Obavijesti

Tech

Komentari 12

Astronauti na postaji uspješno testirali "svemirski internet"

Astronauti na postaji uspješno testirali "svemirski internet"
1

Svemirski internet podatke šalje od točke do točke te ih sprema do prve prilike da ih proslijedi dalje, kako bi bili sigurni da podaci neće nestati u bespućima svemira

VIDEO

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji koristili su novi 'međuplanetarni internet' kako bi upravljali robotom na Zemlji. Eksperimentalna tehnologija mogla bi biti budućnost komunikacije s astronautima na Marsu. 

Trenutno, dođe li do problema u slanju podataka između Zemlje i Marsa oni se mogu izgubiti, a DTN (Disruption Tolerant Networking) tehnologija omogućuje otporniji način slanja podataka preko velikih udaljenosti. NASA i Europska svemirska agencija testirali su komunikacijski protokol u listopadu kako bi Sunita Williams, koja je na postaji, upravljala robotom u Njemačkoj. 

Tehnologija je slična internetu na Zemlji, no puno je otpornija na kašnjenja ili smetnje koje se mogu dogoditi s podacima dok putuju između planeta, satelita ili svemirskih postaja. Podaci mogu kasniti i zbog solarnih oluja ili ako se letjelica nalazi iza planeta. 

- Radi se o komuniciranju preko velikih udaljenosti, jer 'normalan internet' ne očekuje da bi moglo proći nekoliko minuta od slanja do primanja informacije - kaže KIM Nergaard iz ESA-e za BBC

Vincent Cerf, jedan od utemeljitelja interneta prvi je predložio ovu tehnologiju prije 10 godina, a prvi put su je testirali 2008. godine. Osnovni temelj slanja podataka je u čvorištima u kojima se informacije pohranjuju do trenutka kad će opet biti moguće proslijediti je dalje. 

U budućnosti će tako roveri na Marsu te sateliti i letjelice u orbiti tog planeta biti umreženi, što će olakšati komunikaciju, a ne kao što je danas da se svaki objekt drži sam za sebe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta