Obavijesti

Sport

Komentari 26

Tko je Zvonimir Butić, igrač koji je udario Španjolca? I njegove četiri sestre igraju za Hrvatsku

Tko je Zvonimir Butić, igrač koji je udario Španjolca? I njegove četiri sestre igraju za Hrvatsku
8

Butić je u zadnjoj minuti prve četvrtine na otvaranju EP-a protiv Španjolske udario protivnika u glavu i zaradio crveni karton. On, inače, dolazi iz velike vaterpolske obitelji

VIDEO

Vaterpolist Zvonimir Butić kao igrač Jadrana dospio je i do statusa hrvatskog reprezentativca i jedan je od izabranika Ivice Tucka za obranu europskog zlata. Međutim, nakon prve utakmice prijeti mu rigorozna kazna zbog udaranja u glavu španjolskog vaterpolista. 

Butić je u zadnjoj minuti prve četvrtine udario u glavu Španjolca, što je primijetila i sudačka postava. Na prvu se nije moglo jasno vidjeti što se dogodilo, no na usporenoj snimci mogao se vidjeti zamah našeg vaterpolista prema glavi protivnika.

Zasad je dobro i prošao jer suci njegov prekršaj nisu označili kao "brutalan", no to mogu naknadno napraviti, kao što su napravili i na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj u ljeto 2022. kada su naknadnim pregledom snimke Rina Burića zbog udaranja Japanca suspendirali na tri utakmice.

Zvonimir inače dolazi iz velike vaterpolske obitelji o kojoj smo pisali 2020.:

U Hrvatskoj, tako barem kaže popis, postoji 585 obitelji koje broje sedmero djece. Međutim, jedna je, u to smo uvjereni i bez dodatne provjere, rekorder Lijepe naše. A, vrlo lako moguće, i svjetski, no tu ćemo dužnost prepustiti ekipi iz Guinnessa.

O čemu se radi? Oni se zovu Krešimir (29), Ivana (27), Zvonimir (25), Domina (23), Domagoj (21), Magdalena (19) i Jelena (13) uz zajedničko prezime Butić. I svi, baš svi, igraju vaterpolo.

 

Zagreb:  Hrvatska i SAD igraju prvu  pripremnu utakmicu uo?i Europskog prvenstva u vaterpolu

Za ljubav sedmoro djece prema vaterpolu "krivi" su roditelji Zoran i Nera, dakako, ponosni na svoje carstvo koje su stvorili. Zoran je kao bivši vaterpolist "krivac" i za odabir sporta.

- Sve je krenulo kada je najstariji brat Krešo bio na plivanju i jednom prilikom završio u golu. Zvone i on došli su iz plivanja, a nas četiri odmah u vaterpolo - priča nam najstarija od četiri sestre, Ivana.

I trenutno najstarija, ne računajući roditelje, u kući. Stanu, točnije.

- Sad je malo i komotnije jer Krešo je otišao igrati u Francusku. On je jedini koji je pobjegao, ha, ha. Slušaju li me sada? Normalno, moraju. Ali slušamo svi jedni druge, najviše onoga koji je u pravu.

Prije nekoliko godina Butići su postavili još jedan rekord koji će teško netko nadmašiti. U istoj večeri svoje je utakmice igralo svih njih sedmero. Na tim je utakmicama postignuto 50 golova, a oni su potpisali njih 14.

Butici vaterpolo

- Nama je to lijepo, ali mislim da je mami veći problem jer kada dođemo kući i ostavimo odjeću za pranje... Dobro je i njoj dok je na tribini, ali kasnije joj padne mrak na oči kada vidi što mora oprati sve.

A još kada kažete da ste gladni...

- Nekad bude raspoložena pa dobijemo za jesti, ali kad to nije slučaj, onda nam kaže da se sami snađemo, da smo narasli i da nas je sve naučila. Tata isto bude gladan pa nam se pridruži.

Ivana i Domina već su nekoliko godina članice hrvatske reprezentacije koja u Budimpešti upravo igra svoje četvrto europsko prvenstvo. Za Butićke je ovo treće.

- Ne, nismo cimerice, ali soba smo do sobe. Stalno smo zajedno, pa eto da ovdje malo promijenimo - otkriva Ivana za koju će Domina reći...

- Možda je ona najbolja od nas jer je najstarija i najiskusnija. 

Svađe oko toga, dakle, nema?

- Dobro, mislim da ni ne možemo reći koja je bolja jer sve 4 igramo na različitim pozicijama. Svaka ima svoje prednosti i mane, velika je razlika u godinama između nas, pa sumnjam i da naši treneri mogu to reći - kao prava sestra postupit će Ivana koju je pad s rola poslao u bazen.

Brojke i statistika, pak, kažu to je - Domina. Ona je, naime, u jednoj utakmici zabila najviše golova, njih 14! Ivana je ostala na jednom manje. 

- Ma dobro, golovi nisu bitni niti pokazuju kakav je netko igrač. Nudi li tata nagradu tko najviše zabije? Ha, ha, prvi put to čujem - očito smo Dominu iznenadili pitanjem.

- Nadam se da će to biti tako ako nas dvije u međuvremenu ne odemo u mirovinu, ha, ha. Megi je centar, što je stvarno rijetka pozicija u ženskom vaterpolu i vrijedi zlata. Jele je 2007. godište i igrala je čak i za muške dok je bila još mlađa. Nisu joj isprva dali da igra na svjetskom prvenstvu s tri godine starijim curama, pa su treneri slali video i kad su vidjeli kako igra, odmah su joj dali zeleno svjetlo.

Gurate li se u domu pred televizorom, odnosno, kako uslišavate različite želje?

- Jednostavno, imamo dva TV-a, pa su jedni na jednom, drugi na drugom.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica