To je to što me zanima!

Astronauti na postaji uspješno testirali "svemirski internet"

Svemirski internet podatke šalje od točke do točke te ih sprema do prve prilike da ih proslijedi dalje, kako bi bili sigurni da podaci neće nestati u bespućima svemira
Vidi originalni članak

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji koristili su novi 'međuplanetarni internet' kako bi upravljali robotom na Zemlji. Eksperimentalna tehnologija mogla bi biti budućnost komunikacije s astronautima na Marsu. 

Trenutno, dođe li do problema u slanju podataka između Zemlje i Marsa oni se mogu izgubiti, a DTN (Disruption Tolerant Networking) tehnologija omogućuje otporniji način slanja podataka preko velikih udaljenosti. NASA i Europska svemirska agencija testirali su komunikacijski protokol u listopadu kako bi Sunita Williams, koja je na postaji, upravljala robotom u Njemačkoj. 

Tehnologija je slična internetu na Zemlji, no puno je otpornija na kašnjenja ili smetnje koje se mogu dogoditi s podacima dok putuju između planeta, satelita ili svemirskih postaja. Podaci mogu kasniti i zbog solarnih oluja ili ako se letjelica nalazi iza planeta. 

- Radi se o komuniciranju preko velikih udaljenosti, jer 'normalan internet' ne očekuje da bi moglo proći nekoliko minuta od slanja do primanja informacije - kaže KIM Nergaard iz ESA-e za BBC

Vincent Cerf, jedan od utemeljitelja interneta prvi je predložio ovu tehnologiju prije 10 godina, a prvi put su je testirali 2008. godine. Osnovni temelj slanja podataka je u čvorištima u kojima se informacije pohranjuju do trenutka kad će opet biti moguće proslijediti je dalje. 

U budućnosti će tako roveri na Marsu te sateliti i letjelice u orbiti tog planeta biti umreženi, što će olakšati komunikaciju, a ne kao što je danas da se svaki objekt drži sam za sebe. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • mylittleworld 12.11.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Zagorec BP 11.11.2012.

    opet će biti filmova o hakiranju satelita i svega postojećeg

  • kilkenny beer 10.11.2012.

    a kaj ak pobereju virusa,i to vanzemaljskoga?

Komentiraj...
Vidi sve komentare