To je to što me zanima!

Američka sveučilišta omogućit će besplatno online studiranje

Studenti iz cijelog svijeta moći će kroz program Coursera studirati na pet prestižnih sveučilišta. Kolegije koji će biti prilagođeni internetu vodit će profesori s tih škola
Vidi originalni članak

Studenti širom svijeta moći će besplatno upisati online kolegije na pet prestižnih američkih sveučilišta kroz novi interaktivni program nazvan Coursera, objavio je Reuters. Osnivači projekta, dvoje profesora sa Stanforda, objavili su da su dobili 16 milijuna dolara od dvije tvrtke u Silicijskoj dolini.

Preko stranice Coursera.org u sljedećoj godini će ponuditi više od 30 kolegija, od grčke mitologije, neurologije, matematike, do suvremene američke poezije. 

Kolegije su osmislili i vode ih profesori sa Stanforda, Princetona, sveučilišta Pennsylvania, Michigan i Kalifornija na Berkeleyu. 

Projekt Coursera ovime se pridružuje nizu ambicioznih online projekata kojima je cilj da visoko obrazovanje bude dostupnije i jeftinije, no mnogi jednostavno na internetu samo ponude predavanja, bez ikakvog interaktivnog dijela, dok se drugi trude stvoriti potpuno nova sveučilišta.

Andrew Ng i Daphne Koller kažu da će Coursera biti drugačija jer će profesori s vrhunskih institucija učiti pod imenom svoje ustanove i prilagoditi kolegije za internet te u predavanja ugrađivati zadatka, odgovarati na pitanja studenata u online forumu, a moguće su i videokonferencije. 

Testove će ocjenjivati računala, a uskoro će predstaviti i sustav kojim će se ocjenjivati eseji i kompliciraniji zadaci. 

Studenti neće dobivati ocjene za cijeli kolegij, ali kako piše Reuters, certifikate o uspješnosti ili transkripte bi mogli izdati za određeni iznos. Kompanija bi također mogla zaraditi i tako što bi spajali poslodavce sa studentima koji su pokazali izvrsnost na određenom području.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • zodijak111 20.04.2012.

    E to če baš bit studiranje

  • DonMorissMoraless 19.04.2012.

    to je pre dobro da bude realno a takvi fakulteti nei bili priznati od kuce bi se moglo prepisivati tako da pravog znanja nebi bilo ,, ali diplomu od faksa na laksi nacin nemozes dobiti

  • leonard1908 19.04.2012.

    škole bi trebale biti ukinute ne bi bilo nasilja ni markiranja u školama koliko djece pati samo zbog onih koji idu u školu dda drugima zagorčaju život...

Komentiraj...
Vidi sve komentare