To je to što me zanima!

Zajec: Grci su se već pomirili s tim da će ih izbaciti iz Europe

Ako ih Uefa izbaci, Hrvatska bi mogla dobiti i drugi klub u kvalifikacijama za Ligu prvaka budući da smo trenutačno prvi ispod crte. A prvi iznad nas, 15. po euro-koeficijentu su upravo Grci
Vidi originalni članak

Kad kopačke, lopte i sudačke zviždaljke nadjačaju pištolji, prijetnje i huliganski ispadi, dobijete prekid ključne utakmice u borbi za naslov prvaka. Vlada potom suspendira nacionalno prvenstvo na neodređeno vrijeme, a Uefa ozbiljno razmišlja o izbacivanju grčkih klubova iz europskih natjecanja.

Kaos! To je trenutačno stanje u Grčkoj, ne samo kad je nogomet u pitanju.

U Ateni živi Velimir Zajec, koji je dio godine u Hrvatskoj, a dio u Grčkoj. Zeko je legenda Panathinaikosa i jako dobro je upoznat sa stanjem u grčkom nogometu. Kaže da se Grcima nikako ne piše dobro...

POSTOJI MOGUĆNOST Ako Uefa izbaci Grke, mi ćemo imati dva kluba u Ligi prvaka?!

Naravno, ne treba se veseliti ničijoj nesreći, ali ako ih Uefa uistinu izbaci iz svih svojih natjecanja, Hrvatska bi mogla dobiti i drugi klub u kvalifikacijama za Ligu prvaka budući da smo trenutačno prvi ispod crte. A prvi iznad nas, 15. po euro-koeficijentu su Grci.

- Već je dugo u zraku tinjalo to da će se prvenstvo prekinuti. Ovo je već treći put da se prekida u posljednje vrijeme, ali mislim da će sad Uefa i Fifa donijeti rigorozne odluke - kaže Zajec i dodaje:

- Lani sam bio na jednoj utakmici protiv Xanthija, a prije toga na stadion nisam došao pet godina. Pa ovo što se događa stvarno nije normalno, koliko je samo tu mržnje. Strašno. Ma i u moje je vrijeme rivalitet bio velik, ali nije bilo ovakvih stvari kao danas. Pištolja na terenu, prijetnji smrću... Navijači su tada skupa išli na utakmice, bili su jedni pored drugih, sjedili su zajedno i navijali za svoje momčadi.

Zeko vjeruje kako Grcima Uefa sad neće oprostiti.

- Oni su se ovdje već pomirili s tim da će im klubovi iduće sezone biti izbačeni iz Europe. Sad neće odigrati ovo kolo, u stanci će idućeg tjedna odlučiti što trebaju napraviti. Svjesni su kako ne mogu sami bez pomoći Uefe i Fife, a jasno je kako će oni sad podvući crtu. Teško da će Grci igrati u Europi iduće sezone - uvjeren je Zajec.

HALO, POLICIJA? 'Revolveraš' je u bijegu: Htio sam zaštititi navijače PAOK-a

I dalje se ne zna što će biti s utakmicom PAOK- AEK, koja je definitivno ključna u borbi za naslov jer AEK našeg Marka Livaje je prije te utakmice imao 54 boda, PAOK dva manje, s tim da su mu dan-dva prije utakmice vratili tri boda oduzeta zbog toga što je utakmica PAOK - Olympiacos u Solunu bila prekinuta taman prije nego što je počela jer su huligani domaćih pogodili trenera gostiju zamotanom rolom računa iz trgovine u glavu.

Svašta sam doživio, ali da netko uđe s pištoljem na teren...

U Grčkoj je i naš bivši reprezentativac Mladen Petrić. Supruga mu je Grkinja, tamo je i igrao u Panathinaikosu.

- Svašta sam doživio ovdje u Grčkoj dok sam igrao za Panathinaikos. Navijači su nekoliko puta ulazili u teren, prekidali su utakmice, ali i za njih je šokantna novost bila to da je netko ušao u teren s pištoljem - kaže Petrić i nastavlja:

- Nogomet je u Ateni trenutačno apsolutno tema broj jedan! Svi pričaju samo o tome: konobari, ljudi na ulici, hotelima, taksisti. Teško da će Uefa prijeći preko ovoga. Grci bi mogli biti izbačeni iz Europe i to bi mogao biti pravi krah za najveće klubove. Oni su ‘mrtvi’ bez nastupa u europskim natjecanjima!

