To je to što me zanima!

Čeka se novo otkriće: Što su roveri dosad otkrili na Marsu?

Moguće je kako će objava NASA-e u ponedjeljak biti vezana uz rad znanstvenika koji kažu kako su otkrili da na Marsu povremeno ima vode u tekućem obliku
Vidi originalni članak

Crveni planet i dalje skriva brojne tajne, a NASA je najavila kako će nam u ponedjeljak popodne otkriti još jednu. Kako se čini, znanstvenici su otkrili da na Marsu povremeno ima vode u tekućem obliku. Loša vijest za one koji su mislili da su vidjeli 'male zelene' ili neki drugi oblik života, no u svakom slučaju veliko otkriće. 

U istraživanju koje će ovaj tjedan biti predstavljeno navodi se da je analiza letjelice u orbiti Marsa pokazala kako su sezonski tamni tragovi na površini Marsa rezultat slane vode koja povremeno teče na površini planeta, piše CNN. Naravno, ovakvo otkriće podiže i niz novih pitanja. Odakle ova voda dolazi i što to znači za život na Marsu, u sadašnjosti ili prošlosti? No, moguće je i da NASA-ina objava neće biti vezana s ovim otkrićem.

Curiosity nam je otkrio brojne tajne

Rover Curiosity koji je na Marsu već tri godine također je zaslužan za niz veliki otkrića. U svojoj vožnji i analiziranju Crvenog planeta otkrio je tako da je planet u prošlosti imao kemijske uvjete u kojima su mogli živjeti razni mikrobi. U stijenama su našli i organske molekule koje ne ukazuju nužno na život, ali da su nužni sastojci bili prisutni. Otkriće metana u atmosferi Marsa značajno je pak jer ga mogu proizvesti živi organizmi, ali i kemijske reakcije stijena i vode. Analize zračenja na Marsu, koje su više od onog što astronauti smiju primiti tijekom karijere, pokazuju da će to biti važan element u planiranju misija. 

Analize atmosfere pokazale su kako je Mars u prošlosti imao puno bogatiju atmosferu i puno više vode, a stijene koje je Curiosity promatrao pokazuju i kako ih je nekad u prošlosti oblikovala tekuća voda.

NASA

Idi na 24sata

Komentari 31

  • jo2hn8ny 28.09.2015.

    Otkrili su Liliputance.

  • pješak 28.09.2015.

    Voda na Marsu ne može postojati jer nema atmosfere. Nema je što stvarati. Možda je nekad postojala prije ko zna koliko milijuna godina jer je možda postojala atmosfera, ali sad ne može postojati! Otkrili su nešto drugo.

  • frik-frik 28.09.2015.

    ....a možda su u šumi....

Komentiraj...
Vidi sve komentare