To je to što me zanima!

BMW i Intel žele za 5 godina napraviti auto koji se sam vozi

Automobil koji vozi potpuno sam mogli bi vidjeti 2021. u proizvodnji, a to bi moglo otvoriti razvoj novih sustava dijeljenja prijevoza u gradovima ili novih oblika dostavnih usluga
Vidi originalni članak

BMW i Intel s tvrtkom Mobileye sklopili su dogovor o razvoju autonomnih vozila, koji će moći sigurno i sami voziti po svim cestama. BMW se nada da će ova suradnja dovesti do proizvodnje automobila kroz pet godina. 

Njemački div i njegovi partneri radit će na razvoju računala i senzora koji će postupno smanjivati ulogu koju ljudi imaju u upravljanju automobilom. Konačni cilj je automobil koji može voziti potpuno sam. To bi omogućilo da imaju flote autonomnih vozila koje se sigurno kreću prometnicama, što bi otvorilo i put razvoju novih sustava dijeljenje prijevoza u gradovima ili u razvoj novih dostavnih usluga s robotskim kamionima.

Naravno, kompanije kažu da su uvjerene kako će tehnologije za autonomnu vožnju učiniti putovanja sigurnijima i jednostavnijima, a rezultate svojih istraživanja podijelit će s drugim proizvođačima automobila i tehnološkim kompanijama kako bi se standardizirale tehnologije u ovakvim vozilima. 

U početku će se fokusirati na prototip koji bi BMW mogao demonstrirati već ove godine i zvat će se iNext, kao i linija njihovih električnih vozila s istim predznakom. BMW je već prikazao vozila koja imaju autonomne sustave, a u Kini rade s Baiduom na vozilu za to tržište, piše BBC.

Svoju suradnju ove kompanije najavile su u vrijeme kad je u SAD-u pokrenuta istraga oko automobilske nesreće u kojoj je poginuo vozač Teslinog Modela S koji se sudario s prikolicom na autocesti - dok je auto bio na autopilotu.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • info.hr 12.07.2016.

    Šta to već nije Tesla napravio???

  • iPhonchek 05.07.2016.

    Do tada će Tesla letjeti autonomno s toga zaostaju evo barem 5god!

  • Rasplodni bik 04.07.2016.

    Kad se isprave svi bugovi u danasnjim auto drive vozilima ta vozila buducnosti ce biti 100 posto sigurnija nego klasicna vozila :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare