To je to što me zanima!

'Divjak zbunjuje javnost, nismo se ni čuli oko državne mature'

Sveučilište smatra da nikako nije dobro da Ministarstvo obrazovanja putem različitih medija zbunjuje učenike, nastavnike i roditelje najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature
Vidi originalni članak

Rektori su se danas obratili javnosti pisanim putem nakon glasina da se na državnoj maturi neće polagati ispiti izbornih predmeta i jučerašnje izjave ministrice obrazovanja Blaženke Divjak koja je jučer poručila da se prema epidemiološkim uputama pišu samo ispiti za obvezne predmete jer u uputama nema mjesta za pisanje izbornih. Sveučilište tvrdi da s Divjak nisu imali ni sastanak po tom pitanju, a s tom odlukom se niti ne slažu.

POGLEDAJTE VIDEO: Škola na daljinu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) predložio je novi kalendar pisanja ispita obaveznih ispita državne mature, Ministarstvo je dalo suglasnost na kalendar i sada očekujem da NCVVO kalendar objavi - dodala je jučer Divjak.

MINISTRICA DIVJAK: U školama od ponedjeljka neće biti čuvanje djece nego nastava

- Državna matura je konsenzusom prihvaćeni način osiguravanja vertikalne prohodnosti učenika iz srednjoškolskog na razinu visokoškolskog obrazovanja kojim se ispituju znanja iz obveznih nastavnih predmeta – hrvatskog ili drugog materinskog jezika, matematike i stranog jezika. O zahtjevu za polaganje izbornih predmeta odluku donosi svako visoko učilište. Učenici se ne pripremaju za državnu maturu posljednjih devet tjedana koliko traje situacija s koronavirusom, nego se pripremaju godinama. Čemu izmjene pravilnika i zakona kad se ispiti državne mature - obvezni i izborni, odnose na četverogodišnje, pa čak i osmogodišnje obrazovanje učenika? - pišu rektori u priopćenju.

Smatraju da nikako nije dobro da Ministarstvo znanosti i obrazovanja svakodnevno putem različitih medija zbunjuje učenike, nastavnike, roditelje i najširu javnost najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature. 

'Nismo se sastali s Divjak, čekamo da odgovori već 10 dana'

- Pozivamo učenike i učenice da odvažno pristupe ispitima državne mature, obveznim i izbornim, da vjeruju u sebe, svoje znanje i sposobnosti - dodaju u priopćenju.

24 PITANJA ZA BLAŽENKU DIVJAK Ministrica Divjak: 'Skoro svaki dan požalim što sam u politici'

Rektori Sveučilišta diljem Hrvatske napominju kako su našim fakultetima potrebni izborni predmeti na državnoj maturi i o tome su, kako tvrde, pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana. Mnogi fakulteti najavljuju i da će morati provesti prijemne ako će se pisati samo obavezni predmeti.

- S nama nije održan sastanak, razgovor ni dogovor oko (iz)ostavljanja izbornih nastavnih predmeta iz ispita državne mature u ovoj školskoj godini. Zato pozivamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom Republike Hrvatske i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi državne mature, čime će se izbjeći dovođenje ovogodišnje generacije maturanata u neravnopravan položaj u odnosu na prethodne generacije i stvaranje velikog broja novih problema u budućnosti.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 22

  • najiram 10 12.05.2020.

    normalno kad je došla na čelo obrazovanja ova gospođa divljak...svi u obrazovanju su podivljali...sda profe navijaju kaj nadu deca išla u školu...do nog ljta štrajkali sad koroniraju...jednostavno ukinuti škole i za celu hrvatdku bide dosta tuljko profesora kloliko ima predmeta...koja to bude ušteda i ni ova divljak nebu trebala...očevima i mamama dati dodatak za školarinu i neka doma uće decu...po tom on lajn programu...

  • 08.05.2020.

    Ovakvi su bili najglasniji kako treba reformirati školstvo. Reformirali su tako da su napravili obične kozmetičke promjene i sad se hvale tom reformom školstva. Sad je naiša prvi problem u državi u kojoj dnevno ima između 5 i 10 novozaraženih i ne može se odredit koji će se predmeti pisati, kada, a čini mi se niti hoće li se išta pisati. Kako je lako bilo pričat sa strane da ne valja ništa i nudit rješenja, a sad kad se treba djelovat, ne može se odrediti datum za pisati najvažniji ispit u srednjoškolskom obrazovanju. Nadam se da će se ministrica Divjak naći i u sljedećem sastavu Vlade, ma tko dobio vlast (ne sumnjam u kameleonski karakter HNS-a) jer bi bila prava šteta izgubiti ovakvog dragulja

  • MladenBanović 07.05.2020.

    Mislim da je ova prolupala....

Komentiraj...
Vidi sve komentare