Stipe Pletikosa je još iz ruskih dana u Rostovu dobar prijatelj s PAOK-ovim gazdom Ivanom Savvidisom, koji je potpuno poludio nakon što je PAOK-u protiv AEK-a u sučevoj nadoknadi najprije poništen pa na kraju ipak priznat gol za pobjedu 1-0.

Ali prekasno, tisuće navijača kluba iz Soluna već su bile u terenu. S njima i Savvidis, i to - s pištoljem u rukama! Bio je to okidač za grčku vladu, prvenstvo je suspendirano i Uefa najozbiljnije razmatra opciju da jednostavno izbaci Grke iz svih njenih natjecanja.

Pletikosa je godinama igrao u ruskom Rostovu, klubu čiji je predsjednik od 2002. do 2005. bio Savvidis.

Pletikosa: Savvidis je malo ekscentričan tip

- Upoznali smo se, kao kapetana Rostova poštivao me i postali smo dobri. Toliko dobri da sam nekoliko godina kasnije, ajmo to tako reći, malo pogurao stvar kad je Igor Tudor postao trener PAOK-a - kaže nam Stipe Pletikosa i dodaje:

- Ivan je pomalo ekscentričan tip. Trenerima je teško s njim i moram priznati da sam se iznenadio kad sam vidio da on i Tudor super funkcioniraju. Savvidis je čovjek koji u uredu drži Putinov portret, onda vam je jasno koliko su bliski...

Dakle, Putinov čovjek napravio je dar-mar u Grčkoj.

Inače, Savvidis je gazda PAOK-a postao 2012. isplativši kompletan dug kluba od 11 milijuna eura. Potom je u Solunu kupio luku, punionicu mineralne vode. Investirao je strahovito puno i u grad i u klub i očito nema namjeru mirno i pasivno gledati kako ostaje bez titule, koju PAOK čeka pune 33 godine.

Sad više ništa nije u redu

Naravno, najmoćniji i najutjecaniji grčki klub i dalje je Olympiakos, sa sedam uzastopnih naslova prvaka. No “crveno-bijeli” ove sezone su zaostali četiri boda iza vodećeg AEK-a.

- Bio sam pomoćnik treneru Besniku Hasiju na početku sezone u Olympiakosu. Tad je sve bilo normalno, sve je zaista bilo u redu. Tko bi rekao da će se ovo danas događati - rekao nam je Marko Babić, bivši hrvatski reprezentativac.

Sad više ništa nije u redu. Hrvati koji znaju o čemu pričaju, jer su igrali ili igraju u Grčkoj, baš svi od reda s kojima smo pričali izrazito su pesimistični. Samo se čeka da Uefa objavi: grčki klubovi lete van!

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Vladicatea 15.03.2018.

    Bolje da se ne brukaju. Vasi a i klubovi iz Srbije sluze za sprdnju. Doduse ove godine Zvezda i Partizan su bili odlicni, docekali i prolece i uz malo dobre srece mogli su jos jedan korak dalje. A vi i vasi ste uzasni...:)

  • arhex 15.03.2018.

    neka izbace da se najuspješniji klub Intertoto kupa vrati u Europu nakon nekoliko godina! Idemo Slaven!

  • mestar 15.03.2018.

    Cudno ili ne bas cudno kako se svi iz malih i siromasnih drzava uvijek strahuju da ce ih izbacit tako su nas strasili i strase s tom fifom i uefom da se politika sudstvo ni nitko ne smije mjesat da ce nas izbacit iz svih natjecanja, ali vidi cuda kad se umjesalo svicarsko i americko sudstvo ne samo da nitko nije to ni spomenuo da ce ih izbacit i kaznit nego su oni dali ostavke i sami sebe kaznili. Sto bi bilo da se ovako nesto dogodilo u engleskoj, njemackoj, italiji i jos nekm bili ih izbcili ne samo to nego nebi nitko ni spomenio to jer zna da to ne moze s[provest u djelo.Protiv sam nasilja ali kaznit citavu drzavu zbog nekoga to je nezamislivo u 21. stoljecu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare