To je to što me zanima!

Bračani za brazilskog naftnog diva rade podizač cjevovoda

Podmorski podizač cjevovoda težak je ‘samo’ pet tona, što je bio jedan od uvjeta naručitelja. Može podizati teret od 37,5 tona. Izradila ga je mala tvrtka s Brača
Vidi originalni članak

Lagena, mala tvrtka obitelji Zuanić iz Sutivana na Braču, u ponedjeljak je zaključila posao s brazilskim Petrobrasom, najvećom naftnom kompanijom južne hemisfere s kojom već dulje surađuju.

Iz splitskog Škvera poslali su tri podmorska podizača cjevovoda (Pipeline Lifting Tool) - prototipove vrijedne oko pola milijuna eura, koji se koriste za radove na naftovodnim cijevima i na 3000 metara dubine. Podizači su prema projektu Zuanića proizvedeni u Brodosplitu. Brački podizači predviđeni su za dizanje do 25 tona, a testirani su na čak 37,5. Zahvaljujući konstrukciji i dodacima, i na muljevitom i pjeskovitom dnu. Stroj može raditi na neravnim terenima, služi za popravke naftovoda, a i za podmetanje betonskih blokova ispod cjevovoda na dnu.

- Ovo je u potpunosti projekt naše tvrtke koja od 12 zaposlenih ima šest inženjera. Mi se bavimo projektima za popravke cjevovoda na dnu mora 12 godina, radili smo i uređaje za rezanje, obrađivanje, tokarenje, spajanje cijevi. Imamo cijelu paletu proizvoda za taj program koju je osmislio moj sin Matko nakon rada na naftnim platformama - rekao je Roko Zuanić, vlasnik tvrtke.

Lagena se bavi i proizvodnjom plastičnih proizvoda za medicinsku i prehrambenu industriju. Matko Zuanić, diplomirani inženjer strojarstva, nagrađivani je inovator. Njegov stroj iz 2005. za podvodno ispravljanje cijevi i profila na naftnim sustavima na dubinama većim od 1500 metara nagrađen je kao najbolji izum Dalmacije te se za njega zainteresirao Petrobras s kojima od tada Lagena surađuje.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • gospic1 11.02.2014.

    Konacno nesto pozitivno !

  • zadomihrvatsku 11.02.2014.

    baš lipo ,sada će nam izbušit jadransko more ,još ono malo lipega ča imamo i to će nam zagadit .. svaka čast

Komentiraj...
Vidi sve komentare