To je to što me zanima!

U mirovinu otišao vladar jedne ere: A. Thorkildsen se oprostio

Thorkildsen je osvojio zlato na SP-u 2009. godine u Berlinu, osvojio je i zlatne medalje na Europskim prvenstvima 2006. i 2010. godine, a sa samo 22 godine osvojio je zlatnu medalju na OI-u 2004. godine u Ateni
Vidi originalni članak

Norveški pobjednik na Olimpijskim igrama u bacanju koplja 2004. i 2008. godine Andreas Thorkildsen (34), u srijedu je najavio kraj bogate karijere.

Jedan od najboljih kopljaša u povijesti ovog sporta vodio je veliku bitku s Fincem Terom Pitkämäkijem. U atletskim, a posebice bacačkim okvirima, borba dva Skandinavca može se protumačiti kao jedna od najvećih.

Thorkildsen je, kao i Pitkämäki, nastupao na Hanžekovićevu memorijalu u Zagrebu, hrvatska publika imala je prilike upoznati ova dva sjajna atletičara, a iako je Pitkämäki slavio na mitingu na zagrebačkoj Mladosti, Thorkildsen je imao nešto uspješniju karijeru. Međutim, Norvežanin se zadnjih godina borio s ozljedama.

- Odlučio sam završiti karijeru profesionalnog bacača koplja, bilo je zabavno. Hvala na podršci svih ovih godina. Hvala svima koji su mi pomagali na putu - objavio je Thorkildsen na Instagram profilu.

Thorkildsen je osvojio zlato na atletskom Svjetskom prvenstvu 2009. godine u Berlinu, osvojio je i zlatne medalje na Europskim prvenstvima 2006. i 2010. godine, a kada je sa samo 22 godine osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. godine u Ateni, začudio je cijeli svijet. Nitko nije mislio da će mladi Norvežanin postati jedan od najvećih.

Osam puta prebacivao je brojku od 90 metara, uključujući i pobjednički hitac na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu. Tada je bacio 90.57 metara i postavio novi olimpijski rekord. Osobni rekord mu je 91.59, što je ujedno i sedmi najdalji hitac svih vremena, ali i norveški nacionalni rekord.

Šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine bio je njegov posljednji nastup na nekom većem natjecanju. Atletski svijet je danas ostao bez velikog sportaša.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Dunkelheit 12.05.2016.

    Legenda

  • BOGOLJUB ATEJISTA 11.05.2016.

    Do vi đe nja uzivaj u mirovini mestre

Komentiraj...
Vidi sve komentare