To je to što me zanima!

Astronomi otkrili novi planet koji je među favoritima za život

Popis planeta koji su slični Zemlji te možda imaju uvjete za život sve je duži, a među prvih pet čak su četiri otkrili u proteklih godinu dana. Gliese 163c je najnoviji
Vidi originalni članak

Gliese 163c novi je planet koji su otkrili astronomi, a odmah je ušao u "top 5" planeta na kojima bi potencijalno moglo biti života. Planet ima masu 6,9 puta veću od Zemlje i nalazi se na unutarnjem rubu "zone Zlatokose" svog sustava, odnosno područja na kojem je moguće postojanje vode u tekućem obliku. 

Xavier Bonfils sa sveučilišta Joseph Fourier u Grenobleu rekao je za Space.com kako postoji niz pokazatelja da se radi o planetu na kojem je život moguć, ali jednako tako i nekoliko koji upućuju na suprotno. 

Planet su otkrili oko zvijezde Gliese 163, crvenog patuljka, koji se nalazi 50 svjetlosnih godina od Zemlje. Znanstvenici još nisu sigurni je li ovo stjenoviti ili vodeni svijet, a za to će trebati čekati da prođe ispred svog sunca kako bi ga mogli proučiti sa Zemlje. 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • user_92977 24.09.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • user_196475 22.09.2012.

    još jedan planet koji mozemo unistiti

  • Capafiori 22.09.2012.

    Pretpostavljaju da bi Gliese 163c i stavljaju ga u favorite, a osim pretpostavke nemaju nikakve druge temelje za svoju tvrdnju. Neistraženo područje pa favorit? Friška figa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare