To je to što me zanima!

NASA na Mars poslala skrivenu poruku: Tajni kod na padobranu

NASA je već ranije tu krilaticu koristila u misijama vezanima za Mars, odnosno 2013. godine u videu o roveru Curiosity, koji je bio naslovljen upravo tako
Vidi originalni članak

NASA je pri slijetanju rovera Perseverance na Mars imala skrivenu poruku ispisanu na padobranu, no ona je uspješno dekodirana. Naime, padobran je imao poseban uzorak crvene i bijele boje, koji je predstavljao tajni binarni kod - crvene su označavale nule, a bijele jedinice.

"Odvaži se činiti silne stvari" (dare mighty things), kodirana je poruka, inače prvi put korištena u govoru američkog predsjednika Theodorea Roosevelta, piše Sun.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Mnogo je bolje odvažiti se činiti silne stvari, pobijediti slavne trijumfe, iako vas vreba neuspjeh, nego stati uz one jadne duše koje niti puno uživaju niti puno pate jer one žive u sivom sumraku koji ne poznaje ni pobjedu ni poraz - rekao je u jednom govoru iz 1899. godine Roosevelt.

POLITIKA NAJVEĆA PREPREKA Misija na Mars: Perservance je uspješno sletio. Kada možemo očekivati da ondje kroče ljudi?

NASA je već ranije tu krilaticu koristila u misijama vezanima za Mars, odnosno 2013. godine u videu o roveru Curiosity, koji je bio naslovljen upravo tako.

Nije to jedino iznenađenje ili skrivena poruka koju je Perseverance donio sa sobom na Crveni planet. On je u sebi donio i posebne mikročipove, koji nose 10,9 milijuna imena i 155 eseja koji su poslani toj svemirskoj agenciji u sklopu natjecanja za imenovanje samog rovera.

Perseverance nosi i informacije o pandemiji COVID-19, koja je utjecala na pripremu misije u obliku aluminijske pločice sa starogrčkim simbolom za medicinu i liječenje, koji podupire Zemlju. Na taj način odali su počast svim medicinskim djelatnicima na prvoj liniji borbe protiv pandemije novog korona virusa.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Ratko Pavlić 01.03.2021.

    Mi kao civilizacija osuđeni smo na propast...

  • nap 28.02.2021.

    mars je mrtav planet vec 3 milijarde godina kakve je te promjene planet dozivio tesko cemo doznati ali voda je tekla povrsinom,.,,

  • __shedow__ 26.02.2021.

    Prava je istina da smo u KARANTENI kao (ne)civilizacija, napredna bića nam neće dat van planete dok god sami sebe masakriramo,mučimo životinje,trujemo vlastitu hranu,testiramo nuklearne bombe. Dakle dok god se ponašamo ko divljaci koji su tek izašli iz špilja, što u biti gledajuči evolucijski tijek i jesmo, do tad smo u karanteni. Intreligentna bića u svemiru nadišla su tu vrstu primitivizma, dapače, čuvaju nas od nas samih,vlastitog samouništenja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare