Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
26 komentara

Bit će sve gore: 2019. je bila druga najtoplija u povijesti...

Ako se nastave sadašnje razine ispuštanja ugljičnog dioksida, krećemo se prema rastu temperature od tri do pet stupnjeva do kraja stoljeća,  upozorio je u priopćenju glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas

Mercury thermometer Summer heat Sun light
Foto: Dreamstime
26 komentara

Prošla godina bila je druga najtoplija od industrijske revolucije, iza 2016., objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Prosječna globalna temperatura bila je 1.1 Celzij veća u odnosu na prosječne temperature druge polovine 19. stoljeća, objavila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

Zagreb: Vladi predan Apel za klimatsku akciju koji je potpisalo više od 500 znanstvenika RH STRUČNJACI UPOZORILI VLADU 'Klimatske promjene dostigle su granice gdje nema povratka'

- Ako se nastave sadašnje razine ispuštanja ugljičnog dioksida, krećemo se prema rastu temperature od tri do pet stupnjeva do kraja stoljeća - upozorio je u priopćenju glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Prema Pariškom sporazumu iz 2015., države su obećale držati rast temperature ispod dva stupnja u odnosu na predindustrijske razine. Ugovor je zacrtao cilj od 1.5 stupnjeva.

Osim što je bila iznimno topla, 2019. će se pamtiti i po smanjivanju obujma ledenjaka, rekordnom rastu razine mora te rastu temperature i kiselosti oceana, kao i po ekstremnim vremenskim prilikama, navodi WMO.

Lou Avers/DPA/PIXSELL NOVI DOKAZ ZAGRIJAVANJA Oceani su kao da smo bacili 3,6 milijardi atomskih bombi u njih

- 2020. je nastavila ondje gdje je 2019. stala - s vremenskim neprilikama razornih učinaka i događajima povezanima s klimom - rekao je Taalas. Za primjer je istaknuo šumske požare u Australiji koji su slijedli nakon 2019., najtoplije i najsuše godine u povijesti tog kontinenta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message