To je to što me zanima!

Ta čudna Jabulani lopta ispitana je čak i u NASA-i

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Nova lopta Jabulani počinje se čudno ponašati pri brzinama većim od 70 km/h. Teška je samo 440 grama pa gubi 'dosljednost', objavili su u NASA-i
Vidi originalni članak

Gotovo da nema igrača koji se nije potužio na Jabulani pa je ta lopta nedavno završila čak i u NASA-i. U njihovu istraživačkom centru za akceleraciju provedeno je detaljno ispitivanje.
- Nova lopta Jabulani počinje se čudno ponašati pri brzinama većim od 70 km/h. Najveći je problem što je teška samo 440 grama i zato pri većim brzinama mijenja smjer - objavili su u NASA-inu centru.
No ti rezultati dobiveni su u idealnim vremenskim uvjetima. U JAR-u uvjeti nisu idealni jer se tereni nalaze na 1500 metara nadmorske visine. Nakon što je NASA ispitala loptu i u uvjetima sličnima onima u JAR-u, sve je postalo jasnije.
- Lopta se tamo ponaša potpuno drukčije nego u normalnim uvjetima, a glavni je razlog zrak. Puno je rjeđi pa se trenje smanjuje. To u konačnici dovodi do toga da igrači koji su se naviknuli udarati loptu određenom snagom, istom tom snagom šutiraju i sada. Zrak napravi svoje i lopta ode dalje, puno dalje nego što žele - rekao je NASA-in inženjer Rabi Mehta.
Zbog zraka udarci i centaršutevi češće no inače idu preko gola.
- Lopta pod utjecajem tlaka i tamošnjeg zraka pri većim brzinama leluja i počinje se dizati bez obzira na način udarca - kaže Mehta.
Loša lopta i ne baš idealni uvjeti doveli su do toga da se svi žale i Jabulani će vjerojatno vrlo brzo, možda već nakon ovog Svjetskoga prvenstva, u Južnoj Africi otići u povijest.

ZA JABULANI NEMA LIJEKA
Godinama je 50 Adidasovih stručnjaka radilo na razvoju ove lopte. Kad su NASA-ina stručnjaka pitali imali tu mjesta za poboljšanje, rekao je: Ima, da je udarate malo lakše.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • domeech11 08.07.2010.

    jabulani je najsavrsenija lopta i najbrza do sad, a kako je tako brza ima i drugacije kretnje i \"spinove\". lopta pogada svoj cilj, i jako je precizna, ali njezina putanja zbog brzine \"titra\", ako sam dobro primjetio tijekom SP :O

  • dite_cacino123 08.07.2010.

    kakvo dodavanje???? pa čovijek je pokazo da se može(ako se zna) sad se svi izvlaće na loptu,sramota...

  • Torres_9 08.07.2010.

    Tolko strke i zbrke oko jedne..Lopte x)

Komentiraj...
Vidi sve komentare