To je to što me zanima!

Bit će sve gore: 2019. je bila druga najtoplija u povijesti...

Ako se nastave sadašnje razine ispuštanja ugljičnog dioksida, krećemo se prema rastu temperature od tri do pet stupnjeva do kraja stoljeća,  upozorio je u priopćenju glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas
Vidi originalni članak

Prošla godina bila je druga najtoplija od industrijske revolucije, iza 2016., objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Prosječna globalna temperatura bila je 1.1 Celzij veća u odnosu na prosječne temperature druge polovine 19. stoljeća, objavila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

STRUČNJACI UPOZORILI VLADU 'Klimatske promjene dostigle su granice gdje nema povratka'

- Ako se nastave sadašnje razine ispuštanja ugljičnog dioksida, krećemo se prema rastu temperature od tri do pet stupnjeva do kraja stoljeća - upozorio je u priopćenju glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Prema Pariškom sporazumu iz 2015., države su obećale držati rast temperature ispod dva stupnja u odnosu na predindustrijske razine. Ugovor je zacrtao cilj od 1.5 stupnjeva.

Osim što je bila iznimno topla, 2019. će se pamtiti i po smanjivanju obujma ledenjaka, rekordnom rastu razine mora te rastu temperature i kiselosti oceana, kao i po ekstremnim vremenskim prilikama, navodi WMO.

NOVI DOKAZ ZAGRIJAVANJA Oceani su kao da smo bacili 3,6 milijardi atomskih bombi u njih

- 2020. je nastavila ondje gdje je 2019. stala - s vremenskim neprilikama razornih učinaka i događajima povezanima s klimom - rekao je Taalas. Za primjer je istaknuo šumske požare u Australiji koji su slijedli nakon 2019., najtoplije i najsuše godine u povijesti tog kontinenta.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • 16.01.2020.

    Nemate vi pojma.Biljke trebaju CO2 za rast.Svi stvorovi na zemlji trebaju ugljik.Da nema njega nebi bilo zivota na zemlji.Nek se zemlja zagrije.Uzgajat cete narande na Aljaski.

  • scythe 16.01.2020.

    U vrijeme industrijske revolucije trećina Zemlje nije bila niti istražena, a "stručnjaci" nas uvjeravaju da su se i tada izračunavale "globalne temperature". Prestanite lagati ovaj napaćeni narod.

  • alen0409 16.01.2020.

    Da samo zamjenimo sva prijevozna sredstva za elektricne smanjila bi se razina co2 ali onda to nebi pošlo za rukom naftnim kompanijama, jednostavno to je zacaran krug koji ce doci do propasti covjecanstva

Komentiraj...
Vidi sve komentare