To je to što me zanima!

Automatski mjenjač i izmjene motora: Sportaši snažniji i brži

Redizajnirani Vanquish i Rapide S su zahvaljujući novom automatskome mjenjaču, uz samo male promjene na motoru, dobili drastično bolje performanse
Vidi originalni članak

Koliko je dobar mjenjač važan u sportskom automobilu, pokazuje primjer novih Aston Martina. Naime, uz povećanje snage motora za samo 2 KS i ugradnju novog osmerostupanjskog Touchtronic III mjenjača (do sada šest brzina), performanse su se drastično poboljšale. Primjerice, najbrži Aston Martin, model Vanquish, do 100 km/h sad ubrzava za 3,8 sekundi, dok je model sa starim mjenjačem trebao 4,1 sekundu. I maksimalna brzina je osjetno povećana, umjesto 295 km/h, Vanquish sad juri više od 320 km/h. Vanquish je zbog poboljšanja također postao auto koji najbolje ubrzava u 101-godišnjoj povijesti tvrtke

Jednako impresivna su poboljšanja kod četverovratnog Aston Martina, modela Rapide S. Njemu do 100 km/h umjesto 4,9 sad treba 4,4 sekunde. Maksimalna brzina je s 305 km/h također skočila na više od 320 km/h. Istodobno je smanjena potrošnja, i to za 11 posto kod oba modela. 

Novi mjenjač koji je omogućio velika poboljšanja brzine mijenja za samo 13 stotinki, a uz to je i lakši od prethodnika. Blago poboljšani motori sad su za 2 KS snažniji. Vanquish tako razvija 576 KS, dok Rapide S ima 560 KS. Okretni moment je porastao za 10 Nm i kod oba automobila iznosi 630 Nm. Poboljšanje u performansama zahtijevalo je i blage korekcije na samim automobilima.

Vanquish je dobio tvrđi ovjes, dok je Rapide S pored toga opremljen većim kočnicama. Prodaja novih britanskih sportskih aduta trebala bi početi do kraja rujna, a cijene se neće osjetno mijenjati. Kod nas se modeli ne prodaju, a u Njemačkoj Vanqish stoji 264.995 eura.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • vox ratione 15.08.2014.

    Kad spomeneš Astona, svi odmah James Bond...bla..bla.. U bond fimovima je bilo preko 50 auta, a jedino ovi su primjećeni jer izgledaju prelijepo.. I sviđa mi se jer nije željan pažnje ko ferrari ili lambo..

  • godzeus 15.08.2014.

    Besprijekoran dizajn koji nikad ne dojadi. Auto je čisti sex.

  • kresimirvulic 15.08.2014.

    Uh da mi je u Imoli jedan krug s njim pa "oprati" ove propete konjiće.

Komentiraj...
Vidi sve komentare