To je to što me zanima!

'Bojimo se slati djecu u školu jer se ona doslovno raspada'

Zidovi zagrebačke OŠ ‘Jure Kaštelan’ pucaju, krov je od azbesta, a državne se institucije prepucavaju oko vlasništva. Javili su se na natječaj za novu stolariju, ali nisu dobili sredstva jer je ulaganje neisplativo
Vidi originalni članak

Nije mi svejedno kad moja kći ide u školu, kaže Melita Deisinger, predsjednica Vijeća roditelja zagrebačke OŠ “Jure Kaštelan”.

- Bilo me je strah slati dijete u školu, ali sam shvatila da ne možemo živjeti u strahu - objašnjava nam mama Melita.

Škola na Trnjanskoj Savici sagrađena je 1967. godine, a polumontažni objekt već iduće, 1968. godine, nije odgovarao tad donesenom Zakonu o gradnji. Ipak, škola, sagrađena s planom da se koristi 25 godina dočekala je svoju 51 godinu rada.

- Škola nikad nije ni napravljena do kraja, u skladu s projektom. Nažalost, iako azbest dokazano izaziva rak, mi još uvijek imamo azbestni krov, a jedan dio zgrade sjeda pa nam pucaju zidovi - ispričao nam je ravnatelj Krešimir Supanc.

I zaista, hodajući hodnicima škole nekoliko desetaka minuta udaljene od centra Zagreba primjećuje se da je pod nagnut, a pukotine se nalaze gotovo na svakom zidu.

- Zgrada nam puca i ‘sjeda’ te ne treba biti veliki stručnjak da se shvati kako nam je statika narušena - kaže ravnatelj. Objašnjava kako je zgrada napravljena na čeličnim stupovima, od kojih svaki ima zaseban betonski temelj, zbog čega se cijela zgrada klima. Prozori škole zbog toga idu u cik-cak.

Školu su više puta sanirali manjim zahvatima, ali opet bi popucala.

- Najbolja opcija, po meni, bila bi srušiti školu i napraviti novu zgradu. Sve sam pokušavao. Nema kome nisam pisao, ali bezuspješno. Roditelji me pitaju zašto ne održavamo školu, a ja je nemam s čim održavati - objašnjava ravnatelj.

U knjižnici su, primjerice, više puta mijenjali laminat, a svaki put bi se ponovno digao jer se ne može otkriti odakle dolazi vlaga.

Problema je još. Sljedeće će godine dijete u invalidskim kolicima krenuti u predmetnu nastavu koja se odvija u učionicama smještenim na prvom katu koji nije spojen pa se na njega dolazi trima različitim stepenicama. Pitanje je kako će se to dijete svaki odmor penjati i spuštati do prvoga kata.

Jedan od razloga zbog kojeg Grad još nije uredio školu su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi - ali između državnih institucija. U katastarsku česticu uknjižila se Republika Hrvatska pa je škola morala angažirati odvjetnika ne bi li je prebacili u vlasništvo škole.

I dok se birokrati prepucavaju, roditelji i dalje u strahu šalju svoju djecu u školu. Ako bi se i radila nova škola, pitanje je gdje bi djeca za to vrijeme pohađala nastavu. Roditelji predlažu da se najavljena crkva gradi na mjestu škole, a škola dobije prostor uz savski nasip.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • nori 🖖 02.10.2018.

    Azbest? Što te ne ubije to te ojača.

  • bluehotel 29.09.2018.

    Ali zato imate novu fontanu pred jednom zagrebačkom bolnicom. E, ne može ovce i novce!

  • audi 2.0 27.09.2018.

    Nemojte slati djecu u skolu i onda ce se nesto poduzet. Znaci draga djeco...od ponedjeljka nema nastave do daljnjeg !

Komentiraj...
Vidi sve komentare