To je to što me zanima!

Asteroid koji je pogodio Zemlju otkrili su samo par sati ranije

Asteroid 2018 LA imao je svega dva metra u promjeru, a prvi puta su ga uočili u zvjezdarnici u Arizoni. Ovo je tek treći asteroid koji su uočili na direktnoj putanji prema Zemlji
Vidi originalni članak

Mali asteroid udario je u subotu u Zemljinu atmosferu, no astronomi su ga otkrili samo nekoliko sati prije nego se raspao u atmosferi. 

Asteroid 2018 LA imao je svega dva metra u promjeru, a prvi puta su ga uočili u zvjezdarnici Catalina Sky Survey u Arizoni. 

- Otkriće asteroida 2018 LA tek je treći put da smo uočili asteroid koji je na direktnoj putanji prema Zemlji - izjavio je Paul Chodas iz NASA-e u priopćenju za medije.

- Također, ovo je tek drugi put da smo uspjeli predvidjeti lokaciju udara prije nego što se dogodio - istaknuo je. 

PRIJETNJA ZA SAV ŽIVOT? Nezaustavljiv je: 'Asteroid bi nas mogao udariti i izbrisati...'

Sva tri asteroida izgorjela su u atmosferi i nisu prouzročili nikakvu štetu. 

Stručnjaci su izračunali da će asteroid 2018 LA ući u atmosferu negdje u koridoru koji se proteže od Afrike preko Indijskog oceana do Papue Nove Gvineje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Njegove posljednje trenutke snimili su u subotu navečer web kamerom iz Južne Afrike. Iako na snimci izgleda kao da golema vatrena kugla pada na Zemlju, asteroid je samo nestao na horizontu. Iz NASA-e su objasnili da se raspao nekoliko kilometara iznad površine i osvijetlio nebo. 

STIŽE PRAVA GRDOSIJA Asteroid projurio pored Zemlje, 7 sati ranije nisu znali za njega

- Ovo je bio mnogo manji objekt od onih koje moramo detektirati i upozoravati. Međutim, ovakve situacije testiraju naše sposobnosti i daju nam samopouzdanje da naši modeli za predviđanje mogu reagirati u slučaju na potencijalnog udara većih objekata - ističu iz NASA-e.  

Jedan takav veći objekt je bio asteroid koji je neprimijećen do udara u atmosferu iznad Rusije 2013. godine. Prouzročio je udarni val koji je razbio tisuće prozora u gradu Čeljabinsku i izazvao brojne manje ozljede stanovništva, podsjeća cnet.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • lavlje srce 68 05.06.2018.

    Uočili ga 2 sata prije ulaska u zemlju.Pa što su radili,spavali?Kaj če biti kad bude grdosija na putu prema zemlji.Onda če ju ameri poslati atomsku bombu.

  • Frog_Pepe 04.06.2018.

    Fake news!

  • maxim m 04.06.2018.

    da su ga vidli i godinu dana prijaa,ništ nebi mogli učinit...

Komentiraj...
Vidi sve komentare