Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
22 komentara

'Divjak zbunjuje javnost, nismo se ni čuli oko državne mature'

Sveučilište smatra da nikako nije dobro da Ministarstvo obrazovanja putem različitih medija zbunjuje učenike, nastavnike i roditelje najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature

Foto: Pixsell
22 komentara

Rektori su se danas obratili javnosti pisanim putem nakon glasina da se na državnoj maturi neće polagati ispiti izbornih predmeta i jučerašnje izjave ministrice obrazovanja Blaženke Divjak koja je jučer poručila da se prema epidemiološkim uputama pišu samo ispiti za obvezne predmete jer u uputama nema mjesta za pisanje izbornih. Sveučilište tvrdi da s Divjak nisu imali ni sastanak po tom pitanju, a s tom odlukom se niti ne slažu.

POGLEDAJTE VIDEO: Škola na daljinu

- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) predložio je novi kalendar pisanja ispita obaveznih ispita državne mature, Ministarstvo je dalo suglasnost na kalendar i sada očekujem da NCVVO kalendar objavi - dodala je jučer Divjak.

MINISTRICA DIVJAK: U školama od ponedjeljka neće biti čuvanje djece nego nastava

- Državna matura je konsenzusom prihvaćeni način osiguravanja vertikalne prohodnosti učenika iz srednjoškolskog na razinu visokoškolskog obrazovanja kojim se ispituju znanja iz obveznih nastavnih predmeta – hrvatskog ili drugog materinskog jezika, matematike i stranog jezika. O zahtjevu za polaganje izbornih predmeta odluku donosi svako visoko učilište. Učenici se ne pripremaju za državnu maturu posljednjih devet tjedana koliko traje situacija s koronavirusom, nego se pripremaju godinama. Čemu izmjene pravilnika i zakona kad se ispiti državne mature - obvezni i izborni, odnose na četverogodišnje, pa čak i osmogodišnje obrazovanje učenika? - pišu rektori u priopćenju.

Smatraju da nikako nije dobro da Ministarstvo znanosti i obrazovanja svakodnevno putem različitih medija zbunjuje učenike, nastavnike, roditelje i najširu javnost najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature. 

'Nismo se sastali s Divjak, čekamo da odgovori već 10 dana'

Zagreb: Ministrica Divjak obratila se medijima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL - Pozivamo učenike i učenice da odvažno pristupe ispitima državne mature, obveznim i izbornim, da vjeruju u sebe, svoje znanje i sposobnosti - dodaju u priopćenju.

24 PITANJA ZA BLAŽENKU DIVJAK Ministrica Divjak: 'Skoro svaki dan požalim što sam u politici'

Rektori Sveučilišta diljem Hrvatske napominju kako su našim fakultetima potrebni izborni predmeti na državnoj maturi i o tome su, kako tvrde, pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana. Mnogi fakulteti najavljuju i da će morati provesti prijemne ako će se pisati samo obavezni predmeti.

- S nama nije održan sastanak, razgovor ni dogovor oko (iz)ostavljanja izbornih nastavnih predmeta iz ispita državne mature u ovoj školskoj godini. Zato pozivamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom Republike Hrvatske i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi državne mature, čime će se izbjeći dovođenje ovogodišnje generacije maturanata u neravnopravan položaj u odnosu na prethodne generacije i stvaranje velikog broja novih problema u budućnosti.

Tema: Bolje obrazovanje 2020.

Možda vas zanima i ovo:
Message