To je to što me zanima!

Tko ima veći pištolj? SAD će staviti laserski top na brodove

Laser može srušiti bespilotne letjelice i potopiti plovila. Stoji 32 milijuna dolara, a ugradit će ga na vojni transportni brod Ponce koji je smješten u Perzijskom zaljevu
Vidi originalni članak

Američka mornarica sljedeće godine će opremiti svoj brod laserima koji svojim zrakama mogu razoriti manja plovila i bespilotne letjelice. Vojska je i ranije najavljivala lasersko oružje, a sada će to učiniti dvije godine prije no što su trebali, zbog napretka ostvarenih na ovom području. Oružje će dobiti brod USS Ponce, koji se u Perzijskom zaljevu koristi kao transporter.

Uz to što laser može razoriti i srušiti letjelice, kao što su pokazali u videu koji možete vidjeti u galeriji, laser može i poremetiti rad senzora neprijatelja bez stvarne štete. 

Znanstvenici iz mornarice kažu da je laser dosad bio 100 posto precizan, a navode i da je trošak korištenja nizak. Jedan pucanj stoji dolar, no s druge strane sam laser košta oko 32 milijuna dolara, piše Fox. No, povećana proizvodnja trebala bi kasnije spustiti cijenu. Usporedbe radi, laseri koje su planirali montirati na avione koštali bi 1,5 milijardu dolara. Ali, taj su projekt otkazali. 

Službenici još nisu sigurni kako će se laser ponašati za lošeg vremena te bi ovo trebao biti odličan test, a nije jasno i može li rušiti brze mete poput borbenih aviona. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • msrdanov8 10.04.2013.

    to je sve vanzemaljska tehnologija prekopirana od strane amera, a nas pripremaju na takvu tehnologiju pomocu sf filmova... samo sto se to sve dobro krije, sad u svibnju izlazi dokumentarni film o vanzemaljskoh tehnologiji http://www.youtube.com/watch?v=8eWF-Clblnk

  • jami089 10.04.2013.

    Najaci upaljac na svijetu.

  • GreenDay_1 09.04.2013.

    Već vidim potencijalni poligon za testiranje - Korea, ali nedaj Bože. Uglavnom, samo po sebi je zanimljivo, ali žao mi je što se takve stvari moraju prvo iskorištavati u vojne svrhe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare