To je to što me zanima!

Transrodna plivačica pomela je konkurenciju: Bila je brža čak 38 sekundi od drugoplasirane

Prije dvije se godine još natjecala u muškoj konkurenciji, a sad je postala prva transrodna studentica sportašica koja među najboljim plivačicama u SAD-u, a možda će dobiti i priliku za osvajanje naslova prvakinje države
Vidi originalni članak

Prije dvije je godine bila muškarac, a Lia Thomas (22) sad je pomela konkurenciju na državom natjecanju američkih sveučilišta. Pobijedila je na tri utrke te postavila rekorde natjecanja, a prije ovog nastupa natjecala se u u muškoj konkurenciji na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

Promijenila je spol i dobila dozvolu za natjecanje u ženskoj konkurenciji i srušila gotovo sve rekorde.

- Zahvaljujući nastupima na susretu Zippy Invitational u disciplinama 200 i 500 slobodno, Lia Thomas dobit će priliku da postane prva transrodna studentica sportašica koja će biti među najboljim plivačicama u SAD-u, pak čak i nacionalna prvakinja - poručili su s njezinog Sveučilišta.

Natjecala se u utrkama na 200, 500 i 1650 yardi - na najkraćoj je bila sedam sekundi brža od drugoplasirane, na 500 yardi bila je brža 14 sekundi, a na najdužoj utrci bila je brža od drugoplasirane za nešto manje od 38 sekundi. Bila je i dio štafetne ekipe koja je na utrkama 200 i 400 yardi završila na četvrtom mjestu.

Neki smatraju da je u prednost pred ostalim natjecateljicama jer je rođena kao muškarac te ima duge udove i građu tijela.

- Spoznaja da sam transrodna bacila je sumnju na stvari u koje sam bila sigurna. Pitala sam se hoću li nastaviti plivati i kako će to izgledati - prokomentirala je Lia.

Thomas je prva transrodna žena koja se natječe unutar NCAA okvira od 2019. godine, kada se u konferenciji Doline Missouri natjecala Natalie Fahey iz savezne države Illinois.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • nokia8 09.12.2021.

    Ocekivano, ima musku muskulaturu iako je sada zensko.

  • Superheroj s Podunavlja 09.12.2021.

    Ja ovo podržavam 100%. Za ovo sve žene glasaju, a baš me briga za ženske sportove.

  • Mata10 09.12.2021.

    Kad bih ja ovog muškarca koji se nije mogao natjecat sa muškarcima nazvao pravim imenom dobio bih 15 crvenih kartona. Sramota je i katastrofa za ženski sport da se ovako što dopušta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare