To je to što me zanima!

Divovski asteroidi stvorili su 'pakao' na tek nastaloj Zemlji

Udari divovskih asteroida, velikih i do 1000 kilometara, imali su najveći utjecaj na naš planet. Bili su toliko siloviti da izazovu isparavanje oceana i rastope površinu
Vidi originalni članak

Novo istraživanje pokazalo je kako je prije 4 milijarde godina Zemlja prolazila kroz pravu 'muku', u kojoj je zbog udara divovskih asteroida površina planeta stalno bila miješana, rastapana i pokapana. 

Najveći utjecaj imali su udari asteroida velikih do 1000 kilometara, a znanstvenici kažu da ih je moglo biti do četiri, uz još tri udara 500 kilometara dugih asteroida, koji su bili dovoljno snažni da izazovu globalno isparavanje oceana. 

U svom istraživanju, znanstvenici su napravili model 'bombardiranja Zemlje' koristeći podatke s Mjeseca i našeg planeta, kako bi izračunali koji su utjecaj ti udari imali na razvoj Zemlje nakon samog nastanka planeta, prije 4 do 4,5 milijarde godina, u razdoblju koje nazivaju hadskim. 

- Udar divovskog asteroida mogao je veliki dio kore prekriti rastopljenim materijalom iz udarca - kaže Yvonne Pendleton NASA-inog instituta SSERVI. Dodaje da novi model pomaže objasniti kako su česti udarci mogli pokopati najranije i stijene na Zemlji. 

Naš mladi planet prošao je kroz nekoliko bitnih faza: akrecija, odnosno spajanje velikih čestica koje će tvoriti planet, udar velikog proto-planeta u kojem nastaje i Mjesec te bombardiranje divovskim asteroidima. 

U toj posljednjoj fazi, asteroidi su dodali nešto manje od 1 posto mase današnje Zemlje, no imali su velik utjecaj na geološku evoluciju planeta. Iako je bila često bombardirana te je voda lako mogla isparavati, nalazi pokazuju da je na Zemlji prije 4,3 milijarde godina bilo tekuće vode. 

Svaki život koji je nastao tijekom te eksplozivne faze morao je biti otporan na visoke temperature i mogao je preživjeti jedino ako bi bujao duboko pod zemljom ili u kori oceana, navodi NASA.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Kiki_Riki 01.08.2014.

    Ovo nije "novo istraživanje", ovo je poznato već dvadesetak i više godina.

  • DonQuijot 01.08.2014.

    Ja isto imam udare! Svaki dan na poslu me "udaraju" po glavi! Znam kako je zemlji!

  • misko2k 01.08.2014.

    Fascinirajuće je kad čuješ/čitaš riječi kao "milijarde" godina, ne znaju šta je bilo prije 2000 godina npr. a kamo li više od toga. Sad će neki reč, Radio Karbon metodom, a onda ću ja reč ŠIPAK, pokazalo se da ta metoda je sve samo "NE" precizna. I sad pogledaj koliko godina su stručnjaci širom svijeta teze napravili i cijeli stručni radovi napisani, da bi im sad dokazalo kako to nije istina i kako se nalaze još dalje udaljeni od istine nego šta su ikad bili !

Komentiraj...
Vidi sve komentare