To je to što me zanima!

Dorijan, Krešimir, Patrick i Vito na vrhu informatičkog svijeta, a djeca se ispisuju s informatike

Srednjoškolci su prošli tjedan postali najbolji mladi informatičari u Europi. Iza njih su godine rada i veliki talent, a njihovi mentori očito znaju kako informatiku približiti djeci. No informatikom u školama nisu svi zadovoljni
Vidi originalni članak

Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah, Patrick Pavić i Vito Anić kraj školske godine obilježili su još jednim nedodirljivim uspjehom - dva zlata, srebro i bronca na 33. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Singapuru.

Naši srednjoškolci pritom su postali i najbolji mladi informatičari iz Europe, a Dorijan, od kojeg smo već “navikli” na sjajne rezultate, sad je postigao četvrti najbolji rezultat u svijetu poslije dva učenika iz Kine te jednog iz Japana. Sva četvorica učenici su XV. gimnazije u Zagrebu, popularnog MIOC-a. Vlado Lendvaj, Dorijanov otac i predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, za RTL je prokomentirao njihov uspjeh:

- Nema tu pripremanja samo za jedno natjecanje, godinama se pripremaš i preko noći ne dođe do rezultata.

Velike mogućnosti industrije

Kako je već u više navrata isticao, ovakve mlade već u srednjoj “love” privatne tvrtke, najčešće međunarodne, koje im mogu platiti koliko vrijede, neki ostaju na FER-u ili PMF-u, no u našem sustavu nema prostora za napredak onih koji mogu napraviti razliku.

A i u Hrvatskoj polako postajemo svjesni golemih mogućnosti koje pružaju IT, gaming industrija, robotika, te kolika je važnost STEM-a u obrazovanju, ne samo za one najbolje. Pokazuje to i jučerašnje otvaranje Centra izvrsnosti u robotici na Strojarskom fakultetu. Uz to, oživljava i studij izrade videoigara, koji osmišljava i pokreće pet zagrebačkih fakulteta. U Novoj Gradiški već nekoliko godina radi i razvija se IT i gaming inkubator, Osijek je postao meka ove industrije, a koliki je interes mladih pokazuje i činjenica da dvije srednje škole, Tehnička škola Sisak i Srednja škola Novska, upisuju već treću, odnosno drugu generaciju tehničara za gaming.

Malo obavezna, malo izborna

Pa ipak, uvođenje informatike u hrvatske škole na način kako ga je zamislila bivša ministrica Blaženka Divjak ostalo je nedorađeno. Prema podacima koje smo dobili od više ravnatelja osnovnih škola, sve više roditelja ispisuje djecu s izborne informatike uvedene za sve razrede u školskoj godini 2020./2021.

Nisu zadovoljni onim što se na toj informatici uči, a posebno je zbunjujuće to što je informatika uvedena kao obavezan predmet u 5. i 6. razredu, dok u ostalima nije obavezna.

- S obzirom na nedostatak prostora, kao i samih nastavnika koji trebaju provoditi informatiku, morat ćemo je prebaciti u drugu smjenu. To već odbija još više učenika. I kako se sad postaviti u toj situaciji? Djeca odslušaju informatiku u 1. i 2. razredu, pa se ispišu, a onda ponovno moraju ići na taj predmet u 5. i 6. razredu. Što bi oni trebali učiti? I onda se ponovno mogu ispitati u 7. razredu - plastično nam je pomalo bizarnu situaciju objasnio Igor Matijašić, ravnatelj OŠ “Milan Lang” u Bregani. A kako su nam odgovorili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na tu temu, promjena neće biti ni iduće godine.

Istovremeno, prirodoslovno-matematičke gimnazije apsolutno su najtraženije, a mladi informatičari, za koje su njihovi mentori očito pronašli recept, ali ih nitko ništa ne pita, već se spremaju za novo natjecanje.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • nnjmkd 08.07.2021.

    Za tako nešto ili si vudren ili nisi. Malo se toga teoretski može naučiti. Ali takova djeca su uglavnom neživotna, previše sjede pred računalom, nemaju prijatelja ni društva. Čast izuzecima.

  • Robert Dani 04.07.2021.

    Koliko je pametno raditi posao u kome samo sjediš cijeli dan? Novac je dobar, ali zdravlje...hm? Pa nije sve u novcu.

  • NbaFunBoy 02.07.2021.

    nemam ja ništa protiv njih, svaka im čast.Ali ljudi dragi, to su djeca kojima fali socijalizma, oni po cijele dane sa 15 godina sjede na kompjutoru bez ikakvih društvenih sposobnosti nego samo oni i računalo.to će jako utjecat na njihovu budućnost

Komentiraj...
Vidi sve komentare