To je to što me zanima!

Dubrovnik stigao u Barcelonu video pozivom preko drona

HT je na sajmu u Barceloni prikazao novu tehnologiju Call-Lifting koja omogućuje da se videopoziv prebaci na kameru koja je na dronu koji može letjeti oko vas.
Vidi originalni članak

Videopoziv je zabavan način komuniciranja kad želiš i uživo vidjeti svog sugovornika, no što ako mu želiš u isto vrijeme dočarati i mjesto na kojem se nalaziš? Stručnjaci iz Hrvatskog Telekoma s kolegama iz DT-a na sajmu mobilnih tehnologija u Barceloni su prikazali novu uslugu Call-Lifting koja spaja postojeće tehnologije kako bi omogućili doslovno novu dimenziju komuniciranja.

Call-Lifting je nadogradnja klasičnog videopoziva i to uz dron koji se može povezati s mobitelom korisnika. Dron koji leti oko vas fokusirat će se na vaše područje, a usred poziva se možete prebaciti na kameru koja je na dronu i prikazuje sve što se vidi oko vas. Sustav automatski spaja i zvuk iz vaše slušalice sa slikom sa drona kako bi cijelo iskustvo bilo potpuno. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Cijeli koncept u Barceloni su prikazali live pozivom s broda kraj Dubrovnika pa se uživo moglo uživati u prizorima naše obale. 

HT-ovi stručnjaci na ovom su radili proteklih šest mjeseci, rekao nam je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković. Dodaje kako je cijelo rješenje još u fazi koncepta te da će se tek vidjeti sve njegove moguće primjene. Cijeli je projekt razvijan s tendencijom da kroz neko vrijeme postane dio globalne ponude Deutsche Telekoma.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim za dijeljenje iskustava s prijateljima, ovakvo tehnološko rješenje moglo bi imati primjenu i u sportskim natjecanjima te gospodarstvu (građevina ili poljoprivreda) te u novinarstvu. 

- Ovo je inicijalna verzija usluge koja će se još razvijati do komercijalne primjene, a uvjerena sam da će imati mnogo uspjeha u Hrvatskoj s obzirom na turističke potencijale te ostale aspekte primjene usluge u sve aktivnijem stilu života novog doba - rekla je Slavica Zoričić, voditeljica projekta. 

Stižu i pametne kante za smeće i parkirališna mjesta

Hrvatski Telekom je s članicama DT Grupe u Barceloni predstavio i pilot-projekt korištenja raznih Smart City rješenja preko nove mobilne mrežne NarrowBand-IoT tehnologije koju su dizajnirali za primjenu u Internet of Things rješenjima. Neke od glavnih prednosti će joj biti što omogućuje pouzdanu i sigurnu mobilnu komunikaciju te odlično rasprostiranje i visoku kvalitetu signala u zatvorenim prostorima, ali i nisku potrošnju energije. 

Eco Mobile iz Zagreba i Mobilisis iz Varaždina već su svoja Smart City rješenja i prilagodili kako bi radili s novom NB-IoT tehnologijom. Eco Mobile tako ima sustav za evidenciju odvoza komunalnog otpada, a ovime su omogućili rad senzora za praćenje popunjenosti kontejnera. Mobilisis preko NB-IoT povezanih senzora omogućuje rad sustava za pametni parking u samim parkirališnim mjestima kako bi se pratilo koja su mjesta zauzeta. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Rasplodni bik 01.03.2017.

    The future is now.

  • velikiniki 28.02.2017.

    idem odmah u HT iznajmiti jednog drona za 1 kunu bar ćeme nešto hladit po ljeti kad mi bude zvrndo oko glave i još to sve bacim na FB online preko jeftine 4G mreže ma san snova .......

Komentiraj...
Vidi sve komentare