To je to što me zanima!

Sateliti mjere brzinu vjetra i predviđaju koliki će biti valovi

Sateliti mjere brzinu vjetra i promatraju površinu mora te na taj način kalkuliraju koliko će biti visoki valovi. Kasnije dobivene podatke pretaču u 3D animaciju
Vidi originalni članak

Sateliti mjere brzinu vjetra i promatraju površinu mora te na taj način kalkuliraju koliko će biti  visoki valovi i jake morske struje. Potom se ti podaci bilježe u obliku 3D animacije koja prikazuje točno kretanje valova. Radarske snimke pomažu u proračunima mjereći visinu valova s obzirom na reflektivnost vode koja ovisi o hrapavosti površine i brzini vjetra.

Nedavno objavljeni video Europske svemirske agencija (ESA) pokazuje jednu takvu animaciju za Sjeverno more u kojem ima mnogo naftnih platformi, vjetroelektrana i velikih brodova.  Na objavljenoj snimci svijetlo plave površine označavaju mirne vode, dok svijetlo ljubičaste označavaju valove visoke do 15 metara. Također se može vidjeti kako se valovi šire u različitim smjerovima, piše Daily Mail.

Ovi podaci su iznimno važni jer na temelju njih se mogu predvidjeti nadolazeće oluje i pravovremeno upozoriti kapetane brodova i radnike na platformama na opasnost.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • AntonTrdić 27.05.2014.

    koliko platformi boze, za 100 godina oneciscenja

  • Renavoid 27.05.2014.

    glavno je zaštiti platforme .....

Komentiraj...
Vidi sve komentare