To je to što me zanima!

Veliki povratak čudesne Leone: Od operacije i rehabilitacije do najboljeg rezultata u karijeri

Popović je prije pet godina slomila kost potkoljenice, a u veljači 2018. godine u prvom nastupu na ZOI- a zadobila je potpunu rupturu prednjega križnog ligamenta te je uslijedila duga rehabilitacija
Vidi originalni članak

Najbolja hrvatska skijašica Leona Popović (24) ostvarila je najbolji rezultat karijere osvojivši šesto mjesto na noćnom slalomu u austrijskom Schladmingu. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prvi lauf završila je na 12. mjestu što joj je najbolji plasman ikada u prvoj vožnji, a u drugoj je srušila osobni rekord što je ujedno i najbolji rezultat hrvatskog ženskog skijanja još od Ane Jelušić koja je 2009. u Lienzu bila šesta. 

"Kakva noć u Schladmingu! Veliko hvala cijelom mom timu koji uvijek naporno radi skupa sa mnom!", napisala je na društvenim mrežama Leona Popović. 

Popović je prethodnih godina imala velikih problema s ozljedama zbog čega je više vremena provela na operacijskom stolu nego na skijalištu. 

Na Facebook profilu 'Hrvatski skijaški timovi' opisali su težak put Leone Popović koja niti u jednom trenutku nije odustajala te je ove sezone pokazala da se trud itekako isplatio.

"Bio je 15.2.2018, nakon što je izvorno planiran za dan ranije, a kao i mnogo drugih utrka u PyeongChangu, odgođen zbog vjetra, ženski veleslalom bio je u punom tijeku. U Hrvatskoj je bilo skoro 3 sata ujutro, Leona Popović skijala je prvu vožnju. Nekoliko tjedana ranije, osvojila je prve bodove u veleslalomu FIS Svjetskom kupu i jedan duži period je skijala dobro veleslalom. Taj dan nije je išlo, ali što je tu je, bila bi to jedna lošija utrka i krenulo bi se dalje. Nažalost, kada je već vidjela cilj, Leona je pala, dogodila se rotacija koljena i došlo je do puknuća prednjeg križnog ligamenta."

"Operacija, rehabilitacija, kondicija, skije, kondicija, skije i tako naizmjence, sljedećih nekoliko mjeseci. Leona se vratila, ali u 12. mjesecu 2018., postalo je jasno da koljeno nije dobro i da će trebati još jednu operaciju te da je još jedna sezona završena. Leona je imala 21 godinu, završila je s juniorskim skijanjem, a iza sebe je imala dvije teške ozljede i tri teške operacije. Mnogi bi odustali, ne i Leona.  Krenula je ispočetka,  rehabilitacija, kondicija, snijeg itd." 

Četiri godine nakon Koreje i tri od početka druge rehabilitacije koju je odradila, Popović je ostvarila rezultat karijere te će prvi puta, u Olimpijskoj utrci, startati među 15 najboljih slalomašica svijeta. 

"Teško je opisati sve što se dogodilo Leoni u ovom olimpijskom ciklusu. Na prošle ZOI otišla je jaka u veleslalomu, vrlo dobra u superveleslalomu i kombinaciji. Slalom joj u tom periodu nije najbolje išao Danas kuca na vrata najboljih deset u slalomu, veleslalom dobro ide na treningu, ali ga ne stigne toliko trenirati i voziti utrke, dok su brze discipline iz razumljivih razloga po strani. Njena tadašnja trening partnerica i prijateljica Ida, više se ne bavi natjecateljskim skijanjem."

"Ali, osoba koja je uvijek bila uz nju je i dalje tu, njen trener Goran Rački. S Leonom je prošao kroz sve te lijepe i ružne trenutke. Sve je to i za njega bio životni i profesionalni izazov, nikada prije Leone nije bio glavni trener u Svjetskom kupu, ali i on je sve to izdržao. Uz njih je od ove sezone i Vjeko Ružić, kao serviser. I on je dosta toga prošao u svojoj dosadašnjoj karijeri."

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Luis Pasteuh 12.01.2022.

    Bravo Leona! Ukoliko citas ovo znam kako ti je bilo s koljenom, i sam sam prosao (jos uvijek prolazim) tu muku s prednjim kriznim tako da je ovaj uspjeh jos veci!! Iskrene cestitke❤️‍🔥

  • Brk_1 12.01.2022.

    Gorski kotar definitivno treba skijaški centar

Komentiraj...
Vidi sve komentare