To je to što me zanima!

Divovsku lignju od 8 metara uspjeli prvi put snimiti u moru

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Tsunemi Kubodera 2006. godine prvi je snimio divovsku lignju, ali tek nakon što su je ulovili. Sada je uspio snimiti divovsku lignju na dubini od 900 metara
Vidi originalni članak

Znanstvenici u Japanu objavili su kako su prvi put uspjeli snimiti video divovske lignje u prirodnom staništu u Tihom oceanu, i to na dubini od 900 metara. Prirodoslovni muzej radio je s državnom televizijom i Discovery Channelom kako bi ulovili lignju dugu 8 metara. 

Tročlana posada sa znanstvenikom Tsunemijem Kuboderom zaronila je kod otoka Chichi na dubinu od 630 metara. Lignju s divovskim očima tada su slijedili do dubine od 900 metara, nakon čega je nestala. Dužina tijela joj je oko tri metra, no bila bi duga osam metara, da joj dva glavna kraka nisu odrezana. Kubodera međutim ne objašnjava kako je životinja ostala bez krakova, piše Discovery.

- Stručnjaci u cijelom svijetu pokušavali su snimiti divovsku lignju u prirodnom okruženju, no dosad nisu uspjeli. Nadamo se da ćemo ovom snimkom otkriti više o ovoj vrsti - kaže Kubodera. On je 2006. prvi put snimio divovsku lignju, ali tek nakon što su je ulovili. Video možete vidjeti u galeriji.

Divovske lignje jedna su od posljednjih velikih tajni oceana. Ovi glavonošci hrane se drugim vrstama lignji te ribama koje žive na velikim dubinama. 

Idi na 24sata

Komentari 61

  • WOMANIZER 12.01.2013.

    ČUDOVIŠTE I POL!

  • LebronPetrovic 08.01.2013.

    Stari moreplovci se na spomen brodoloma i morskih pasa nisu ni najmanje uplašili, ali kada je netko spomenuo divovske lignje samo su utihnuli !

  • LebronPetrovic 08.01.2013.

    Uljušure se dobro hrane!

Komentiraj...
Vidi sve komentare