To je to što me zanima!

Brza dostava: Ruski Progress za samo šest sati stigao na ISS

Ruski inženjeri promijenili su način paljenja motora i ubrzali letjelicu. Dolazak na postaju u orbiti mogli bi primijeniti i na buduće misije Sojuza s ljudskom posadom
Vidi originalni članak

Ruska bespilotna letjelica Progress u četvrtak je lansirana s kozmodroma Bajkonur, a samo šest sati kasnije spojila se na Međunarodnu postaju. Ovo je prvi put da su pokušali obaviti ovakav manevar i spojiti se s postajom istog dana. 

Letjelicama obično treba dva do tri dana da stignu do postaje u orbiti, no sada promijenili način aktiviranja motora letjelice Progress. Kako objašnjava NASA, motore su aktivirali nekoliko puta u ranijem dijelu misije kako bi je ubrzali. 

Analize ruskih inženjera pokazuju da bi se ova tehnika mogla primijeniti i na misije Sojuza s ljudskom posadom, što bi sigurno olakšalo vožnju astronautima. 

Progress je na ISS dopremio skoro tri tone hrane, goriva i opreme za šestero astronauta. Ovo je bilo treće lansiranje opreme ove godine. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • dimijefleks 04.08.2012.

    Pazi ovo NASA-a objašnjava da su promjenili način paljenja i ubrzali letjelicu. Šta oni imaju objašnjavat pa to je ruska letjelica.

  • user_28947 02.08.2012.

    Da su Rusi imali u ono vrijeme ovakva računala, kakva imamo danas mi u maltene svakom stanu, onda bi bili več davno na Marsu, a ne samo na Mjesecu.

  • user_75153 02.08.2012.

    amerikanci su bili na mjesecu al malo morgen,nema nikakvih dokaza o tome,zasto danas kada imaju teleskope koji vide milijune svjetlosnih godina u svemir ne snime to mjesto slijetanja na mjesec

Komentiraj...
Vidi sve komentare