne mrak na oči kada vidi što mora oprati sve.

A još kada kažete da ste gladni...

- Nekad bude raspoložena pa dobijemo za jesti, ali kad to nije slučaj, onda nam kaže da se sami snađemo, da smo narasli i da nas je sve naučila. Tata isto bude gladan pa nam se pridruži.

Ivana i Domina već su nekoliko godina članice hrvatske reprezentacije koja u Budimpešti upravo igra svoje četvrto europsko prvenstvo. Za Butićke je ovo treće.

- Ne, nismo cimerice, ali soba smo do sobe. Stalno smo zajedno, pa eto da ovdje malo promijenimo - otkriva Ivana za koju će Domina reći...

- Možda je ona najbolja od nas jer je najstarija i najiskusnija. 

Svađe oko toga, dakle, nema?

- Dobro, mislim da ni ne možemo reći koja je bolja jer sve 4 igramo na različitim pozicijama. Svaka ima svoje prednosti i mane, velika je razlika u godinama između nas, pa sumnjam i da naši treneri mogu to reći - kao prava sestra postupit će Ivana koju je pad s rola poslao u bazen.

Brojke i statistika, pak, kažu to je - Domina. Ona je, naime, u jednoj utakmici zabila najviše golova, njih 14! Ivana je ostala na jednom manje. 

- Ma dobro, golovi nisu bitni niti pokazuju kakav je netko igrač. Nudi li tata nagradu tko najviše zabije? Ha, ha, prvi put to čujem - očito smo Dominu iznenadili pitanjem.

Ne želimo onim dvjema mlađim sestrama stvarati pritisak, ali... Na sljedećem Europskom prvenstvu u Splitu očekujemo da se kolonija Butić još proširi. Tim više što sve četiri igraju baš u svom Splitu, u Jadranu.

- Nadam se da će to biti tako ako nas dvije u međuvremenu ne odemo u mirovinu, ha, ha. Megi je centar, što je stvarno rijetka pozicija u ženskom vaterpolu i vrijedi zlata. Jele je 2007. godište i igrala je čak i za muške dok je bila još mlađa. Nisu joj isprva dali da igra na svjetskom prvenstvu s tri godine starijim curama, pa su treneri slali video i kad su vidjeli kako igra, odmah su joj dali zeleno svjetlo.

Gurate li se u domu pred televizorom, odnosno, kako uslišavate različite želje?

- Jednostavno, imamo dva TV-a, pa su jedni na jednom, drugi na drugom.

 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • banmla 05.01.2024.

    Dobili smo crveni karton a ovaj piše hvalospjeve svašta kao da popeo na mjesec a ne da je ostavio u velikom ptoblemu

  • Komentator 7852 04.01.2024.

    Bravo obitelji Butić - i braci i sestrama i roditeljima. Da je barem vise takvih obitelji. Vaterpolo nije sport u kojem se obogati, a tezak je. Tako da puno su se oni svi zrtvovali, a mi ostali gustamo gledati kad nam je repka jaka...

  • p189 04.01.2024.

    Udario tj napravio prekrsaj.Pa tako se igra vaterpolo,udaranje,stipanje....

Komentiraj...
Vidi sve komentare