To je to što me zanima!

VIDEO Jamajčanski DJ skijao na Igrama i ušao u povijest: Djeco, sanjajte i vi! A sad mi dajte pivo

Možda je za pobjednikom zaostao 69 sekundi, ali Benjaminu Alexanderu to nije bilo bitno. Inženjer strojarstva i bivši financijaš skije je prvi put stao s 31 godinom i proslavio Jamajku u Pekingu
Vidi originalni članak

Olimpijske igre često donose nevjerojatne priče, a takva je i ona jamajčanskog skijaša Benjamina Alexandera (38). I on se, uz bob reprezentaciju koja je podsjetila na pothvat po kojem su snimili film "Ledena staza", plasirao u Peking.

Alexander je nastupio u veleslalomu u nedjelju i bio posljednji. Nakon prve vožnje za zlatnim Švicarcem Marcom Odermattom zaostao je 35 sekundi, na kraju minutu i devet sekundi za 46. mjesto. No završio je obje vožnje, za razliku od 43 prijavljena skijaša kojima to nije uspjelo.

POGLEDAJTE VIDEO: Alexanderova prva vožnja

Ne trebate biti preveliki poznavatelj alpskog skijanja da biste vidjeli kako je nakupio tolike sekunde zaostatka. Išao je široko oko vrata, ali je - uživao. I oživio olimpijski duh. On je prvi jamajčanski alpski skijaš u povijesti Zimskih igara.

Rođen je u Wellingboroughu u Engleskoj, otac mu je Jamajčanin, a majka Britanka. U mladosti je bio DJ, a nakon završenog fakulteta u Londonu završio je za inženjera strojarstva, a od 2007. bavio se financijama, radio je u Hong Kongu.

- Majka, otac i brat većinu radnog vijeka proveli su u tvornici. Nitko od njih nije završio srednju školu - kazao je Alexander, odlučan u namjeri da novčano pomogne obitelji.

Zanimljivo, već 2010. vratio se prvoj ljubavi glazbi i postao profesionalni DJ. Nastupao je u 30 zemalja, zabavljao je publiku i na Ibizi, imao i radijsku emisiju...

- Bio sam u 67 zemalja, većinu života proveo putujući. Volio sam putovati i zbog posla DJ-a mogao nastupati po klubovima i festivalima - rekao je Benjamin.

A onda je sasvim slučajno postao skijaš.

Prije šest godina pozvali su ga na skijaški izlet u Whistler u Americi gdje je prvi put stao na snijeg. Nastavio je unaprjeđivati tehniku, bio i na Zimskim olimpijskim igrama u PyeongChangu 2018. kao podrška malobrojnim predstavnicima Jamajke.

Mentorirao ga je Dudley Tal Stokes, jedan od jamajčanskih bob heroja iz Calgaryja. Amerikanac Gordon Gray, koji ga je trenirao, Alexanderovu skijašku tehniku nazvao je užasnom. Ali cijenio je činjenicu što se ne boji skijanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Alexanderova druga veleslalomska vožnja

Benjamin se u potpunosti posvetio plasmanu na ZOI. Preselio se u Austriju i raspitivao kod FIS-a koje mu vrijeme treba da se plasira u Peking.

Prvu službenu utrku imao je 9. siječnja 2020., a za Peking se kvalificirao, pazite sad, osvojivši sedmo mjesto na veleslalomu prvenstva Zelenortskih otoka u Lihtenštajnu 13. siječnja ove godine. Kronen Zeitung i La Repubblica pisali su kako su organizatori namještali vremena nekim sudionicima da se kvalificiraju za Igre. Kako god, on je uspio.

Postao je tek 15. Jamajčanin koji je nastupio na Zimskim olimpijskim igrama. I ostvario je san.

- Nadam se da ću biti inspiracija svoj djeci koja sanjaju o Olimpijskim igrama. Svi mogu sanjati da će nastupiti jednog dana. Uh, bole me noge nakon ove vožnje, dajte mi pivo - nasmijao se Benjamin, akter jedne od najljepših priča s kineskih Igara.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • MarijoKovacevic 27.02.2022.

    Pišete završio je utrku za razliku od 43 sportaša . Pa ovi 43 skijaša se bavi profesionalno ovim sportom. A ne šprda se ovim sportom. Tako uspravno skijaći se može svatko spustit u cilj. I ko se ne bavi tim sportom bi prija ovog cirkusanta ušlo u cilj. Ovo je ismijavanje ovog sporta i nije o.kZa razliku od jamajkanskog boba onda davno prija ti bob vozači su htjeli da dokažu da se iz jedne zemlje bez snijega može postić nješto. I shvatili su to kao ozbiljnu stvar a nisu se šprdali sa sportom. Ja mislim da su bili čak bolji od njekih vozača koji redovno učestvuju u ovom sportu. A nisu zaostajali ko ovaj koji se šprda sa ovim sportom. Ako učestvuješ o.k ali trebaju postojat norme. Smiješ zaostajat 12 sekundi najviše npr. Pa da smiješ nastupit.

  • xxx bad 13.02.2022.

    strasno,

  • senjorita lupita 13.02.2022.

    Neka je. Sta je lose u tome???

Komentiraj...
Vidi sve komentare