Obavijesti

Tech

Komentari 16

'Bojimo se slati djecu u školu jer se ona doslovno raspada'

'Bojimo se slati djecu u školu jer se ona doslovno raspada'
9

Zidovi zagrebačke OŠ ‘Jure Kaštelan’ pucaju, krov je od azbesta, a državne se institucije prepucavaju oko vlasništva. Javili su se na natječaj za novu stolariju, ali nisu dobili sredstva jer je ulaganje neisplativo

VIDEO

Nije mi svejedno kad moja kći ide u školu, kaže Melita Deisinger, predsjednica Vijeća roditelja zagrebačke OŠ “Jure Kaštelan”.

- Bilo me je strah slati dijete u školu, ali sam shvatila da ne možemo živjeti u strahu - objašnjava nam mama Melita.

Škola na Trnjanskoj Savici sagrađena je 1967. godine, a polumontažni objekt već iduće, 1968. godine, nije odgovarao tad donesenom Zakonu o gradnji. Ipak, škola, sagrađena s planom da se koristi 25 godina dočekala je svoju 51 godinu rada.

- Škola nikad nije ni napravljena do kraja, u skladu s projektom. Nažalost, iako azbest dokazano izaziva rak, mi još uvijek imamo azbestni krov, a jedan dio zgrade sjeda pa nam pucaju zidovi - ispričao nam je ravnatelj Krešimir Supanc.

I zaista, hodajući hodnicima škole nekoliko desetaka minuta udaljene od centra Zagreba primjećuje se da je pod nagnut, a pukotine se nalaze gotovo na svakom zidu.

- Zgrada nam puca i ‘sjeda’ te ne treba biti veliki stručnjak da se shvati kako nam je statika narušena - kaže ravnatelj. Objašnjava kako je zgrada napravljena na čeličnim stupovima, od kojih svaki ima zaseban betonski temelj, zbog čega se cijela zgrada klima. Prozori škole zbog toga idu u cik-cak.

Školu su više puta sanirali manjim zahvatima, ali opet bi popucala.

- Najbolja opcija, po meni, bila bi srušiti školu i napraviti novu zgradu. Sve sam pokušavao. Nema kome nisam pisao, ali bezuspješno. Roditelji me pitaju zašto ne održavamo školu, a ja je nemam s čim održavati - objašnjava ravnatelj.

U knjižnici su, primjerice, više puta mijenjali laminat, a svaki put bi se ponovno digao jer se ne može otkriti odakle dolazi vlaga.

Problema je još. Sljedeće će godine dijete u invalidskim kolicima krenuti u predmetnu nastavu koja se odvija u učionicama smještenim na prvom katu koji nije spojen pa se na njega dolazi trima različitim stepenicama. Pitanje je kako će se to dijete svaki odmor penjati i spuštati do prvoga kata.

Jedan od razloga zbog kojeg Grad još nije uredio školu su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi - ali između državnih institucija. U katastarsku česticu uknjižila se Republika Hrvatska pa je škola morala angažirati odvjetnika ne bi li je prebacili u vlasništvo škole.

I dok se birokrati prepucavaju, roditelji i dalje u strahu šalju svoju djecu u školu. Ako bi se i radila nova škola, pitanje je gdje bi djeca za to vrijeme pohađala nastavu. Roditelji predlažu da se najavljena crkva gradi na mjestu škole, a škola dobije prostor uz savski nasip.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo
SVE JE SAMA ODRADILA

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo

Učenica sedmog razreda u zagrebačkoj OŠ Stenjevec Lucija Blažek (14) ispitala je 549 učenika, nastavnika i programera. Zanimalo ju je što znaju o STEM-u

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu
Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI