To je to što me zanima!

'U EU država traži navijače da poštuju zakon, a tu je obrnuto'

Na zajedničkoj konferenciji za medije nastupili su čelnici Hajduka, udruge Naš Hajduk i Torcide, a glavna tema bilo je stanje u hrvatskom nogometu i Zakon o sportu
Vidi originalni članak

Na Poljudu je održana press konferencija na kojoj su se javnosti obratili čelnici Hajduka, udruge Naš Hajduk i Torcide, kako bi još jednom upozorili na neodrživo stanje u vrhu hrvatskog nogometa, te neprovođenje Zakona o sportu.

Iako je tek preuzeo funkciju, predsjednik Hajduka Ivan Kos očito se upoznao sa situacijom, i u startu je dao podršku Našem Hajduku i Torcidi, koji ukazuju na probleme.

- Kao nositelji kvalitete i pokretači promjena, želimo skrenuti pozornost na probleme vezane uz Zakon o sportu. Naš stav je da se Zakon mora poštovati i apeliramo na sve mjerodavne da poduzmu korake u tom smjeru - kazao je Kos.

Tajnik udruge Naš Hajduk Ivan Rilov detaljno je ponovio sve što je njegova udruga napravila u osmišljavanju i provođenju Zakona o sportu, te korake koje su poduzeli zbog njegovog neprovođenja i upornog ignoriranja, kako od strane HNS-a, tako i od resornog ministarstva.

- Udruga Naš Hajduk nedavno je prijavila ministra Šustara, jer ne samo da ne radi svoj posao, nego sprječava primjenu Zakona o sportu. Grubo je kršena procedura, a sama činjenica da se u 21. stoljeću Zakon koji je na snazi svjesno ne provodi, je skandalozna. U Europi pravosuđe i organi represije traže od navijača da poštuju zakone, a jedino u Hrvatskoj je situacija obratna, ovdje navijači traže od institucija da provode zakone. I čega se oni uopće boje? Odredbi o zabrani rada u sportu za pravomoćno osuđene, odredbi da se financijska izvješća moraju javno objavljivati, odredbe koje traže uređene odnose u Savezu, na način da klubovi iz višeg ranga imaju veći utjecaj... Zar se neko toga treba bojati?

Glasnogovornik Torcide Damir Gruić slikovito je pojasnio način na koji HNS tumači Zakon o sportu i zašto ga ne primjenjuju.

- Oni tvrde da su futsal i nogomet isti sport, a taj stav podržava ministar Šustar i njegova pomoćnica Kostelić!? Jasno je da je ovaj vakuum nastao zbog sprege državne vlasti i čelništva hrvatskog nogometa i da su po njima Hajduk i ova regija strano tijelo koje treba odstraniti iz hrvatskog nogomet. Osobe koje se osumnjičilo da su pronevjerile preko 300 milijuna kuna su domoljubi, a mi nismo!? Pa više čelnici HNS-a imaju dana Remetinca, nego Torcida. Oni zbog svojih grijeha i zatvora ne bi mogli doći ni na čelo naše udruge, a kamo li da vode cijeli nogomet!? Mi ćemo nastaviti borbu za pravednije odnose u hrvatskom nogometu, tražit ćemo da se Hajduk i dalje bori, za nas nije moguć suživot i budućnost s tim ljudima. Tu nema kompromisa, oni ne mogu voditi hrvatski nogomet, i taj se stav ne može i neće promijeniti. Dinamo je personifikacija svega lošega što se u društvu događa, i dok se nas pita Zdravko Mamić će derbije na Poljudu gledati na televiziji u Zagrebu, kompromis nećemo dopustiti, o nekim stvarima nema dogovora.

Nakon što su navijači godinama kroz institucije, legalnim putevima pokušavali pronaći način da promijene stanje u hrvatskom nogometu, postavlja se pitanje kako dalje, ima li uopće načina da se stvari promijene.
 
- Za sve postoje načini, samo treba ustrajati i boriti se. Ne tražimo da budemo privilegirani, nego jednaki sa svima ostalima. Na tome ćemo ustrajati - kazao je predsjednik Hajduka Kos, a tajnik Našega Hajduka Ivan Rilov dodao: 

- Mi ne možemo uzeti pendrek i sudački bat pa početi provoditi zakone. To nije na nama. Iskreno, mi smo zabrinuti što će se događati u budućnosti. Nije više stvar u tome možemo li mi ili ne možemo kontrolirati ljude, nego što da im kažemo. Danas, kad ljudima kažem o daljnjim borbama i institucionalnim rješenjima, oni više ne vjeruju ni meni. Govorili smo im i obećavali da će se stvari promijeniti iznutra, kroz institucije, a od svega nema ništa. Kakve argumente da im dam i kažem da čekaju još malo? Mene je strah da se ovo sve ne izrodi, a ne pada mi na pamet preuzeti odgovornost za nešto što se može dogoditi. Nismo nikad rekli da Hajduk treba napustiti HNL ili Savez, oni su i naši, ali su nam ih neki čudni likovi ukrali, i mi ih moramo vratiti. A to i radimo. 

Upitan je Rilov i da komentira susret Tomislava Karamarka i Zdravka Mamića, u kontekstu odnosa HDZ-a i HNS-a.

- Nama nije drago vidjeti da se sastaju, očekujemo da se Tomislav Karamarko očituje o susretu s čovjekom iza kojega se valja toliko afera.

Predsjednik Kos morao je odgovoriti i na pitanje o zajedničkoj fotografiji s Brunom Marićem, koji je za navijače Hajduka personifikacija svog zla koje im se događa u hrvatskom nogometu, te o ulozi svog oca u strukturama HNS-a.

- Naš susret je izvučen iz konteksta. Poznajem ga iz igračkih dana, imao sam grub nastup prema njemu za vrijeme igračke karijere, jer je jedan moj start nepravedno okarakterizirao i sankcionirao, pa sam ga samo pitao sjeća li me se. Ja sam po  prirodi takav, nije mi problem nikome pristupiti i pozdraviti ga. A što se tiče mog oca, on ima svoj životni put, kao i moja sestra, supruga... On ima svoja načela i uvjerenja, ja svoja. Ja sam samostalan i sam donosim svoje odluke.

Predsjednik Hajduka ne smatra kako su iscrpljene sve legalne mogućnosti borbe.

- Mi nećemo odustati. Samo je pitanje koliko ćemo uložiti energije i volje i na koji način. Nove ideje, nova krv..., ja sam uvjeren u našu pobjedu, ne samo na sportskom polju, nego i na zakonskom polju. Ako treba, trpjet ćemo još sto godina, i na tome raditi iz dana u dan, ali nećemo odustati, borit ćemo se za ispravne ciljeve, a to je i u Hajdukovoj krvi zapisano u zadnjih sto godina.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • kakogod 08.06.2016.

    Kakvo superiorno prskanje po mafijaško-političko-medijskoj mašineriji koja koristi hrvatski nogomet za punjenje vlastitih džepova... Bit će svega vrlo brzo...

  • nokia005 08.06.2016.

    Ziveo Hajduk! Mnogi su ga obrukali, ali je i dalje ponos i dika osnivaca.

  • Drž Nedaj 08.06.2016.

    vec sam odavno kaza da komentirat ovakve clanke je bez veze...sve sta ti se more desit je da te uvate u svoj mlin dezurni kojima je cilj sve uvik okrenit da vitar zapuse u smjeru koji njima odgovara...nema tu realne debate...aj sad masinerijo, udri po crvenom :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare